hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Furfangosan a fűtéssel!
Ötletek a költségek csökkentéséhez

2012. 11. 14.
Egy átlagos háztartás rezsiköltségének legalább a 60-70 százalékát a fűtésszámla generálja. Évente minimum 6 hónapon át fűtünk, így nem mindegy, hogy milyen szokásokat alakítunk ki. Elég csak néhány apróságra odafigyelni, hogy kevesebbe kerüljön az otthon melege.

Természetesen télen is szükséges szellőztetni, hiszen ahhoz, hogy jó közérzetünk legyen, és az egészségünket is megőrizzük, az otthonunk levegőjét fontos rendszeresen cserélni. Szakemberek szerint ehhez naponta 3-5 alkalommal szükséges szellőztetni. Energiatakarékossági szempontból legjobb 5-10 percre teljesen kinyitni az ablakokat, és kereszthuzatot csinálni, és erre az időtartamra a fűtést lecsavarni. Így az ingatlan falai és a bútorok nem hűlnek le, csak a levegő cserélődik ki. Pár perc múlva pedig ugyanolyan hőérzetünk lesz, mint szellőztetés előtt. Célszerű fürdés vagy más nagyobb páraképződés után, illetve a déli órákban is szellőztetni, amikor a legenyhébb kint a hőmérséklet. Sose hagyjuk résnyire nyitva az ablakot, mert így nem tud a lakás levegője kicserélődni, és a fűtés sem működik megfelelő hatásfokon.

A ritkán használt helyiségeket nem célszerű teljesen felfűteni, ám nagy hidegben ott sem szabad kikapcsolni a fűtést, mert a szomszédos helyiségek melegen tartása több energiát igényel, és a lehűlt falakat nem lehet gazdaságosan felfűteni. Így 15-17 fokos hőmérsékletet érdemes tartani ezekben a helyiségekben is.

A tél beköszöntével szinte klasszikusnak tekinthető a kérdés, hogy mi az ideális, egészséges hőmérséklet az otthonunkban. A hőérzetünket a hőmérséklet mellett többek között a páratartalom, illetve a légmozgás sebessége határozza meg. Pontosan szinte lehetetlen meghatározni, hogy mi az optimális hőmérséklet, hiszen ez nagymértékben függ az életkortól, testalkattól, fizikai aktivitástól, egészségügyi állapottól és az ingatlan adottságaitól is. Gyakorlatban a leg­inkább elfogadott, hogy a lakószobákban 20-22 fokot, a konyhában és a hálószobában 18-20 fokot, a fürdőszobában pedig 22-24 fokot ajánlatos beállítani. Mivel a legtöbben inkább pólót viselnek otthon, semmint pulóvert, 24 fokra is felfűtik az otthonukat, pedig 1 fokos hőmérsékletcsökkentéssel már 5-6 százalékos fűtési költséget lehet megspórolni, tehát ha 24 fok helyett csak 22 fokra csavarjuk a termosztátot, több mint 10 százalékot spórolhatunk a kiadáson!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!