hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Befagyott erőviszonyokat ütött szét Bajnai
– legalábbis a Medián szerint

2012. 11. 08.
Egy friss közvélemény-kutatás szerint Bajnai Gordon politikai mozgalma gyökeresen átalakította a pártok népszerűségi rangsorát. Hivatalosan lapzártánkig egyik ellenzéki párt vezetője sem minősítette a felmérést, de többen meg nem nevezett „elfogultsági problémákra” hivatkozva óvatosságra intettek bennünket. Forrásaink azt azonban el tudják képzelni, hogy az ellenzéki pártokban kiéleződhetnek a stratégiai viták.     

Az októberi közvélemény-kutatások szerint sem a pártok támogatottsága, sem a politikailag passzívak és a pártválasztásukban bizonytalanok aránya nem változott jelentősen. Az Együtt 2014 megalakulása kapcsán várható változások a politikai erőtérben még nem váltak láthatóvá – írta a Political Capital november eleji elemzése. A következő hónapokban azonban az új ellenzéki formáció megjelenése hatással lehet az erőviszonyokra: szimpatizánsokat gyűjthet mind a bizonytalanok csoportjából, mind a többi baloldali ellenzéki párttól. Amennyiben a várható változások közül az utóbbi lesz erőteljesebb, a baloldali ellenzék támogatottsága nem annyira bővülni, hanem inkább csak átrendeződni fog. Ha viszont az Együtt 2014 képes lesz új szavazókat megszólítani, akkor a baloldal erősebbé válhat, mint a jobboldal.

A Medián HVG-ben közölt kutatása szerint az októberi befagyott állapotot Bajnai mozgalmának a jelentkezése teljesen „feltörte”. A Fideszre a szavazókorúak 22 százaléka voksolna, ami megfelel az utóbbi hat hónap átlagának. Az MSZP mostani, 17 százalékos támogatottsága viszont az elmúlt időszak legjobb eredménye lenne, miután a párt ezt a szintet 2009 eleje óta mindössze egyszer érte el, meghaladni pedig egyszer sem tudta. A Jobbik népszerűsége szintén az utóbbi hónapok átlagának megfelelő (10 százalék), az LMP-é pedig kissé elmarad a korábbiaktól (4 százalék).

Egészen más viszont a helyzet, ha a kérdésfeltevés során a szavazócédulára felkerül az Együtt 2014 mozgalom is. Bajnaiék szervezete már-is a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat, ami a választani tudó „biztos” szavazók csoportjában 22 százaléknyi voksot jelent, jelentősen megelőzve az MSZP-t. Az új ellenzéki formáció támogatóinak döntő része két forrásból származik: több mint 40 százalékuk eredetileg az MSZP-t választotta volna, további 36 százalékuk viszont ezt megelőzően egyik pártot sem támogatta. A szövetség megjelenése ezek szerint nem hagyja érintetlenül az MSZP szavazótáborát, bár a szocialisták még a Bajnai-féle szövetség jelenléte mellett is maguk mögött tudhatják a népesség 10 százalékát kitevő „kemény mag” támogatását. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!