hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 11. 23. (XVI/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Hamasz a harmadik intifádára készül

Amikor ezeket a sorokat írom, Kairóban még zajlanak a tárgyalások a mindkét fél részéről napok óta zajló rakéta­támadások felfüggesztéséről Izrael és a Gázai övezet között. A Hamasz már kedden éjjel bejelentette, hogy megegyezés született, de izraeli sajtószóvivők ezt cáfolták. A tűzszüneti tárgyalások egyiptomi közvetítéssel folytak.

Felmentő ítélet Gotovina ügyében

Felmentette a háborús bűnök vádja alól Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa. Ugyanez a bíróság tavaly még 24, illetve 18 éves börtönbüntetést rótt ki a vádlottakra. Az otthon eddig is óriási népszerűségnek örvendő Gotovina Horvátországban szinte szentté avanzsált.

Hálás Sarkozynek, lojális Chirachoz

Váratlan eredményt hozott vasárnap Nicolas Sarkozy utódjának megválasztása az UMP élén; a közel kétszázezer szavazó közül ugyanis mindössze 98-cal többen szavaztak Jean-Francois Copé-ra, mint Francois Fillon volt miniszterelnökre.

Fagypont - Gyorsan romló kapcsolatok

Angela Merkel mégsem felejtette el, hogy Európában a német kancellárnak kötelessége az emberi jogokat és a demokráciát védelmezni. Ha Kínában nem is, Oroszországban határozottan kifejezte az egyre kevésbé demokratikus kormányzás fölötti aggályait.

Alakul a csendes-óceáni tengely

Délkelet-Ázsiába vezetett a második elnöki ciklusát kezdő Barack Obama első külföldi útja. Látogatását Thaiföldön kezdte, ahonnan  Burmába utazott – oda, ahol amerikai elnök hivatalos úton még nem járt. A thai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Obama hangsúlyozta: az Egyesült Államok csendes-óceáni ország volt, és az is marad. Egyes elemzők szerint az amerikai külpolitika irányának megfordulásáról beszélhetünk.

Felfegyvereznék a szír felkelőket

Az EU 27 tagországa után Nagy-Britannia is elismerte Szíria új ellenzéki koalícióját a szír nép egyetlen törvényes képviselőjeként, amely valóban hiteles alternatívát nyújt Basar al-Asszad rezsimjével szemben, s amely a Nyugat számára az első komoly szír tárgyalópartner a felkelés kezdete óta.

Törékeny tűzszünet

Lapzártánk idején az egyiptomi külügyminiszter a Hamasz győzelmeként jelentette be a nyolc napon át tartó gázai konfliktus lezárását. Benjamin Netanjahu szerint Izrael „esélyt ad a helyzet stabilizálására”, de nem oldja fel a Gázai övezet blokádját. A megállapodásra azt követően került sor, hogy Barack Obama a térségbe küldte Hillary Clinton külügyminisztert. A tűzszünet életbe lépése előtt az egyik gázai terrorszervezet egy autóbuszt robbantott fel Tel Aviv központjában. Nyolc nap alatt az övezetből több mint 800 rakétát lőttek ki Izraelre, miközben az izraeli hadsereg a terrorellenes Felhőoszlop hadműveletben mintegy 1200 célpontot támadott.

Belföld

Külön 2014

Ha szó szerint vesszük, akkor csak és kizárólag szembesítés jelleggel hajlandó az LMP a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 mozgalommal tárgyalni. A csatlakozás viszont teljesen kizárva. Hajnal háromig tartó hosszas vita után született meg a különutas politika melletti döntés az ökopárt kongresszusán, utána pedig a kisebbségben maradtak sorra mondtak le pozícióikról, mert szerintük az elfogadott stratégia irreális. Azóta a képviselőcsoport – formálisan ugyan nem, de gyakorlatilag – kettészakadt, hisz alakult egy összefogás-párti platform az LMP-ben, amely amúgy többségben van a frakcióban.

Plágiummal gyanúsítják a pártelnököt

Plágiummal gyanúsította Semjén Zsoltot a hvg.hu, miután kiderítette, hogy a miniszterelnök helyettese 1991-ben megírt egy teológiai doktori disszertációt, melynek közel felét máshonnan merítette, majd azt újrahasznosította: 1992-ben felhasználta szociológusi diplomamunkának.

Titkok - Nemzetbizton­sági szál a Portik-ügyben

Nemzetbiztonsági szálak is előkerültek a ’90-es évek leszámolásai kapcsán meggyanúsított Portik Tamás ügyében: az egykori olajvállalkozó 2007 és 2008 környékén találkozott Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával. A Portik elleni egyik nyomozás most lezárult – elképzelhető, hogy a rendőrség vádalkut kötött volt strómanjával.

A jók voltak kevesebben

A püspökök és a morálteológusok száz százaléka működött együtt az állambiztonsággal – derült ki egy díjátadó ünnepségen, amelyet nem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia vagy az egyházmegyék valamelyike szervezett. Itt tudhattuk meg azt is, hogy pont a legizgalmasabb dokumentumok nem hozzáférhetők a kutatók számára, illetve a Fidesz lelkén is szárad, hogy hazánkban senkit sem lehet ügynöknek nevezni.

Ángyán egy évet adott magának

Lapzártánk előtt nem sokkal tartotta meg előadását Ángyán József, volt vidékfejlesztési államtitkár a Budapesti Corvinus Egyetemen Kitörési lehetőségek a magyar mezőgazdaságban, a magyar vidékfejlesztés kihívásai címmel. Ángyán szerint Magyarország távolodik az európai agrárpolitikai modelltől, mely a kis- és középvállalkozásokat részesíti előnyben, ehelyett egyre erőteljesebben húz a Dél-Amerikában honos tőkebefektetői társaságok uralta mező­gaz­da­sági berendezkedéshez, ahol a nagy latifundiumok a jellemzőek. Egy, a személyét érintő kérdésre kifejtette, hogy a fentiek alapján a mostani vidékfejlesztési politika sem szakmailag nem helytálló, sem nem felel meg annak az iránynak, amiben ő az államtitkári poszt elfogadásakor Orbánnal megegyezett. Hozzátette, még egy évet ad magának, hogy megfordítsa a jelenlegi tendenciát, bár megjegyezte, hogy erre ő maga sem lát sok esélyt. A frakcióban folytatott tevékenységét pedig a földtörvénytől és a földhasznosításoktól teszi függővé. Amennyiben számára vállalhatatlan lesz a helyzet, kilép a frakcióból és függetlenként folytatja. ( H. M.)

Ítélet Zagyva-ügyben

Zaklatás vétsége miatt bűnösnek mondta ki a Váci Városi Bíróság Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, s ezért nem jogerősen próbára bocsátotta. Mint ismeretes, Zagyva Gyulát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökét, a parlament emberi jogi bizottsága tagját és társát, I. Bélát, a HVIM elnökségi tagját „két-két rendbeli, a Btk. 176/a §-a (2) bekezdésének a.) pontjába ütköző személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségével” vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség.

Karcolás vagy halálos seb?

Csődbe jutó szakok, szorgalmi időszak közepén leálló oktatás – a pesszimista forgatókönyvek szerint akár az összeomlás szélére is sodorhatja a nemrégiben bejelentett újabb forráselvonás a hazai felsőoktatási intézményeket. Hoffmann Rózsa tárcavezető szerint azonban legfeljebb fejtörést okoznak a megszorító intézkedések, megoldhatatlan problémát azonban semmiképpen sem.

A nagy Mol-játszma

Tíz év börtön első fokon – a horvát bíróság háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetésében találta bűnösnek Ivo Sanadert. Az ügy hazai vonatkozása, hogy a déli szomszédunkat egykor miniszterelnökként irányító politikus elleni egyik vádpont az volt: a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, melynek fejében a magyar olajcég irányítói jogokat szerzett az INA horvát olajipari vállalat felett.

Hit és értékek

A Hamasz végső megoldása

Egy héttel az izraeli „Felhőoszlop-hadművelet” megindítása után győzelmet hirdetett a Hamasz. Az iszlamista terrorszervezet közleménye szerint még soha nem mértek olyan súlyos csapást a „cionista megszállókra”, mint most, amikor rakétáikkal óvóhelyekre kényszerítettek több millió izraelit, folyamatos fenyegetés alatt tartják Tel Avivot, sőt a még távolabb fekvő Jeruzsálemet is. A sikerjelentés első olvasásra csak propagandának tűnik, hiszen a terrorszervezet súlyos veszteségeket szenvedett az izraeli légicsapásokban.

HÁTTÉR

Matolcsy ököllel veri a bankokat

A nyári rendkívül aszályos időjárás, úgy tűnik, nem csak a mezőgazdaságnak okozott kárt. A kiadós szárazság ugyanis nemcsak a búzát és a kukoricát „vitte” el, hanem a harmadik negyedévben a magyar gazdaság növekedését is. A néhány napja publikált GDP-eredmények mind éves (-1,5%), mind negyedéves (-0,2%) alapon ugyanis újból visszaesést mutatnak. A magyar nemzetgazdaság ezzel lényegében már másfél éve nem képes növekedést produkálni. Mindeközben a kormány gazdaságpolitikáért felelős minisztere egy nemrég megjelent elemzésében ismételten ököllel esett neki annak a szektornak, amely pedig a legtöbbet tehetné a válság sikeres leküzdéséért. Arra a kérdésre, hogy ez utóbbit miért nem teszi, a Magyar Nemzeti Banknak a bankrendszerről készített jelentésében keressük a választ.

Feketetó kincsei

Igazi turisztikai látványosság lett az elmúlt évtizedben a közel kétszáz éves feketetói vásár. Minden év októberében a Királyhágó tövébe gyűlnek sok tízezren, hogy kincset keressenek, vegyenek valami kuriózumnak számító régiséget, vagy csak elmerüljenek a színes vásári és etnikai egyvelegben. Ez az egyik legnagyobb kelet-európai bazár, ahol mára már szinte minden kapható a régiségtől a hangszerekig és high-tech árukig bezárólag. Itt nyoma sincs a román-magyar ellentétnek, nem gyűlöli senki a cigányt, a mócot vagy a magyart, csak az esetlen városi turistákon nevetnek az idejárók, akiket azonnal ki lehet szúrni, mert a táskájukat szorongatva toporognak a vásári kavalkádban.

Utópisták

Miután az LMP kongresszusa –  bár csak kis többséggel – úgy döntött, nem fogadja el az Együtt 2014 mozgalom csatlakozási ajánlatát, az együttműködést már korábban elutasító Schiffer András elégedetten állapította meg, hogy a küldöttek a párt első számú stratégiai céljának ezentúl is az Orbán-kormány leváltását tekintik. Hasonlóképp nyilatkozott Róna Péter közgazdász, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi elnöke; őszerinte egyenesen üdvös, ha a Fidesznek legalább négy különböző céltáblára kell lőnie ahelyett, hogy egyetlen, közös zászló alatt küzdő ellenzékkel kerülne szembe.

A jó, a rossz és a pofonvágott rendszerváltás

Az ügynökök a paradicsomba mennek talán a legjobb film a rendszerváltásról. A főhős, Kárász Mátyás az egyik formálódó ellenzéki párt vezetője. Sikeres politikus, sikeres férj. Gyors karrierje mögött ugyanakkor ott áll a titkosszolgálat, mivel Kárász besúgó. A rendező, Dézsy Zoltán azt mondja, Kárász figuráját több, ma is aktív közéleti személy karakteréből építette fel, a címzettek pedig megértették az üzenetet.

Cigány orvosképzés a Semmelweis Egyetemen

„Én nem a budapesti gazdag cigánygyerekeket akartam egyetemi tanulásra felkészíteni, hanem a legmélyebbről jövőket, akik majd visszatérve övéikhez változtatni tudnak sorsokon” – mondja Rosivall László egyetemi tanár, aki két évvel ezelőtt indította el a cigány orvosképzési programot a Semmelweis Egyetemen, melynek révén idén már 15 roma fiatal tanul az intézményben. Nemsokára indul a harmadik előkészítő kurzus az ország legelmaradottabb vidékein élő tehetségek számára.

A pénzügyi világban is hódít az iszlám

A 2007-2008-as világgazdasági válság kirobbanása óta az iszlám jogrenddel kompatibilis pénzügyi termékek, konstrukciók, műveletek (az úgynevezett „iszlám pénzügy”) kedvező hátszélnek örvendenek. 2011-ben az iszlám pénzügyi konstrukciók állománya már elérte a 11 milliárd dolláros mértéket, és  tendencia korántsem mutat lassulást. Becslések szerint a Föld népességének 25 százalékát kitevő muzulmán közösségek megtakarításának 40-50 százaléka az iszlám pénzügy kezelése alatt fog állni 8-10 év múlva. Ez a nemzetközi méreteket öltő térnyerés kikerülhetetlen alternatívát jelent a visszatérő válságoknak kiszolgáltatott nemzetközi pénzügyi rendszer számára.

KÁVÉSZÜNET

A sarkvidék lovagjai

Robert Falcon Scott és Ernest Shackleton a brit sarkkutatás legismertebb alakjai, annak ellenére, hogy Scott a norvég Roald Amundsen mögött csak másodikként jutott el a Déli-sarkra, Shackleton pedig el sem érte azt. A sors fintora, hogy éppen száz évvel Scott halálát követően, a Scott-év kellős közepén vált majdnem áldozatává a költségvetési szigornak a brit sarkkutatás.

Shopping online

Egyre többet vásárolunk a weben keresztül – derül ki a legfrissebb statisztikai eredményekből. Ma Magyarországon közel egy millióan veszik igénybe az internet eme hasznos szolgáltatását. Nem is csoda, hiszen a mai kor vágtázó életvitele nemigen engedi sem a munkahely és a háztartás között ingázó családanyáknak, sem pedig a szorgalmasan magoló egyetemistának az órákat is felemésztő sorban állást a helyi plázában – ráadásul gyakran az árak is kedvezőbbek online.

Izgalmas déligyümölcsök

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, ám ennek ellenére mégsem fogyasztunk belőlük elegendő mennyiséget a felmérések szerint. Márpedig manapság a szezonális magyar áruk mellett a legkülönfélébb egzotikus déligyümölcsök is elérhetők az évnek szinte bármely szakában, méghozzá – ha szemfülesek vagyunk – megfizethető áron.

Amit tudnod kellett volna az esküvőd előtt

A népszerű családterapeuta, Gary Chapman, az Egymásra hangolva (Hetek, 2011. június 24.) című könyv szerzője újabb kötetében 12 pontban foglalja össze azokat a problémá­kat és tanulságokat, amelyekkel közel négy évtizedes praxisa során a leggyakrabban szembesült. Könyve, amely nemcsak jegyespárok, hanem házaspárok számára is hasznos, segít a hozzánk legközelebb álló személy megértésében és a vele való harmonikus kapcsolat kialakításában.

Őszi barangolás a Mátrában

Véget ért a hosszúra nyúlt indián nyár, és úgy tűnik, végérvényesen beköszöntött az ősz. Hidegek már a reggelek és az esték, és nappal is elkél a meleg öltözet, de ez ne szegje kedvünket: a hűvös késő őszi erdő is sok szépséget tartogat azok számára, akik nyitott szemmel járnak benne.

Amikor a győzelem sem elég

Döntőjéhez érkezik a Forma–1-es mezőny két kétszeres bajnokának küzdelme. A kihívó Fernando Alonso és a címvédő Sebastian Vettel eltérő módon készülnek az interlagosi versenyre, de a cél azonos: megszerezni a harmadik vb-címet.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!