hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkok - Nemzetbizton­sági szál a Portik-ügyben

2012. 11. 22.
Nemzetbiztonsági szálak is előkerültek a ’90-es évek leszámolásai kapcsán meggyanúsított Portik Tamás ügyében: az egykori olajvállalkozó 2007 és 2008 környékén találkozott Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával. A Portik elleni egyik nyomozás most lezárult – elképzelhető, hogy a rendőrség vádalkut kötött volt strómanjával.

A Hetek értesülései szerint fedik a valóságot a Magyar Nemzet információi, miszerint egy budai nyilvános helyen legalább kétszer találkozott egymással az alvilági leszámolások kapcsán meggyanúsított volt Energol-vezér, Portik Tamás, illetve a polgári elhárítás vezetője, Laborc Sándor. A találkozókon rajtuk kívül még két másik személy is részt vett. Az ügyet az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta már – titkos ülésen. A Hír Tv Cél­­pont című műsora pedig korábban azt állította, hogy Portik évtizedek óta kapcsolatban állhatott a titkosszolgálatokkal: családtagjaival figyeltetett politikusokat, és komoly rendőrségi kapcsolatokkal is rendelkezett.

Portik Tamást júliusban vették őrizetbe, és három leszámolási ügyben – az Aranykéz utcai robbantásban, a Prisztás-gyilkosságban, illetve Seres Zoltán meggyilkolásában – gyanúsították meg. A rendőrség szerint ezekben a merényletekben felbujtóként szerepelt, de voltak olyan feltételezések is, amelyek szerint közvetített a megbízó és a végrehajtó között. 

A Prisztás József elleni merényletet illetően a Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban fejezte be a nyomozást, amelynek dossziéját „végrevízióra” megküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Az ügyben öt személy szerepel gyanúsítottként, és csak egyiküket, a bűnsegédként szereplő K. Tibort helyezték szabadlábra. Ügyvédje, Latorczai Ráhel az ATV Start című műsorában elmond­ta, ennek oka egyfelől az, hogy védencének tudtak alibit igazolni (a gyil­kosság idején Kanadában tartózkodott), másfelől az, hogy egészségügyi állapota nagyon rossz.  A kérdésre, hogy miért tartott 4 hónapig az alibi igazolása, az ügyvéd az adatok begyűjtésével kapcsolatos nehézségeket említette, mondván, a történet 16 évre nyúlik vissza. Azzal kapcsolatban, hogy az alibi ellenére miért szerepel még mindig gyanúsítottként, azt válaszolta, hogy ezt a nyomozóhatóságtól kell megkérdezni. A kérdés azért érdekes, mert egyes feltételezések szerint K. Tibor vádalkut köthetett a hatósággal, ezért szűnt meg előzetes letartóztatása. Az ügyvéd ezt tagadta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!