hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Plágiummal gyanúsítják a pártelnököt
Keresztényüldözésnek tartja a KDNP a Semjén-ügyet

2012. 11. 22.
Plágiummal gyanúsította Semjén Zsoltot a hvg.hu, miután kiderítette, hogy a miniszterelnök helyettese 1991-ben megírt egy teológiai doktori disszertációt, melynek közel felét máshonnan merítette, majd azt újrahasznosította: 1992-ben felhasználta szociológusi diplomamunkának.

Újabb plágium gyanúját vetette fel a hvg.hu, ezúttal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes végzettségeivel kapcsolatban. A hírportál kimutatta, hogy Semjénnek a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémiára 1991-ben leadott, teológiai doktori disszertációjának közel 40 százaléka máshonnan átvett – igaz, többnyire forrásmegjelölésekkel ellátott – szövegekből áll, mi több, ugyanez a doktori értekezés Semjén egy évvel később, 1992-ben az ELTE-n benyújtott szociológiai szakdolgozatának háromnegyedével átfedésben van, de erre való utalás nélkül. Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője az ügy kapcsán kifejtette: nem akarnak pálcát törni senki felett, hiszen megvannak a tudományos testületek, amelyek dönthetnek az ügyben – nevezetesen, hogy 40 százaléknyi idegenből másolás, valamint nagyfokú önidézés szabálytalanság-e vagy sem. Tény, hogy Schmitt Pál esete más volt, hiszen doktorijának több mint 90 százaléka másolat volt, emiatt a Semmelweis Egyetem megvonta tőle a doktori címet, és végül Schmitt lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A kormánypártok képviselői egyöntetűen felháborodtak Semjén meggyanúsítása miatt, a KDNP-s honatyák a pártelnökükkel szembeni vádat, miszerint ő is másolta volna a doktoriját, egyenesen a kereszténység elleni támadásnak nevezték. A miniszterelnöki hivatal közleményében „nevetséges és szánalmas politikai provokációnak” minősítette a cikket, és bocsánatkérést követel. Hiller István szocialista képviselő, volt oktatási miniszter és pártelnök szintén kiállt a miniszterelnök-helyettes mellett: szerinte nincs kritérium a százalékos arányt illetően. Elismerte: idézetek esetében követelmény a forrásmegjelölés, s hogy ez a teológiai dolgozatban még megvolt, ám a szociológiai változatból már hiányzott, Hiller szerint nem vétség, legfeljebb határeset, s az egész ügy szerinte nem komoly.

Az ELTE-hez hasonlóan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sem tartja szükségesnek, hogy vizsgálódjon az ügyben, kiadott állásfoglalásuk szerint jogosan minősítették át a miniszterelnök-helyettes korábbi doktori tudományos fokozatát PhD-vé. Időközben Semjén Zsolt közzétette em­lített dolgozatait, kapcsolódó okiratait és okleveleit a kormany.hu portálon. A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című teológiai disszertációjának közel 40 százaléka nem mindig szabályosan átvett szövegekből áll a hvg.hu szerint, s az erre épülő 51 oldalas szociológiai dolgozatból – melyben a főszöveg 46 oldal – 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése. Nagy kérdés, hogy ekkora fokú önidézés, ráadásul anélkül, hogy a saját magára való hivatkozást feltüntetné, szakmailag mennyire tolerálható. Ilyen alapon ugyanis számos humán diploma begyűjthető egyetlen dolgozat segítségével. „Tartok tőle, hogy ilyen fokú részletességgel nincs szabályozva a kérdés. Olyat már hallottam, hogy szakdolgozat alapján doktori született, de fordított esettel még nem találkoztam. Az biztos, hogy a szakdolgozat lényegében a szakmai ismeretek számonkérését jelenti, egy PhD viszont ennél jóval több hozzáadott értéket kell hogy tartalmazzon” – mondta el kérdésünkre egy szociológus egyetemi docens, hozzátéve, hogy igazából a felsőoktatás is csak bizalmi elven tud működni. A plágiummal és hasonló visszaélésekkel kapcsolatos részletes szabályozásra egyébként léteznek külföldi gyakorlatból átvehető, megfelelő minták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!