hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őszi barangolás a Mátrában

2012. 11. 29.
Véget ért a hosszúra nyúlt indián nyár, és úgy tűnik, végérvényesen beköszöntött az ősz. Hidegek már a reggelek és az esték, és nappal is elkél a meleg öltözet, de ez ne szegje kedvünket: a hűvös késő őszi erdő is sok szépséget tartogat azok számára, akik nyitott szemmel járnak benne.

Vegyünk hát elő egy melegebb kabátot, tegyünk egy termosznyi forró teát a hátizsákunkba, és vágjunk neki az erdőnek! Ezúttal a Mátra nyugati részébe invitálom olvasóinkat, távol a jól ismert, forgalmas turistacélpontoktól. Mai kirándulásunk kezdőpontja Mátraszentlászló, amit legkönnyebben Pásztó felől közelíthetünk meg gépkocsival.

Hagyjuk az autót Mátraszentlászlón, és a sárga + jelzésen induljunk el fölfelé, a Vörös-kőre! Rövidesen elhaladunk a névadó, vörös színű sziklák előtt, majd fölkaptatunk a csúcson található, felújított kilátóhoz. Beláthatjuk innen a Mátra vonulatait Kékestetőtől Ágasvárig, mai kirándulásunk célpontjáig, tiszta időben észak felé tekintve pedig a Magas-Tátra hófedte gerince is megpillantható.

A sárga + jelzésen megyünk tovább nyugat felé, elkerülve Mátraszentistvánt, rövidesen keresztezzük a zöld jelzésű utat, majd rátérünk az országos kék turistaútra. Dél felől megkerüljük a Kiskő-hegyet – köves hegyoldala ideális pihenőhely, természetes ülőkékkel –, áthaladunk egy nagy erdőirtás tetején, a Rebeka-kertnél keresztezünk egy dózerutat, majd egy erdészeti utat, és már fenn is vagyunk a Mátra-bércen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!