hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Külön 2014
Schiffer és társai bűnvallásra kérik Bajnait

2012. 11. 22.
Ha szó szerint vesszük, akkor csak és kizárólag szembesítés jelleggel hajlandó az LMP a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 mozgalommal tárgyalni. A csatlakozás viszont teljesen kizárva. Hajnal háromig tartó hosszas vita után született meg a különutas politika melletti döntés az ökopárt kongresszusán, utána pedig a kisebbségben maradtak sorra mondtak le pozícióikról, mert szerintük az elfogadott stratégia irreális. Azóta a képviselőcsoport – formálisan ugyan nem, de gyakorlatilag – kettészakadt, hisz alakult egy összefogás-párti platform az LMP-ben, amely amúgy többségben van a frakcióban.

Szombat éjjel, pontosabban vasárnap hajnalban 84:77 arányban döntött az LMP kongresszusa az Együtt 2014 politikai mozgalomhoz való csatlakozás elutasításáról.  Róna Péter szerint – aki a kongresszus nyitóbeszédét mondta – nagy hibát követtek el Bajnaiék, mert az utóbbi napokban szemtelenül erőszakosan akarták bedarálni az LMP-t.

„Gyomrozták” Rónát

Az ismert közgazdász az ökopárt politikai alapítványa, az Ökopolisz társelnöke a kongresszust megelőző hetekben tárgyalt Bajnai Gordonnal, aki mellett a tárgyaláson Kónya Péter és Bitó László író-orvoskutató is jelen volt.  Bitó – aki tagja a Haza és Haladás Egyesület kuratóriumának – a fővárosi liberális értelmiség egyik prominens alakja, az ő szalonjában zajló értelmiségi beszélgetések meghatározóak e kör véleményalkotásában. 

„Udvariasan, de meg akartak dolgozni, hogy én is álljak a csatlakozás pártjára, hogy az LMP már most csatlakozzon az Együtt 2014-hez, de én óva intettem őket, hogy ezt erőltessék. Ha rosszul van feltéve a kérdés, akkor önfeladásnak tűnik a javaslat. Azt is mondtam, hogy ne küld­jenek csatlakozási szerződést, mert az erőszaknak fog tűnni. Az volt a válasz, hogy ezt már eldöntötték” – magyarázta a Heteknek Róna, aki éppen ezért nagyon elhibázottnak tartja, sőt egyenesen bűnnek minősítette, hogy a kongresszus előtt három nappal postázta az LMP-nek a csatlakozási szerződést az Együtt 2014.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!