hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fagypont - Gyorsan romló kapcsolatok

2012. 11. 30.
Angela Merkel mégsem felejtette el, hogy Európában a német kancellárnak kötelessége az emberi jogokat és a demokráciát védelmezni. Ha Kínában nem is, Oroszországban határozottan kifejezte az egyre kevésbé demokratikus kormányzás fölötti aggályait.

Merkelt korábban több kritika érte otthon, mert kínai látogatásai során egyre visszafogottabban, sőt, lassan már egyáltalán nem bírálja az emberi jogok lábbal tiprását; az eurózóna válsága miatt ugyanis a gazdasági érdekek húsbavágó módon meghatározzák a németek nemzetközi kapcsolatait (Gigászok szövetsége. Hetek, 2012. szeptember 7.).
A magyarázat minderre az lehet, hogy Merkelnek minden egyes támogató voksra szüksége van az unióban, hogy megszorítási politikáját keresztül tudja vinni. Akik esetleg aggódtak volna azért, hogy Németország első embere feláldozza az emberi jogokat és a demokráciát a gazdasági stabilitás megteremtésének oltárán, most kicsit megnyugodhattak, ugyanis a burkolt, de határozott bírálatok miatt a német–orosz kapcsolat olyan mélypontra került, mint eddig soha. A kancellár pénteken Moszkvába utazott, hogy részt vegyen a Pétervári Dialógus tizenkettedik találkozóján, ahol finoman ugyan, de határozottan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki Oroszországban egyre nyilvánvalóbban állítja vissza az autoriter kormányzást. Elsősorban azért merült fel a kérdés, mert a Kreml most szigorított a hazaárulásról szóló jogszabályokon, a civilszervezeteket „külföldi ügynököknek” bélyegzik, és a nemrégiben egy templomi botránykoncerttel, majd az azt követő szigorú büntetéssel világhírűvé vált Pussy Riot punkzenekar két tagját fejenként két év munkatáborra ítélték.
A két ország közötti kapcsolat még sosem volt ilyen rossz – az orosz–német kapcsolatokért felelős Andreas Schockenhoff is persona non gratának számít Moszkvában. A Merkel hűséges em­berének számító Schockenhoff keményen bírálta az orosz kormány Szíriával kapcsolatos politikáját, illetve elítélően nyilatkozott a Pussy Riot tagjaira kirótt büntetésről is. Azóta hiába próbál időpontot egyeztetni a külügyminisztériumban, hideg hallgatás a válasz.
Merkel ugyancsak felhívta Putyin figyelmét erre a kérdésre, és elmondta, hogy Németországban, még ha a társadalomban visszatetszést váltott volna is ki egy hasonló performansz, az elkövetőket mégsem küldték volna kényszermunkára. Sokak meglepetésére Putyin az egyébként szokásos hideg mosoly helyett erre a megjegyzésre reagált. Felvilágosította Merkelt, hogy antiszemita megnyilvánulások is történtek a koncert során, amit súlyosbító körülményként vettek figyelembe, és különben is, öt német szövetségi tartományban sem garantált az információs szabadság. Ez utóbbi megjegyzéssel sikerült Merkelt teljes mértékben meglepnie.
A kritika mellett azért üzletet is sikerült kötni; Merkel és Putyin megbeszélésének árnyékában élelmes üzletemberek milliárdos összegű orosz megbízásokat gyűjtöttek be. Peter Löscher, a Siemens konszern első embere például 2,5 milliárd euró értékű megrendelést írt alá az orosz állami vasúttársasággal, az RZD-vel 695 mozdonyra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!