hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamasz a harmadik intifádára készül

2012. 11. 22.
Amikor ezeket a sorokat írom, Kairóban még zajlanak a tárgyalások a mindkét fél részéről napok óta zajló rakéta­támadások felfüggesztéséről Izrael és a Gázai övezet között. A Hamasz már kedden éjjel bejelentette, hogy megegyezés született, de izraeli sajtószóvivők ezt cáfolták. A tűzszüneti tárgyalások egyiptomi közvetítéssel folytak.

Szerda délután Tel Avivban merényletet hajtottak végre egy busz ellen. 23 sérültje van az esetnek, melyért az al-Aksza Mártírjai nevű, a  Fatah-hoz köthető terrorszervezet vállalt felelősséget. Nem lehet pontosan tudni, hogy ez mennyiben hat ki a lapzártánkkor is zajló béketárgyalásokra, ami bizonyos, hogy a Gázai övezet határán jelentős izraeli szárazföldi csapatok állomásoznak, parancsra várva, hogy megkezdjék az offenzívát.

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az Egyesült Államok teljes mértékű támogatását fejezte ki a zsidó állam felé – ezt akár értékelhetjük úgy is, hogy Amerika nem fog beavatkozni egy esetleges szárazföldi akció elindítása esetén, mindemellett a probléma tartós rendezése mellett tört lándzsát.

A probléma azonban nem a nyolc napja tartó Felhőoszlop hadművelet. A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz szerint (mely többek között Izrael létezését is a problémák közé sorolja) Izrael rúgta fel az érvényben lévő tűzszünetet Ahmed Dzsábári Hamasz-vezérkari főnök célzott likvidálásával, ezért zúdított gránát- és rakétatüzet a határ menti városokra, és vetette be líbiai, illetve iráni rakétáit, melyek már Tel Avivot is elérték – a rakétapajzsnak köszönhetően csak – öt izraeli állampolgár halálát okozva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!