hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 01. 17. (XVIII/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Balsors - Összeállt a közös ellenzéki lista

Értesüléseink szerint az MSZP a közeljövőben minden forrását Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti kampányára fogja fordítani, miután a héten egyértelművé vált, hogy az ellenzéki oldalon senki sem képes olyan „cselt” bemutatni, amivel az MSZP elnökét ebbéli szándékától el lehetne tántorítani. A másfél éve tartó ellenzéki sakkjátszma eredménye az lett, hogy az Együtt-PM nem tudta elérni, hogy legyen egy „semleges” ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Sőt, azt sem sikerült megakadályozniuk, hogy Gyurcsány Ferenc ne kerüljön előkelő helyre a közös listán.

Így hasad a magyar atom

Szakemberek szerint semmi nem indokolja, hogy már most meg kellene állapodni a Paksi Atomerőmű bővítéséről, és egyelőre az sem látható, miért lenne előnyös hazánk számára az oroszokkal kötött üzlet. Ugyanakkor a Putyin–Orbán találkozón létrejött megállapodás kapcsán az is szempontként merülhet fel, hogy Brüsszel fokozódó nyomását próbálja egy új szövetségessel ellensúlyozni a magyar miniszterelnök.

Robbantás Budapest szívében

A rendőrség továbbra is azt tartja valószínűnek, hogy az ATM tartalmát akarta megszerezni a hétfő hajnali bankrobbantás elkövetője. Ha ez így volt, akkor meglehetősen amatőr lehetett az illető, hiszen nagyon közel robbantott a Rendőrpalotához, ami egy profi bankrablóról nehezen elkép­zelhető. A bankellenes akciót sem lehet egyelőre kizárni.

Erdély felvásárlása

Erdély felvásárlására készül a magyar állam – adta hírül a román média az elmúlt napokban. A bukaresti lapok Szabó József Andornak, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséjának egy interjújára alapozva közölték, hogy a magyar állam földvásárlásra készül Romániában. A Külügyminisztérium cáfol, és azt állítja: csak egy kósza ötlet volt, kormányprogram nem született az ügyben. Az ügy pikantériája, hogy a hírt megszellőztető Krónika a Tőkés Lászlóhoz kapcsolódó politikai csoportokat támogató médiabirodalom része.

Koldusbotra jutottak a segítők

Elkeseredettség és sztrájkhangulat uralkodik a szociális szakmában, miközben a kormányzat látszattárgyalásokat folytat az érdekképviseletek sztrájkbizottságával. A szakállamtitkár a héten bejelentette: márciustól bérpótlékot kapnak az ágazat dolgozói. A havi átlag 3-5 ezer forint többlet – más pótlékok egyidejű megvonásával – aligha jelent megoldást a nettó 78 ezer forintos átlagbérekre, legfeljebb választási fogásként értelmezhető.

Hit és értékek

Ötven ország, ahol életveszélyes kereszténynek lenni

Az Open Doors nemzetközi keresztény szervezet a napokban ismertette Üldözés a világon című éves kutatását, amely egy komplex szempontrendszer szerint (magánélet, család, társadalom, civil és egyházi szerveződés) országonként monitorozza a keresztényüldözés mértékét. Egy százas skálán elnyerhető pontszám alapján a szervezet évről évre kiállítja a keresztények számára biztosított vallásszabadság terén legrosszabbul teljesítő ötven ország listáját.

Saron harcai

Izraelben, ahol a politika csúcsain is szívesen használják a beceneveket, mindenki Áriknak nevezte. Hívei, rajongói ezt nem akármilyen szókapcsolattal toldották meg: Árik, a király. S ha folytatjuk az uralkodói szóhasználatot, pályáját egyaránt jellemezték dicsőséges trónra lépések és keserves trónfosztások, magánéletében pedig a felhőtlen boldogság, valamint a szörnyű tragédiák időszakai váltották egymást. De Ariel Saron mindenképpen a közel-keleti válságtérség meghatározó, történelmi formátumú személyiségei között volt.

Nem sajtból van

A Hold mentheti meg a kapitalizmust – ezt a meglepő állítást David Harvey földrajztudós tette, aki szerint a jelenlegi világgazdasági rendszer fenntartásához évente legalább 1500 milliárd dollárnyi befektetési lehetőségre van szükség. Ennyi pénzt a Földön nem lehet hosszú távon, folyamatosan befektetni, ezért az emberiség számára létkérdés a kozmosz birtokbavétele. Ma már nem tűnik túl elrugaszkodottnak a feltételezés, hogy az új „préri” a Holdon lesz, hiszen a kínaiak is megérkeztek az égitestre. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a Holdon nagy mennyiségben található hélium-izotópok tényleg alkalmasak energiaforrásként a földgáz és a kőolaj kiváltására – nos, akkor hamarosan beindulhat a bolygóközi vadkapita­lizmus. Égi kísérőnk azonban viszonylagos közelsége ellenére ma is titokzatos világ, amely tele van megválaszolatlan kérdésekkel.

HÁTTÉR

Kémipar tízezer helyszínen

A Voronszovszkij park Moszkva délnyugati részén, felkapott környéken található. Ryan Fogle ezt a helyszínt választotta, hogy találkozzon célpontjával 2013 májusában. A 29 éves Fogle papíron az amerikai nagykövetség politikai osztályának egyik titkára volt, valójában a CIA speciális ügynökeként dolgozott Moszkvában. Parókában, nyolcvanezer euróval a zsebében indult a találkozóra. „Évi egymillió dollárt is kereshetsz” – mondta korábban telefonon az orosz titkosszolgálat egyik munkatársának. „Százezer dollárt adunk előre, de csak ha most azonnal tudunk találkozni. Igen vagy nem?” A távolban, az esti árnyékok között már ki tudta venni egy várakozó férfi alakját. „Igen, már látlak. Mindjárt ott leszek” – súgta a mobiljába Fogle, akit pillanatokkal később az orosz titkosszolgálat munkatársai elfogtak, egy várakozó autóba tuszkoltak és elvittek.

Talált, nem talált

1. Enigma gép

Gyorsulási verseny

Carlos Ghosn, a Renault elnök-vezérigazgatója és Hszü Ping, a kínai Dongfeng (ejtsd: tungfeng) cég elnöke írta alá decemberben az elmúlt év legjelentősebb francia–kínai szerződését: a két fél 50-50 százalékos tulajdonarányú, 870 millió euró alaptőkéjű vegyesvállalatot alapított, hogy 2016-ra egy új autógyárat építsenek a Jangce-parti Vuhan városában. A francia márkanév ismerősen cseng Európában, a másik szerződő partneré aligha – viszont Kínában annál ismertebb. Nem pusztán gépkocsit jelöl, több annál: politikai fogalom. Dongfeng azt jelenti: keleti szél. A világ legnépesebb országában mindenki ismeri a néhai kommunista vezető, Mao Ce-tung (Mao Zedong) mondását, miszerint „a keleti szél legyőzi a nyugati szelet”, értsd: a Kelet a Nyugatot. Az autós széljárás azonban ennél bonyolultabb a globalizáció korában: a nyugati szél is erősíti a keletit, és nem csupán francia–kínai viszonylatban.

25 év a bokszutcában

Bernie Ecclestone – az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOCA) elnökeként – a nyolcvanas években elhatározta, hogy száguldó cirkuszával rést üt a vasfüggönyön, és egy szocialista országban építi föl a Formula–1-et. Moszkva bürokratikus „fafejűsége” nem tetszett neki, így amikor ’83-ban Monacóban találkozott Rohonyi Tamással, az ’57-ben Brazíliába kivándorolt üzletembernek sikerült meggyőznie Ecclestone-t, hogy Magyarországra hozza a világ legnagyobb sporteseményét. A pályát rohamtempóban, 1985 októberében kezdték el építeni. Ecclestone kezdeti aggodalma, hogy képesek lesznek-e a magyarok egy nagydíjat megszervezni, hamarosan szertefoszlott. Noha mindössze egy embert küldtek ki Rióba megnézni a versenyt, és csak néhányan látták a monzai futamot, hibátlanul lement minden a Hungaroringen. Töreki László, az akkor kinevezett bokszutcafőnök mesél a kezdetekről és az azóta eltelt időről.

Veszi vagy nem veszi?

Nem fogadta el a Raiffeisen Bank International (RBI) vezetősége a Széchenyi Bank „1 eurós” vételi ajánlatát magyarországi leánybankjára vonatkozóan. Egyelőre tehát maradnak. De meddig?

KÁVÉSZÜNET

Melyek ma a legkeresettebb szakmák?

Amennyiben jól választunk szakmát, és jól is teljesítünk benne, viszonylag jól fizető állást kaphatunk. Ha pedig különböző okok miatt váltani vagyunk kénytelenek, akkor is van megoldás, hisz pályát módosítani sohasem késő.

Az elveszett dokumentumfilm

Alfred Hitchcock maga is elborzadt, amikor azokkal a vágatlan, eredeti felvételekkel találkozott, melyeket brit és szovjet operatőrök készítettek 1945-ben, a koncentrációs táborok felszabadítását követően. A több helyszínen készült filmanyag professzionális egybeszerkesztésére kérték fel az akkor már neves filmrendezőt. Hitchcock nagy műgonddal és nagy sokára gyúrta készre a dokumentumfilmet, ám azt végül soha nem mutathatták be teljes terjedelmében. Az elfeledett filmet megtalálták, felújították, s a tervek szerint jövőre széles közönség előtt bemutatják. Ha a mersz még meglesz.

Csend

Bár a csendesebb introvertáltak és az élménykedvelő extrovertáltak aránya majdnem egyforma, előbbiek mégis nehezebben boldogulnak az életben – legalábbis a nyugati kultúrában, amely a kifelé forduló, harsányabb viselkedést preferálja. Susan Cain Csend című könyvében annak járt utána, miért igazságtalan ez a megítélés, hogyan változtak a történelem során a társadalmi elvárások, hogyan menedzselhető egy extrovertált és egy introvertált fél házassága, vagy hogy az extrovertált szülők hogyan tudják a legjobbat kihozni befelé forduló csemetéikből.

Egyházi kukkolós

Az utóbbi időben új műfaj ütötte fel fejét az amerikai televíziós csatornákon: a keresztény valóságshow. A szereplők motivációja vegyes, a fogadtatás meglehetősen ellentmondásos. Míg egyes résztvevők arra hivatkoznak, hogy így nagyszerű platformot kapnak az evangélium hirdetéséhez, mások szerint a jelenség többet árt az egyháznak, mint amennyit használ, főként ha a műsorok az amerikai egyházon belüli szubkultúrákat tálalják „kereszténységként”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!