hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elveszett dokumentumfilm

2014. 01. 24.
Alfred Hitchcock maga is elborzadt, amikor azokkal a vágatlan, eredeti felvételekkel találkozott, melyeket brit és szovjet operatőrök készítettek 1945-ben, a koncentrációs táborok felszabadítását követően. A több helyszínen készült filmanyag professzionális egybeszerkesztésére kérték fel az akkor már neves filmrendezőt. Hitchcock nagy műgonddal és nagy sokára gyúrta készre a dokumentumfilmet, ám azt végül soha nem mutathatták be teljes terjedelmében. Az elfeledett filmet megtalálták, felújították, s a tervek szerint jövőre széles közönség előtt bemutatják. Ha a mersz még meglesz.

A bergen-belseni haláltáborban felvételt készítő egyik brit operatőr visszaemlékezéséből lehet tudni Hitchcock spontán reakcióját: a felvételeken látottak állítólag annyira megrázták a brit filmrendezőt, hogy egy hétig be sem tette a lábát a filmstúdióba. Hitchcock lehetett bár a feszültségkeltés és a rémületes látványalkotás nagymestere, „a valós dolgok” láttán mélységesen elborzadt.

Az Imperial War Museum vezető kurátora, Toby Haggith (kis képünkön), aki jelenleg személyesen az egyik felelős a film „újrafelfedezéséért”, azt nyilatkozta a brit The Independent című lapnak, hogy „a kollégák, szakértők és a filmtörténészek”, akik majd hetven év távlatából előzetesen vizsgálat tárgyává tehették a filmet, mélyen felkavarónak találták azt: „Az egyik közös észrevételük szerint a film egyszerre borzasztó és briliáns.” A szerkesztők az alkotást „sokkal inkább őszintének” vélik a hasonló témájú dokumentumfilmekhez képest.

A lelkiismeretes és alapos operatőrök zord alapanyagából kerekedett film az előzetes hírek szerint törekszik a teljességre: nem- csak a halált dokumentálja híven, hanem az akkor kezdődő „újjáépítés” és „kibékülés” folyamatáról is felvillant képeket. Így német civileket is lefilmeztek, akik szembesülvén a „nevükben és érdekükben” elkövetett iszonytató bűntettekkel, maguk siettek a halottakat eltemetni. A felvételek készítői minden különösebb irányítás nélkül rögzítették a képeket, mégis utólag megdöbbentő, ahogyan a különböző kezekben tartott kamerák a leginkább megrendítő és sokatmondó képeken elidőznek – ez visszatérően közös vonása a képsoroknak. Haggith mindezt az operatőrökben természetesen munkáló emberségnek és együttérzésnek tulajdonítja. Meglehet, a történtek dokumentálásához helyénvalóbb irányelvet a világ legragyogóbb művésze sem adhatott volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!