hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így hasad a magyar atom

2014. 01. 16.
Szakemberek szerint semmi nem indokolja, hogy már most meg kellene állapodni a Paksi Atomerőmű bővítéséről, és egyelőre az sem látható, miért lenne előnyös hazánk számára az oroszokkal kötött üzlet. Ugyanakkor a Putyin–Orbán találkozón létrejött megállapodás kapcsán az is szempontként merülhet fel, hogy Brüsszel fokozódó nyomását próbálja egy új szövetségessel ellensúlyozni a magyar miniszterelnök.

„Ami az atomenergetikai együttműködésünket illeti, köteles vagyok felhívni a figyelmüket arra, hogy mi nagyon kevés örökséget kaptunk a kommunista időszaktól, de a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság között 1966-ban megkötött, az atomenergetikában való együttműködésünkről szóló egyezmény jó egyezmény volt” – mondta Orbán Viktor kedden Vlagyimir Putyin elnök rezidenciáján, amikor az orosz elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az orosz Rosz­atom építi meg a Paksi Atomerőmű két új blokkját.

A megállapodás értelmében a beruházás finanszírozására Oroszország 30 éves futamidővel tízmilliárd eurós – mintegy három-­ ezermilliárd forintnyi – hitelt biztosít. Ez az összeg az építkezés költségének 80 százalékát fedezi, a maradék 20 százalékot – a tízéves építési futamidő utolsó szakaszában – Magyarországnak kell finanszíroznia.

A sajtótájékoztatón Orbán többször is méltatta a mellette ülő Putyint, többek között az Oroszország és a közép- és kelet-európai országok, így Magyarország közötti viszony hatékonyabbá tételéért, illetve az Orosz Föderáció külpolitikai erőfeszítéseiért és „az ezen a téren elért vívmányaiért”. Orbán meleg szavai főleg azok számára lehettek meglepőek, akik még emlékeznek a 2010-es kormányváltás előtti nyilatkozataira e tárgyban. Például arra a 2007-es kijelentésére, miszerint „nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni”, vagy arra a szintén 2007-ből származó interjúra, amiben azt mondta: „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!