hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robbantás Budapest szívében
Profi bankrabló ilyet nem tesz

2014. 01. 16.
A rendőrség továbbra is azt tartja valószínűnek, hogy az ATM tartalmát akarta megszerezni a hétfő hajnali bankrobbantás elkövetője. Ha ez így volt, akkor meglehetősen amatőr lehetett az illető, hiszen nagyon közel robbantott a Rendőrpalotához, ami egy profi bankrablóról nehezen elkép­zelhető. A bankellenes akciót sem lehet egyelőre kizárni.

Lapzártánk idején a rendőrség még nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen robbanóanyagot használhatott a Lehel úti bankrobbantás elkövetője. Annyi bizonyos, hogy a hajnali negyed öt után három perccel bekövetkezett detonáció nyomán az út mindkét oldalán betörtek az ablakok, a CIB Bank bejárati ajtaja pedig az utca túloldalára repült. A Népszabadság úgy tudja, hogy az elkövető egy közeli „fedezékben” megvárta a robbantást, és csak utána távozott a helyszínről krosszmotorjával. A robbanás szétvetette az ATM pénzkazettáját, de pénz nem hiányzott belőle – kérdés, hogy a robbantó miért nem ment vissza a bankfiókhoz. Ebben az is közrejátszhatott, hogy egy járőrkocsi 80 másodpercen belül a helyszínen volt, vagy akár az is, hogy az illető megijedt a nem várt erejű detonációtól. A Blikk rendőrségi információkra hivatkozva viszont azt írja, begyakorolt koreográfiáról lehetett szó. 

„A robbanóanyag típusa sokat segíthet az elkövető profiljának felvázolásában” – vélekedett a Heteknek Tarjányi Péter biztonsági szakértő. Szerinte alapvetően két forgatókönyv vázolható fel. Amennyiben katonai eszközről – mondjuk C4-ről, vagyis plasztik robbanószerről – van szó, akkor egy komoly (akár külföldi) alvilági kapcsolatokkal rendelkező személy követhette el a bűncselekményt, akinek a pénzszerzés volt a célja. Ha viszont nitrit (vagyis műtrágya) alapú volt a robbanószerkezet, akkor nagyobb az esélye annak, hogy bankellenes akció történt, és az elkövető házilag „barkácsolta” a pokolgépet (ehhez az interneten gyakorlatilag bárki elegendő információt találhat).

Azonban mindkét verzióval kapcsolatban érdekes kérdések merülnek fel. Tarjányi szerint például C4-et meglehetősen nehéz beszerezni – ha valaki erre kísérletet tesz, az aligha kerüli el a titkosszolgálatok figyelmét. Másrészt, ha alvilági profival áll szemben a rendőrség, akkor miként lehetséges, hogy a detonáció szemmel láthatólag túl lett méretezve? Ráadásul a „börtöniskola első osztályában” megtanulja minden bűnöző, hogy a pénzkazettákban festékpatron van, ami már erősebb rázkódás esetén is működésbe lép (ilyenkor a bankjegyek használhatatlanná válnak, ám a pénzintézet nem károsodik, hiszen a nemzeti bank visszaváltja a befestett bankókat). Ezenkívül az is az első verzió ellen szól, hogy az elkövető ezt a helyszínt választotta: néhány száz méterre van innen a Teve utcai Rendőrpalota, és körülbelül egy kilométerre a XIII. kerületi Rendőrkapitányság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!