hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csend
A hallgatás erejeegy harsány világban

2014. 01. 24.
Bár a csendesebb introvertáltak és az élménykedvelő extrovertáltak aránya majdnem egyforma, előbbiek mégis nehezebben boldogulnak az életben – legalábbis a nyugati kultúrában, amely a kifelé forduló, harsányabb viselkedést preferálja. Susan Cain Csend című könyvében annak járt utána, miért igazságtalan ez a megítélés, hogyan változtak a történelem során a társadalmi elvárások, hogyan menedzselhető egy extrovertált és egy introvertált fél házassága, vagy hogy az extrovertált szülők hogyan tudják a legjobbat kihozni befelé forduló csemetéikből.

Cain bevallottan maga is erősen introvertált, noha karrierje nem erre enged következtetni. A Harvard jogi karán végzett, majd a Wall Streeten folytatott sikeres ügyvédi praxist.

A szíve vágya azonban mégis az volt, hogy csendes, elmélyült munkát végezhessen, ami sok írással, olvasással, kutatással jár. Már gyerekkorában is szívesebben olvasgatott, amíg a többiek a nyári táborban hangos csoportos játékokat játszottak, de idővel egyre több olyan jelzést kapott, hogy viselkedése „abnormális”. Minden erejét összeszedve félretette hát könyveit, és megpróbált „társaságibb” életet élni, sőt, karriert is úgy választott, hogy bebizonyítsa: nincs vele semmi baj.

Az ügyvédnő tudományos kutatásokon alapuló, de mégis olvasmányos formában fedi fel az olvasó előtt, hogy az introvertáltság miért nem azonos a személyiségzavarral vagy az embergyűlölettel. „Az amerikaiak harmada-fele introvertált – más szóval, három ismerősünk közül legalább egy. (Tekintve, hogy az Egyesült Államok a világ egyik legextrovertáltabb nemzete, ez a szám legalább olyan magas, mint a világ többi részén.)” Cain szerint korunk és társadalmunk uralkodó értékrendje egyre inkább az az extrovertált ideál, „aki rajong a társas életért, (…) és remekül érzi magát a rivaldafényben”. Míg az introverzió olyan „másodosztályú személyiségvonás” lett, amely „valahol a helytelenítendő és a személyiségzavar között létezik”, az extroverzió istenítése szinte „elnyomó ideológiává” nőtte ki magát a modern nyugati társadalmakban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!