hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saron harcai
Egyszer a királyok is elmennek…

2014. 01. 16.
Izraelben, ahol a politika csúcsain is szívesen használják a beceneveket, mindenki Áriknak nevezte. Hívei, rajongói ezt nem akármilyen szókapcsolattal toldották meg: Árik, a király. S ha folytatjuk az uralkodói szóhasználatot, pályáját egyaránt jellemezték dicsőséges trónra lépések és keserves trónfosztások, magánéletében pedig a felhőtlen boldogság, valamint a szörnyű tragédiák időszakai váltották egymást. De Ariel Saron mindenképpen a közel-keleti válságtérség meghatározó, történelmi formátumú személyiségei között volt.

A Tel Avivhoz közeli Kfar Malal kibucban született 1928. február 26-án, az akkori brit fennhatóságú, palesztin mandátumterületen. Szülei a mai Lengyelország területéről alijáztak, nagyanyja, a híres Scheinermann mama bábaasszonyként ott olyan tekintélyre tett szert, hogy külön őt kérték fel közreműködésre egy másik későbbi miniszterelnök, Menachem Begin világra jöttekor.

Saron tizennégy éves, amikor csatlakozik a váltakozó legalitással működő, önvédelmi Haganához, s attól kezdve közösségének, reménybeli független hazájának biztonságát tekinti életcéljául. Ez a kiképzés teszi lehetővé, hogy az 1948–49-es függetlenségi háborút szakaszparancsnokként kezdje, majd az egyik legeredményesebb felderítő tisztként fejezze be. Utána történelmi és orientalisztikai tanulmányokat folytat a jeruzsálemi Héber Egyetemen, majd 1953-ban vissza a hadseregbe: annak a 101-es különleges kommandóalakulatnak a parancsnoka, amely a palesztin szabadcsapatok merényleteit torolja meg, ha kell, Jordániában is.

A második, 1956 őszén zajló arab–izraeli háborúban ejtőernyős dandárt irányít a szuezi fronton, kitűnik gyors döntéseivel, vakmerő akcióival. Tanul és tanít, elvégzi a Camberley-i Vezérkari Akadémiát Angliában, utána hazájában rábízzák a hadseregben folyó kiképző tevékenységet. Az 1967-es háborúban több dandárt is irányít, azután súlyos törés következik. 1973 nyarán mindenki őt várja a vezérkari főnök megüresedett pozíciójába, de a politikai alkuk következtében a tisztséget Elazar tábornok nyeri el. Saron szerint érdemtelenül, s annyira megsértődik, hogy kiválik a hadseregből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!