hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 02. 07. (XVIII/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Isten hozta Máltán!

Európa-szerte vihart kavart a hír, hogy egy brit magáncég hatalmas vagyonokért készül árusítani a máltai állampolgárságot. A potenciális vevők közt neves sportolók, kínai milliárdosok és muszlim mágnások is szerepelnek, miközben máltai táborokban ezrével nyomorognak a nincstelen afrikai bevándorlók.

Erősödő antiszemitizmus

Magyarországon, Franciaországban, Belgiumban és Svédországban nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita incidensek száma tavaly – ez derül ki az izraeli Információs és Diaszpóraügyi Minisztérium éves jelentéséből. Egy másik állami fórum tanulmánya, amely az antiszemitizmus terjedését figyeli világszerte, a 2013-as évvel kapcsolatban más tendenciákra is felhívja a figyelmet: többek között az Izrael elleni bojkottkampány erősödésére.

A focidöntő árnyékában

Újra nézettségi rekordot döntött a Super Bowl a hétvégén New Jersey-ben. Az amerikai családok 70 százaléka volt kíváncsi az amerikai futballbajnokság, az NFL döntőjére, ám sajnos nem ez volt az egyetlen rekord az eseménnyel kapcsolatban. A Super Bowl idején a nézőszám mellett a prostituáltak és  prostitúcióra kényszerített fiatalkorúak létszáma is ugrásszerűen megnő, olyannyira, hogy ilyenkor a rendőrség és az FBI is kiemelten foglalkozik a kérdéssel. Bár több emberkereskedő hálózatot sikerült is felszámolni, a probléma még távol van a megoldástól.

Belföld

Ki rántja félre a kormányt?

Kormánypárti forrásaink szerint azért is kiélezett a Szabadság téri német megszállásra emlékeztető szobor ügye, mert az emlékmű Orbán Viktor szívügye. A szobor létrehozása és üzenete ugyanis nem rögtönzés, hanem évek óta tartó folyamat eredménye. Éppen ezért az alacsonyabb rangú kormányzati politikusoknak alig van mozgástere, hogy a szoborra felháborodó, a holokauszt emlékév bojkottjával fenyegető Mazsihiszt leszereljék. Ráadásul az utóbbi szervezetben identitásképző erő lett a kormánnyal szembeni ellenállás.

Nyilasok a palotában

Egy lapunk birtokába került feljegyzés szerint a magyar honvédség „elit alakulataiban” felülreprezentáltak a szélsőjobboldali gondolkodású katonák. Többek között a Horthy, a Kitörés túra, a kuruc.infó, a zsidó nagytőke és a cigánybűnözés azok a hívószavak, amelyek köré az állományon belüli beszélgetések egy része szerveződik.

Igazi demokrácia nem épülhet hazug alapokra

Nyílt levélben kérte neve eltávolítását a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról Randolph L. Braham professzor, világhírű holokausztkutató, valamint jelezte, hogy tiltakozásképp a Schmitt Pál államfőtől átvett Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is visszaküldi.

Erősödő antiszemitizmus

Magyarországon, Franciaországban, Belgiumban és Svédországban nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita incidensek száma tavaly – ez derül ki az izraeli Információs és Diaszpóraügyi Minisztérium éves jelentéséből. Egy másik állami fórum tanulmánya, amely az antiszemitizmus terjedését figyeli világszerte, a 2013-as évvel kapcsolatban más tendenciákra is felhívja a figyelmet: többek között az Izrael elleni bojkottkampány erősödésére.

Jó atom, rossz atom

Jó esély van rá, hogy csak a paksi atomerőmű új blokkjainak üzembe helyezéséig kell várni arra, hogy nyilvánossá váljanak azok a háttértanulmányok, amelyek alapján a kormány az évszázad üzletének titulálta az oroszokkal kötött megállapodást. Szakértői szcenáriók szerint azonban az is megeshet, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít a beruházás, illetve annak állami finanszírozása kapcsán.

Interjú az LMP-színekben kampányoló Nagy Bandó Andrással

Elindul az áprilisi választáson Nagy Bandó András. Az ismert humorista és író az LMP támogatásával méretteti meg magát Hódmezővásárhelyen, egyik ellenfele a Miniszterelnökséget vezető Lázár János lesz. Nagy Bandó az ATV egyik novemberi műsorában jelentette be, hogy indul, miután lejátszottak egy összeállítást, amelyben kormánypárti képviselők véleményét kérdezték Horthy Miklósról.

Vonáék a mocsokban

A terrorizmusról tartott előadást Tyirityán Zsolt Pécsett. A Betyársereg vezetője az egyik példaként felhozott terroristáról elmondta, hogy a férfi meggyilkolt egy újságírót. Tyirityán arról is beszélt, hogy a Jobbikkal jelenleg is korrekt viszonyt ápolnak, mert az képviseli a „nemzeti gondolatot”.

Ügyészségi vizsgálat az elnökhelyettes ellen

Három ponton is fogást talált a jobboldal az MSZP tisztaságán. Simon Gáborról, az MSZP elnökhelyetteséről kiderült, hogy 250 millió forintnyi valutát tart egy osztrák bankszámlán, de erről a kötelező vagyonbevallásában nem tett említést. Józsa István, a párt gazdaságpolitikusa pedig egy olyan cég résztulajdonosa, aki milliárdos megrendeléseket kapott a Paksi Atomerőműtől. Egy harmadik, még meg nem nevezett ellenzéki politikus után a rendőrség egy prostitúciós-drogos ügyben nyomoz. Úgy tudjuk, a jobboldalon célkeresztjébe egy olyan baloldali politikus került, aki nemzetbiztonsági átvilágításon esett át.

Hit és értékek

Zsidókérdés a Horthy-korszak békeéveiben

A Bethlen-korszak kiegyensúlyozott fejlődését az 1930-as évek elején megszakította a kibontakozó világválság, majd olyan új folyamatok indultak el, amelyek az évtized végén a zsidóság megkülönböztetéséhez, faji alapú kirekesztéséhez vezettek. 1932. október 1-jén vitéz jákfai Gömbös Gyula alakította meg kormányát, aki fajvédő és szélsőjobboldali múltjával formálisan szakítva kényszerű kompromisszumra lépett a gazdasági és hatalmi elittel.

Himmler: férj, apa, tömeggyilkos

„Indulok Auschwitzba. Sok puszi, Heini” – írta a feleségének Heinrich Himmler, a náci SS- és Gestapo-fővezér, majd elindult a lengyelországi haláltáborokba, hogy személyesen vezényelje le több millió ember, főként zsidók módszeres kiirtását. Az egyik leghírhedtebb tömeggyilkos magánlevelezéséből a német Die Welt tett közzé eddig ismeretlen dokumentumokat.

HÁTTÉR

A vörösgárdista vezeklése

A ma 64 éves Szung Pin-pin asszony nyilvánosan bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket az 1966-ban kibontakozó kínai „kulturális forradalom” során követett el. Nem ő volt az első egykori kínai vörösgárdista (hungvejping), aki ezt megtette, mégis az ő gesztusa miatt bontakozott ki országos vita a világ legnépesebb országában – igaz, jobbára csak internetes fórumokon. Szung asszony annak a fiatal nemzedéknek az „ikonja” volt, amelyet majd fél évszázada a néhai Mao Ce-tung (1893-1976) indított rohamra saját kollégái, a pártvezetés többsége ellen, miután a politikai hatalom egy időre kicsúszott a kezéből.

Udvarol az MSZP

Homoszexuális volt-e Kölcsey, Munkácsy vagy Báthory Erzsébet? Van-e ennek jelentősége, és ha igen, miért? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, a hazai melegek múltjával és jelenével kíván foglalkozni a februárban hazánkban is megrendezésre kerülő LMBT Történeti Hónap című kulturális eseménysorozat.

Boldogok a rezsicsökkentők

Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy egy év alatt több mint megduplázódott azok száma, akik hazánk gazdasági teljesítményét jónak ítélik. Arányuk még így is alacsony, mindössze tizenkét százalék. Ráadásul a boldogságlistán utolsók, a panaszkodó nemzetek között pedig dobogósok vagyunk az Ipsos nemzetközi – két tucat országot érintő – felmérései szerint.

Leányvásárok legendája

Erdély legnagyobb hegyi vásárává szelídült az egykori Gaina-tetőn megrendezett leányvásár. A vásárnak helyet adó hegytető a móc vidék központjában fekszik Topánfalva mellett, az Érchegység közepette. A környék mesebéli tájként nyílik meg a látogatóknak, legendái révén pedig az időutazás élményét nyújtja.

A felelősségünk közös, és ezt vállalni kell

A német megszállási emlékmű kapcsán kialakult köz­életi vitában akadémikus történészek nem szólaltak meg, márpedig a véleményük fontos és meghatározó lenne. Nem kérdezték Önöket, vagy nem akartak megszólalni?

Sikerkényszerben vagyunk

A magyar egészségügy egyszerre írt sikertörténetet az elmúlt években, és egyszerre halogatja azokat a változtatásokat, amelyek szükségesek lennének az ágazat helyzetének rendezéséhez. A 400 milliárdos infrastruktúra-fejlesztés nyomán ugyanis sok intézményben 21. századi viszonyok jöttek létre, ugyanakkor a működtetésre továbbra sincs elegendő forrás. Többek között erről beszélgettünk Rácz Jenő egykori egészségügyi miniszterrel, a Magyar Kórházszövetség volt elnökével, aki jelenleg a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójaként tevékenykedik.

Lopakodó meleglobbi

Jelentős támadást intézett a meleglobbi az európai családok ellen. Az emberi jogok védelmének köntösébe bújtatott Lunacek-jelentés látszólagos célja a homofóbia visszaszorítása, azonban a sorok között olvasva leleplezhető az igazi szándék. A február 4-ei szavazáson az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a javaslatot.

KÁVÉSZÜNET

In Memoriam Jancsó Miklós

A január 31-én, 93. életévében elhunyt Jancsó Miklós, kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőnk mai napig szélsőséges indulatokat vált ki, ha művészetét ér­tékelni kell. Ki volt ez az ember, akit sokak szerint Bartók Béla és Puskás Ferenc mellett világszerte a harmadik legismertebb magyarként tartottak számon a hetvenes években?

Dallamok Holstein szeletre

Mióta dolgoztok együtt Pajor Tamással?

Platinalemezt kapott az AMEN

Az AMEN zenekar januárban megtartott 25 éves, jubileumi koncertjével párhuzamosan mintegy ötezer CD lemezt sikerült értékesíteni – mondta el a sajtónak Kauzál Márton, a koncert szervezésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett Patmos Records ügyvezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyen az AMEN együttes két frontemberének, Pajor Tamásnak és Szentkirályi Györgynek átadta az Amen 25 című dupla album után járó arany- és platinalemezt. Az együttes alapítóival folytatott oldott beszélgetés során Pajor Tamás kifejtette, hogy Szentkirályi György zeneszerzővel, az AMEN oszlopos tagjával egy új lemez megjelentetésén dolgoznak, amelynek számos dala már készen van. Ezenkívül „szózene” munkacímmel újfajta projektet is terveznek, amely alkalmas lesz arra, hogy megmozgassa a tisztelt publikum szürkeállományát, s amely egyben – reményeik szerint – hozzájárul egyfajta intellektuális pezsgés beindításához. „Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne a divatos szóval slam poetry, hagyományosan vers műfaját úgy összeházasítani a zenével, hogy mégse egy megzenésített vers legyen, hanem a magyar költészet és a slágerdalszöveg-írás legszebb hagyományaira visszatekintő, és ezt a kettőt egyesítő, de mégis modern műfaj” – mondta a Heteknek Pajor Tamás. Noha merőben új dologról van szó, hangulatában mégis olyan klasszikusokat idézne, mintha egy régi G. Dénes György vagy Szenes-slágert hallgatnánk, csak más típusú frazeológiával, Pajor szofisztikált szó-csűrés-csavarásaival. „A régi formai elemeket új tartalommal megtöltve egy merőben új, de mégis egy korábbi időkre emlékeztető műfaj előnye, hogy akár kisebb klubokban, néhány száz fős közönség előtt is előadható”

Álomból valóság

Idén 10. alkalommal került megrendezésre az egyik legnagyobb hazai Esküvői Kiállítás a Papp László Budapest Sportarénában az elmúlt hétvégén. A kiállítás egyik célja az volt, hogy a szakma elitje, képviselői számára az általuk nyújtott szolgáltatásokkal, tevékenységeikkel olyan fórumot biztosítsanak a házasulandó pároknak és hozzátartozóiknak, ahol felmérhetik a kínálatot, valamint megismerkedhetnek az év legújabb trendjeivel, tájékozódhatnak az árakról, újdonságokról.

Siklani csak okosan!

Bár hazánk nem kimondottan a téli sportokról híres, mégis egyre több lehetőség adódik országszerte a havas, jeges sportokhoz. Talán a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbb téli sport, amiknek az élvezetét az országunkat körülölelő hegyek, valamint az egyre korszerűbb hazai pályák is elősegítik. De vajon mit kell tennünk annak érdekében, hogy a lelkes első próbálkozásainkat követően a tél hátralévő részét ne egy kórházi ágyban fekve kelljen eltöltenünk?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!