hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki rántja félre a kormányt?
Nemzetközi botrány lehet az emlékmű-vitából

2014. 02. 06.
Kormánypárti forrásaink szerint azért is kiélezett a Szabadság téri német megszállásra emlékeztető szobor ügye, mert az emlékmű Orbán Viktor szívügye. A szobor létrehozása és üzenete ugyanis nem rögtönzés, hanem évek óta tartó folyamat eredménye. Éppen ezért az alacsonyabb rangú kormányzati politikusoknak alig van mozgástere, hogy a szoborra felháborodó, a holokauszt emlékév bojkottjával fenyegető Mazsihiszt leszereljék. Ráadásul az utóbbi szervezetben identitásképző erő lett a kormánnyal szembeni ellenállás.

A Hetek értesülései szerint neves, többnyire baloldalinak tartott magyar történészek egy meglepő pert terveznek. Népirtásban való részvétel miatt Horthy Miklós elleni eljárást folytatnának le, mert úgy vélik, hogy a hidegháború kitörése és Sztálin szeszélyének köszönhetően úszhatta meg a néhai kormányzó a személyes felelősségre vonást. Az eljátszott per időpontja még nem eldöntött, de szóba került, hogy március második felében (a kormány által tervezett szoboravatás időpontjában) citálnák a „bíróság” elé az egykori politikust, ami nyilván tudatos fricskája lenne a kormány emlékezetpolitikájának, amely 1944. március 19-ét, a német megszállást tartja fordulópontnak Magyarország történelmében. Ha a történészekből álló bíróság kimondja, hogy Horthy bűnös népirtásban, és a bűncselekmények egy része a német megszállás előtti időszakokban is megtörtént, akkor a Fidesz–KDNP kétharmados szavazataival elfogadott alaptörvény történetfilozófiáját érné súlyos támadás.

A március nemcsak emiatt lehet rázós a kormánynak, hanem mert a „Magyarországon újjáéledt antiszemitizmus elleni tiltakozás és harc” részeként az Európai Rabbinikus Központ is e hónapban rendezi közgyűlését Budapesten. A konferencia, amelyet a magyar kormánnyal együttműködve szerveznek meg, március 24–25-én lesz, és Európa minden részéből rabbik százai vesznek részt rajta. Ha addigra nem sikerül a kormánynak megállapodnia a magyar zsidóság prominenseivel, akkor súlyos nemzetközi botrányt okozhatna, ha a hazánkba érkező rabbik egyebek mellett tiltakoznának a Szabadság téri emlékmű ellen, és szolidaritásukat fejeznék ki a Mazsihisz holokauszt emlékévvel kapcsolatos bojkottja mellett. 

Pedig a helyzet egyre inkább afelé halad, hogy az „összeütközés” elkerülhetetlenné válik. Lapzártánk utánra, csütörtökre hívta össze Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, hogy tárgyaljanak a „magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdésekről”, de számunkra úgy tűnt, hogy a frontvonalak megmerevedtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!