hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Siklani csak okosan!

2014. 02. 16.
Bár hazánk nem kimondottan a téli sportokról híres, mégis egyre több lehetőség adódik országszerte a havas, jeges sportokhoz. Talán a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbb téli sport, amiknek az élvezetét az országunkat körülölelő hegyek, valamint az egyre korszerűbb hazai pályák is elősegítik. De vajon mit kell tennünk annak érdekében, hogy a lelkes első próbálkozásainkat követően a tél hátralévő részét ne egy kórházi ágyban fekve kelljen eltöltenünk?

A síelés, de a snowboardozás is egy könnyed hétköznapi lesiklásnak tűnik, a valóság azonban ennél összetettebb mozgás. Bár sokan nem tudják, de egy-egy lesikláskor testünk valamennyi izmát használjuk, méghozzá elég intenzíven, ezért mielőtt még nekivágnánk egy hosszabb alpesi hétvégének, érdemes hetekkel előtte elkezdeni az edzést. Különösen fontosak a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) edzések, ugyanis ennek elhanyagolása esetén síeléskor „lélegzetel­ál­lító” élményben lehet részünk. A megelőző bemelegítésnél fontos, hogy minden testrészünket megmozgassuk. Ajánlatos, akár 10-15 percet is rászánni, mivel egy jól elvégzett gyakorlatsorozat akár az életünket is megmentheti. Ha fáradtak vagyunk, vagy kialvatlanok, akkor semmi esetre se menjünk pályára, mert bár a fáradtság­érzés eltűnhet a sportolás közben, de a lelassult reakcióképességeink miatt meleg pillanatokra számíthatunk.

A felkészülés a felszerelésünk esetében is elengedhetetlen. Síelés esetén a bakancs kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy azt sí-zokniban próbáljuk fel és egy kicsivel nagyobb méretet válasszunk, mert síeléskor a lábunk kissé hátrébb csúszik. Ha tehetjük, akkor olyan lábbelit válasszunk, amin lehetőleg minél több kötés van, hiszen akkor jobban rá tudjuk igazítani a lábunkra. Továbbá ügyeljünk arra, hogy a kötés ne legyen túl szoros, mert akkor a lábunk hamar megfájdul, a túl laza kötés pedig balesetet is okozhat. A bakancshoz hasonlóan a kesztyű is legyen egy fél számmal nagyobb, mert akkor kényelmes és melegebbnek is érezzük.

A ruházatnál a három réteg szabályát kell szem előtt tartani, és ügyelni kell arra, hogy a legfelső réteg levehető legyen, aminek köszönhetően fűtött helyen kevésbé fogunk megizzadni. Pár hetes használat után nem kell azonnal kimosni dzsekinket, elég csak kiszárítani, mivel mosáskor elveszti az oly értékes impregnáló rétegét. Ha mégis mosásba adjuk, akkor utána gondoskodjunk az impregnálásról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!