hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boldogok a rezsicsökkentők

2014. 02. 16.
Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy egy év alatt több mint megduplázódott azok száma, akik hazánk gazdasági teljesítményét jónak ítélik. Arányuk még így is alacsony, mindössze tizenkét százalék. Ráadásul a boldogságlistán utolsók, a panaszkodó nemzetek között pedig dobogósok vagyunk az Ipsos nemzetközi – két tucat országot érintő – felmérései szerint.

A gazdasági helyzetnek van hatása az emberek mindennapi hangulatára, de nem csak ettől függ, hogyan érzik magukat – rögzíti az Ipsos legfrissebb, boldogok és boldogtalanok arányát országonként felmérő kutatása. A megállapítást alátámasztja, hogy világszerte csupán a megkérdezettek 37 százaléka minősíti országa gazdaságát jónak, az életüket harmonikusnak, felhőtlennek értékelő polgárok aránya viszont ennél jóval magasabb, 75 százalék.

A „nem csak a pénz boldogít” alaptézis Magyarországon is igazolódni látszik: nálunk 12 százalék elégedett a gazdasággal, miközben 53 százalék tartja boldognak magát. Ugyanakkor önmagában egyik adattal sem büszkélkedhetünk. Igaz, hogy a hazai gazdaság teljesítményét jónak értékelők aránya az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékponttal növekedett, ám ezzel csak egyetlen helyet javítottunk az elégedettségi rangsorban: a 21. pozíciót foglaljuk el a vizsgált 24 ország között. Az Ipsos elemzése kiemeli, hogy egészen pontosan 2013 tavaszán javult a magyarok gazdasági hangulata, mégpedig – amint azt más közérzeti mutatók akkori emelkedése is jelezte – nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

Eközben egyébként a globális gazdasági közhangulat nemigen javult, a válság előtti 55 százalékos elégedettségi szinthez képest most 37 százalékon áll. Európa az egyetlen, ahol a gazdaság megítélése pozitívan változott 2013-ban (21százalékról 29 százalékra emelkedett az elégedettek aránya). Svédország polgárainak például 77 százaléka jónak minősíti hazája teljesítményét, őket a listán csak a szaúdiak előzik meg (80 százalék), akik a felmérés kezdete óta kibérelték az első helyet. A világrangsorban harmadikok a németek, 73 százalékkal. A lista végén, vagyis a magyarok mögött helyezkednek el az olaszok, a franciák és a spanyolok (ezekben az országokban csupán 5-6 százalék véli az ottani gazdaságot sikeresnek).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!