hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sikerkényszerben vagyunk
Interjú Dr. Rácz Jenővel a magyar egészségügy helyzetéről

2014. 02. 16.
A magyar egészségügy egyszerre írt sikertörténetet az elmúlt években, és egyszerre halogatja azokat a változtatásokat, amelyek szükségesek lennének az ágazat helyzetének rendezéséhez. A 400 milliárdos infrastruktúra-fejlesztés nyomán ugyanis sok intézményben 21. századi viszonyok jöttek létre, ugyanakkor a működtetésre továbbra sincs elegendő forrás. Többek között erről beszélgettünk Rácz Jenő egykori egészségügyi miniszterrel, a Magyar Kórházszövetség volt elnökével, aki jelenleg a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójaként tevékenykedik.

Melyek azok a mutatók, szempontok, amelyek a leginkább alkalmasak arra, hogy bemutassák egy ország egészségügyi rendszerének állapotát?

– A három legfontosabb szempont: hol és mivel gyógyítunk, tehát az infrastruktúra minősége; kivel gyógyítunk, vagyis a humánerőforrás kérdése; a harmadik pedig, hogy miből tudunk gyógyítani, azaz a finanszírozás.

Ezek alapján vizsgálva az elmúlt négy évet, az infrastruktúra vonatkozásában sikertörténetről beszélhetünk. Ennek egyszerű oka van: a 2007-2013 közötti európai uniós ciklusban sikerült egy olyan pozíciót elérni, melynek köszönhetően a magyar egészségügybe összesen 400 milliárdnyi fejlesztési forrás jött be, ami egy hallatlan nagy lehetőség volt. Ennek lehívására pedig főleg az elmúlt években került sor. Úgy három éve indultak meg azok az infrastruktúra-fejlesztések, amelyek következtében ezek a pénzek ma megmutatkoznak a rendszerben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!