hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erősödő antiszemitizmus
Riasztó a helyzet Magyarországon

2014. 02. 06.
Magyarországon, Franciaországban, Belgiumban és Svédországban nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita incidensek száma tavaly – ez derül ki az izraeli Információs és Diaszpóraügyi Minisztérium éves jelentéséből. Egy másik állami fórum tanulmánya, amely az antiszemitizmus terjedését figyeli világszerte, a 2013-as évvel kapcsolatban más tendenciákra is felhívja a figyelmet: többek között az Izrael elleni bojkottkampány erősödésére.

„A lélek, és nem annyira a test az antiszemitizmus új hullámának áldozata” – állította Naftali Bennett izraeli diaszpóraügyi miniszter (képünkön) abban a jelentésben, amelyet tárcája készített a tavalyi évben tapasztalt zsidóellenességről. Annak ellenére, hogy 2013-ban nem értek zsidókat olyan nagyszabású támadások, mint például 2012-ben a toulouse-i iskolai mészárlás során, nem tapasztalható javulás az antiszemitizmust illetően.

A diaszpóraügyi minisztérium tanulmánya az európai helyzet kapcsán az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2013-ra vonatkozó felmérésére hivatkozik, amely szerint a zsidók 76 százaléka úgy véli, hogy az elmúlt években rosszabbodott a helyzet az antiszemitizmust illetően. A közvélemény-kutatás alapján a zsidók körülbelül egynegyedét érte valamiféle incidens, 77 százalékuk azonban nem jelentette az atrocitásokat a hatóságoknak. Egy másik jelentés, amelyet az Antiszemitizmus Elleni Koordinációs Fórum (CFCA) nevű állami fórum készített, kiemeli, hogy a korábbi évekhez hasonlóan Nyugat-Európában az iszlamista antiszemitizmus, míg a kontinens keleti részén a szélsőjobb zsidóellenessége volt domináns.

Franciaországban továbbra is kritikus a helyzet – itt 2013 folyamán több mint 200, különböző szintű incidenst regisztráltak, amelyek többségét muszlimok követték el. Az antiszemita incidensek kiemelt célpontjai az iskolák, különösen a Toulouse-ban található Ozar Hatorah iskola, ahol a 2012-es támadás is történt. Az intézmény számos fenyegetést kapott tavaly is, egy diákjára pedig késsel támadt rá egy nő. Belgiumban, ahol hasonló jelenségek tapasztalhatóak, mintegy 20 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az elmúlt évben. Svédországban is jelentősen több atrocitásról érkezett bejelentés tavaly. Zsidóellenes megnyilvánulások az Egyesült Királyságban is voltak, de a szigetországban inkább az anticionizmus és Izrael államának delegitimálása az elterjedt. A hatóságok kemény fellépése ellenére Németországban is rendszeresek az antiszemita incidensek, különösen a futballmeccseken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!