hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 04. 18. (XVIII/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyilkosság Kansasben

Sosem leplezte durva antiszemita nézeteit az a férfi, aki egy nappal a pészah beállta előtt zsidó intézmények ellen intézett támadást az Egyesült Államokban. Frazier Glenn Cross három embert lőtt le egy közösségi háznál és egy öregek otthonánál Kansas City egyik külkerületében. Az áldozatokról végül kiderült, hogy nem voltak zsidók.

Pészah, terror, kormányválság

A Kerry-terv menetrendje szerint április végén kellene aláírni az izraeli-palesztin konfliktus „végleges lezárásáról” szóló keretmegállapodást. Két héttel a kitűzött dátum előtt az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az esélyek „eltűntek”. Kerry ezért a két érintett felet hibáztatta, mondván, folyamatosan „nem-konstruktív” lépésekkel akadályozták a megállapodást. Az elemzők többsége szerint azonban az amerikai terv alapfeltevése már előre garantálta a kudarcot.

Thatcheri reformok vagy hindu dominancia?

A világ legnagyobb létszámú választói csoportjával rendelkező nemzet, India számára hamarosan eldől, hogy ki lesz az a személy, aki újabb öt évre átveszi majd az ország irányítását. A folyamat azonban nem gyors, a döntést pedig nehezíti, hogy a három esélyes párt programját mintha ugyanaz a személy készítette volna. A győzelemre legesélyesebb politikus programjával akár etnikai és vallási forrongásokat is kirobbanthat Indiában.

Kampány a távolból - Buteflika negyedik csatája

Az Algériában csütörtökön lezajlott voksolás legfeltűnőbb sajátossága az volt, hogy az 1999 áprilisa óta hatalmon lévő, első ötéves mandátumát követően már kétszer is újraválasztott Abdelaziz Buteflika elnök ezúttal egészségi állapota miatt kénytelen volt távol maradni saját kampányától. A választók csak a televízióban láthatták egy-egy percre, legtöbbször úgy, hogy nem is szólalt meg. Az államfő munkatársai viszont ismételten leszögezték, hogy az elnök szellemileg kitűnő formában van. Most öten indultak ellene, és Ali Benflis személyében – sokak szerint – komoly kihívóra talált.

Ikonnal a tankok ellen

Ikonokkal a tankok ellen vonuló nők, puszta kézzel harci járművet megfordító orosz tüntetők, élő pajzsként a gyere­keiket és unokáikat védő nagymamák, fegyveres önvédelmi alakulatokat szervező fiatalok – a dicső orosz hazafiak megvédik hazájukat a fasisztákkal és nácikkal szemben. Ez nem egy második világháborús film jelenete, hanem az orosz közszolgálati média által sugárzott képek a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulásokkal szembeni akciókról.

Belföld

Politikai kormányzás a köbön

Izgalommal várta a Fidesz vezérkara, hogy Orbán Viktor visszatérjen a pár napos római pihenéséről, mert addig is szünetelt a kormányalakítás. Másrészt a „Főnök” ilyen utakat követően sokszor új és meglepő ötletekkel szokott előállni. Több forrásunkkal beszélve úgy tűnik, hogy egyetlen dolog biztos: az új kormány még inkább „politikaibb” lesz, mint bármelyik korábbi az első szabad választások óta.

Könyvégetéssel tiltakoznának a kiadók

Hoffmann Rózsa a távozása előtt tett még egy agresszív lépést tankönyvfronton: az állami iskolák minden évfolyamában csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által megrostált tankönyvjegyzékből választhatnak a pedagógusok. Az eljárás sérti a pedagógusok szabad tankönyvválasztási jogát, és nem feltétlenül az ol­csóbb, különösen nem a jobb szakmai minőségű kiadványoknak kedvez, így az egyik legnépszerűbb kiadó, a Mozaik ki­szorítását is eredményezi. Az iskoláknak két hét alatt, szinte „vaktában” kell a tankönyvrendeléseket összeállítaniuk.

Az LMP és egy fideszes lobbi is aggódik az óriásgazdák miatt

Jobbról előzné a Fideszt az LMP: nemcsak a külföldiektől, de a magyar nagygazdáktól is megvédenék a magyar termőföldet. A Heteknek nyilatkozó agrárszakértő szerint az előbbi nem jelent különösebb veszélyt, az utóbbi viszont igen: a májustól életbe lépő új földtörvény és a Fidesz-retorika ellenére a nagybirtokok továbbra is virágozni fognak. Azok is, amelyek a javak „kiszivattyúzásával” komolyan hátráltatják a vidék felemelkedését.

Átalakítás alatt

Nem kevesebb a tétje a májusi európai parlamenti választásoknak, minthogy vereségi spirálba kerül-e a baloldal, vagy kiderül, hogy az MSZP, az Együtt-PM, vagy a DK közül melyik párt szervezheti újjá a demokratikus ellenzéket. Az optimisták az 1994-es Fidesz talpra állására és újrapozicionálására, míg a pesszimisták a lengyel baloldal sorsára emlékeznek.

Hit és értékek

1984 éve zajlott Jézus törvénytelen pere

Egy húsvétra magyarul is megjelenő könyv, amely Jézus perét és kivégzését eleveníti fel történelmi háttérrel, azt állítja, hogy a Názáreti haláláért az ismert szereplőkön kívül elsősorban Tiberius a felelős, mert a hozzá való viszony minden érintett döntését közvetlenül befolyásolta. A népszerű amerikai rádiós újságíró, Bill O’Reilly korábban Lincoln és Kennedy meggyilkolásának történetét dolgozta fel, és ezek sikere nyomán látott hozzá, hogy megvizsgálja, kik, miért és hogyan döntöttek Jézus sorsáról. A Jézus – Egy kivégzés igaz története című kötet nem teológiai mű, ám tiszteletben tartja a Biblia állításait, miközben lebilincselő képet ad a történelem legnagyobb drámájáról, amely a peszach ünnepe előtt zajlott le Jeruzsálemben.

HÁTTÉR

Egy többszörösen megosztott ország

Oroszországot nem számítva, a mai Ukrajna – még a Krím leszakítása után is – Európa legnagyobb területű országa. E kelet-európai térséget nyugat-keleti irányban átszelik az erdős, erdős sztyeppei, sztyeppei földrajzi zónák, melyeket – a különböző adaptációs igényekből adódóan – az elmúlt évszázadokban, évezredekben eltérő kultúrák népesítettek be.

Gazdag-adó utópiák

Vajon gazdasági és társadalmi szempontból pozitív hatásai vannak a gazdagok fokozottabb adóztatásának? A kérdés örökzöld. Konzervatív elméletek alapján a magas jövedelműek sarcolása visszaveti a gazdaság teljesítményét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss tanulmánya viszont ennek ellenkezőjét állítja: a „gazdag-adó” energizálja a gazdasági növekedést. Megint mások pedig már egy „globális szuperadó” tervét fontolgatják.

Kiütve

Úgy tűnik, hogy majd két hét sem volt elég a baloldalnak a jelentős mértékű választási vereség feldolgozására. A megrendítő erejű KO hatása még nem szivárgott le tudatalattijukba, a vereséghez vezető rossz beidegződések tovább működnek. Félő, hogy a választási vereség hatványozódni fog, mert nemcsak hogy nem nyertek – sőt, a kétharmadot sem sikerült megakadályozniuk –, hanem még szimpatikus vesztesként sem sikerült elhagyniuk a pályát. Ez pedig az eljövendő időszakban róluk kialakuló képet nagyban meg fogja határozni.

Akiket megszállt az ördög

A napokban múlt húsz éve, hogy a holokauszt óta elkövetett legnagyobb modern kori tömegmészárlás tanúja volt a világ. Az akkori nagyhatalmak tétlenül nézték végig, amint egy koholt előítélet alapján szerveződött társadalmi ellentét felemészti  Ruandát. Alig száz nap alatt több mint 800 ezer ember halt kínhalált – honfitársai keze által.

Jordán tavasz

Jordánia látszólag sértetlenül túlélte az arab tavaszt. A monarchia erős, az óriási szír menekülthullám ellenére az ország tartja magát, a tüntetéseknek vége szakadt. De a stabilitás csak látszólagos.

Ki ad reményt a magyar vidéknek?

Sallai Róbert Benedek egyike az újonc országgyűlési képviselőknek: az LMP listájának negyedik helyéről jutott be a Tisztelt Házba. A túrkevei gazda egy igazi „nempolitikus”: nem klisékben gondolkozik, képes az öniróniára, és ha kell, saját pártjával is vitába száll. Meggyőződése, hogy a reménytelenségre és az indulatokra építő Jobbikkal szemben az LMP konkrét megoldásokat kínáló vidékpolitikája lehet az igazi válasz. Kérdés, hogy a kétharmados Fidesz-kormány mellett teremhet-e nekik babér. Mindenesetre a Hetek munkatársa érdekes kirándulást tett a gazda-politikus mintagazdaságában.

Gyógyító örömtánc

Napsugár Anna arról híres, hogy egész életét arra tette föl, hogy a siketekkel is megszerettesse a zene világát. A jelek szerint, pontosabban a jeltánc révén ez sikerült neki.

Omlásveszély

Kína ma kísértetiesen hasonlít a 2008-as válság előtti Amerikára. De hogy egy hasonló méretű krach milyen következményekkel járna egy 1,35 milliárdos népességű ország esetén, amely – nem mellékesen – az egész világgazdaság növekedésének letéteményese is? Jobb, ha bele sem gondolunk…

KÁVÉSZÜNET

Praktikusság, egyszerűség, gyorsaság

Hogyan lehet két perc alatt mutatós nyakláncot készíteni? Hogyan tudunk élesztőből és egy csepp mézből szépítő arcmaszkot kreálni? Hogyan készíts látványos frizurát pár perc alatt? Hallottál már a pólóhajtogató gépről? És a házilag előállított szemhéjpúderről? A Hogyan legyek jó nő? videókból mindezekre megtalálható a válasz (noratakacs.com). Takács Nóra, a videók meg­alkotója 2011-ben került be a köztudatba. Azóta nők tízezreinek ad nap mint nap alternatívát a reggeli marato­ni készülődés elkerülésére, legyen szó akár szépségápolásról, sütésről, vagy barkácsolásról.

Gasztroelegancia

A mellett, hogy mind a kettő ízletes és laktató, a hidegtál sokkal dekoratívabb és változatosabb ételeket kínál, mondhatnák, az asztal dísze. Különösen, ha a Hidegtálkirálynál rendelik meg, hiszen minden tál 40x60 centiméteres tálcára készül – mondta lapunknak Petrovszky Tivadar, a családi vállalkozásnak indult Hidegtálkirály alapítója.

Hogyan alakult a bostoni merénylet túlélőinek sorsa?

2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették. Az iszlamista szélsőséges terroristák – Dzsohar és Tamerlan Carnajev – a több száz áldozat életében drasztikus változást idéztek elő egyik pillanatról a másikra. Közülük most többen hajlandóak voltak megosztani a világgal azt, hogyan tudták feldolgozni az átélt borzalmakat. Bár furcsának tűnik, de van köztük olyan is, aki élete legnagyobb szerencséjének tartja, hogy akkor és ott a helyszínen volt.

Mi szem-szájnak ingere…

A húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséggel bír mind a böjtölés, mind az ilyenkor hagyományos ételféleségek fogyasztása. Az étkekben gazdag ünnep elképzelhetetlen ugyanis sonka, főtt tojás, kalács és édesség nélkül, ám ahhoz, hogy igazán egészséges táplálék kerüljön az ünnepi asztalunkra, érdemes megfogadnunk Gyuricza Ákos dietetikus tanácsait.

Palántázható az év gyógynövénye

Görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!