hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Palántázható az év gyógynövénye

2014. 04. 28.
Görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Melissa officinalis, magyar nevén orvosi citromfű Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén honos, de hazánkban is megélő évelő, mely már a középkori füveskönyvekben  is előkelő helyen szerepelt, a XVII–XIX. században pedig  karmelita-cseppek néven gyógyszerként használták. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, egyszerre hagyományos és modern gyógynövény.

A növényi nyugtatók – így a citromfű is – elsősorban a szorongást oldják, és nem altató-nyugtató hatásúak. A hatás mérsékeltebb és lassabban alakul ki, mint a mesterséges szereké, ezért akut, súlyos esetben nem alkalmazhatók. Ugyanakkor nem figyeltek meg egyik növényi szernél sem egyre nagyobb adagra való igényt, sem függőséget. A patikában vény nélkül is kapható, alvást elősegítő  készítmények egy része citromfüvet (is) tartalmaz. Erre a célra teaként is használható, mivel a vízoldékony vegyületei felelősek a szorongás csökkentéséért (illóolajnál ez a hatás nem megfigyelhető).

A citromfű görcsoldó, emésztésjavító hatása miatt is használatos. Ráadásul, mivel az emésztési panaszok hátterében nagyon gyakran a feszültség és stresszes életvitel áll, a szorongásoldó hatás is hozzájárul az effajta tünetek csökkenéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!