hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gazdag-adó utópiák
Pozitív hatásai vannak a gazdagok fokozott adóztatásának?

2014. 04. 22.
Vajon gazdasági és társadalmi szempontból pozitív hatásai vannak a gazdagok fokozottabb adóztatásának? A kérdés örökzöld. Konzervatív elméletek alapján a magas jövedelműek sarcolása visszaveti a gazdaság teljesítményét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss tanulmánya viszont ennek ellenkezőjét állítja: a „gazdag-adó” energizálja a gazdasági növekedést. Megint mások pedig már egy „globális szuperadó” tervét fontolgatják.

A jövedelemegyenlőtlenség kérdése sokakat foglalkoztat manapság. A kérdés azonban nem az, hogy egy társadalom képes-e csökkenteni a különbségeket, hanem hogy akarja-e.  Ha a válasz igen, akkor a következő kérdés már csak az, hogy hogyan. Azok a politikusok és közgazdászok, akik úgy gondolják, hogy a súlyos jövedelmi egyenlőtlenségek egy társadalomban nem csupán morális kérdéseket vetnek fel, hanem gazdaságilag is egészségtelenek, bizonyára örömmel fogadták az IMF kutatóinak legfrissebb publikációját. A Valutaalap elemzésében több ország adózás előtti és adózás utáni adatai kerültek górcső alá. A szerzők szerint immár meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a minimális jövedelmi egyenlőtlenség a gazdaság számára előnyös, segíti a növekedést, és hosszú távon a gazdaság bővülését is előmozdítja.

Az elemzők elismerik, hogy állításaik szemben állnak az elfogadott gazdasági nézetekkel, miszerint a központi adóztatás és újraelosztás negatív hatással van a munkahelyteremtésre. A szerzők arra hivatkoznak, hogy számos régebbi tanulmány nem tett különbséget az adózás előtti és adózás utáni jövedelmi egyenlőtlenségek között, így sokszor „almát hasonlítottak körtéhez”. A kutatók most számos ország adatait vizsgálták adóztatás előtt és után, és arra jutottak, hogy alacsonyabb nettó jövedelemkülönbségek esetén a gazdaságok gyorsabban növekednek, a növekedési ciklusok pedig hosszabb ideig tartanak. Emellett a tanulmány legellentmondásosabb állítása, hogy a jobbára adóztatás útján történő jövedelem-újraelosztás nem befolyásolja (azaz nem csökkenti) számottevően a növekedési potenciált, kivéve, ha „extrém intézkedésekről” beszélünk.

Tény viszont, hogy az adóztatás útján történő újraelosztás mérsékli a jövedelmi egyenlőtlenségeket, tehát végső soron katalizálja a növekedést – írják a szerzők. „Úgy találtuk, hogy a nagy jövedelemkülönbségek lassítják a növekedést, míg az újraelosztásnak – ehhez képest – csak elhanyagolható méretű negatív hatása van” – olvasható a tanulmányban. Mindezek ellenére a kutatók nem zárják végleges következtetéssel a kérdést, elismerve ezzel azt a tényt, hogy mindez a gazdasági elméletek komplex területére vezet, amelyet számos változó befolyásol, és rendkívül kevés megbízható adat áll rendelkezésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!