hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy többszörösen megosztott ország
Ukrajna történelmi gyökerei és ami abból következik

2014. 04. 17.
Oroszországot nem számítva, a mai Ukrajna – még a Krím leszakítása után is – Európa legnagyobb területű országa. E kelet-európai térséget nyugat-keleti irányban átszelik az erdős, erdős sztyeppei, sztyeppei földrajzi zónák, melyeket – a különböző adaptációs igényekből adódóan – az elmúlt évszázadokban, évezredekben eltérő kultúrák népesítettek be.

A mai Ukrajna déli része az eurázsiai sztyeppevidék nyugati ága, ahol a vaskortól (Kr. e. II-I. évezred) kezdve lovas nomád népek éltek: szkíták, besenyők, kunok és mások. A mai Ukrajna erdős sztyeppei területén vonultak át a magyarok is a 9. század első harmadától. A keleti szláv krónikák igen érzékletesen ecsetelik a magyarok elhaladását Kijev mellett.

Az ukrán nép és Ukrajna eredetét illetően több verzió létezik. A „hivatalos” orosz historiográfiában is nagy hagyományokkal rendelkező, végső soron középkori, moszkvai eredetű elképzelés szerint a Kijev – (Vlagyimir) – Moszkva vonalra fűzhető fel lineáris módon az orosz (keleti szláv) történelem. A Rusz egységes „óorosz népéből” váltak ki az oroszok, ukránok, beloruszok.

Egy másik, ukrán nacionalista és anakronisztikus nézőpont szerint, melyet a jelentős ukrán történész, Mihajlo Hrusevszkij (1866–1934) is képviselt, az ukrán nép genezise jelentős részt független az orosz nép eredetétől. A Kijevi Rusz már az ukrán néphez kötődik, míg az orosz nép a Rusz északkeleti perifériáján alakult ki, nem utolsósorban finnugor hatás eredményeképpen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!