hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pészah, terror, kormányválság
Csak Kerry csodálkozik a kudarcon

2014. 04. 17.
A Kerry-terv menetrendje szerint április végén kellene aláírni az izraeli-palesztin konfliktus „végleges lezárásáról” szóló keretmegállapodást. Két héttel a kitűzött dátum előtt az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az esélyek „eltűntek”. Kerry ezért a két érintett felet hibáztatta, mondván, folyamatosan „nem-konstruktív” lépésekkel akadályozták a megállapodást. Az elemzők többsége szerint azonban az amerikai terv alapfeltevése már előre garantálta a kudarcot.

„A pészachi ünnepre indultunk a négy gyerme-künkkel, amikor az országút széléről lövések érték az autónkat. A férjem véres teste a vezetőülésről az ölembe borult, miközben a jármű kezdett lesodródni az útról. Folyamatosan lőttek ránk, ezért ösztönösen elkaptam a kormányt és igyekeztem padlógázzal továbbhajtani. Ma sem tudom hogyan sikerült, de kijutottunk a tűzvonalból. Ha megállunk, mind a hatan halottak vagyunk” – mondta Haddasz Mizrahi, akinek családját Hebron közelében érte terrortámadás.

A palesztin merénylő egy AK–47-es automata gépfegyverrel nyitott tüzet a forgalmas útvonalon haladó járművekre. A golyózáporban halálos lövést kapott Baruch Mizrahi izraeli rendőralezredes, de felesége lélekjelenlétének köszönhetően családja megmenekült. Az izraeli közvélemény szerint Mizrahi meggyilkolása az egyik legnagyobb zsidó ünnep előestéjén azt bizonyította, hogy helyesen döntött Benjamin Netanjahu, amikor az amerikaiak sürgetése ellenére nem engedélyezte 25 palesztin fogoly – többségükben halálos támadásokat elkövető terroristák – szabadon bocsátását.

Az izraeli kormány hivatalosan azzal indokolta a döntést, hogy Mahmúd Abbász április elején egyoldalúan kezdeményezte az ENSZ-nél, hogy a „palesztin államot” vegyék fel a világszervezet több mint egy tucat különböző szakmai bizottságába. A Palesztin Hatóság vezetője ezzel a lépéssel megszegte ígéretét, miszerint a tárgyalások lezárultáig nem keres különmegállapodást a palesztin jogok nemzetközi elismertetéséről. Abbász szokás szerint az izraeli „telepespolitikával” indokolta a kezdeményezést, ami kapóra jött John Kerrynek, hogy egyszerre mind a két felet felelőssé tegye a tárgyalások megszakadásáért. Az amerikai külügyminiszter szerint a palesztinok ENSZ-indítványa és az izraeli hatóságok által kiadott újabb 700 kelet-jeruzsálemi építési engedély együttesen okozták azt, hogy a béke esélyei „eltűntek”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!