hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan alakult a bostoni merénylet túlélőinek sorsa?
Főnixmadarak

2014. 04. 28.
2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették. Az iszlamista szélsőséges terroristák – Dzsohar és Tamerlan Carnajev – a több száz áldozat életében drasztikus változást idéztek elő egyik pillanatról a másikra. Közülük most többen hajlandóak voltak megosztani a világgal azt, hogyan tudták feldolgozni az átélt borzalmakat. Bár furcsának tűnik, de van köztük olyan is, aki élete legnagyobb szerencséjének tartja, hogy akkor és ott a helyszínen volt.

A 31 éves James Costello éppen a célvonal felé haladt öt barátjával, amikor az egyik pokolgép felrobbant. Közülük hárman egy-egy lábukat vesztették el, a másik kettő kiterjedt égési sérüléseket és repesz által ejtett sebeket szerzett. A Costelloról készült kép pedig, amelyen szakadt ruhában és megégett lábain tántorog az utcán, egyike volt azoknak, amelyek bejárták a világsajtót. A férfi több műtéten esett át a merényletet követő két hétben, majd átkerült egy rehabilitációs intézetbe, ahol éppen hathetes, átmeneti szolgálati idejét töltötte Krista D’Agostino nővér. „Futólag felfigyeltem rá, és nem sokkal később be is jött a szobámba, hogy kicserélje a kötéseket a lábamon. Persze még mindig nem gondoltam semmire – meséli Costello. – Aztán kiderült, hogy van néhány közös barátunk, és beszélgetni kezdtünk, majd meghívtam egy jótékonysági rendezvényre.”

Az estét több találkozás követte, majd Costello végül Franciaországban, egy, az áldozatok számára megrendezett tíznapos körúton megkérte D’Agostino kezét. A Facebookra kitett fotón, amelyen Krista büszkén mutatja Lyonban az eljegyzési gyűrűjét, ismét az internetes közösség figyelmének középpontjába került. „Most már tudom, hogy miért mentem át ezen a tragédián. Azért, hogy megtaláljam a legjobb barátomat és az életem szerelmét. Nyolc hónappal később boldogan jelentem be, hogy az életünk hátralévő részét együtt fogjuk eltölteni” – írta a férfi a kép mellé csatolt üzenetben. Népszerűségük meglepte őket, a fotót a családnak és barátoknak szánták. „Nem tudtuk, hogy az egész világon ismert lesz.” D’Agostino egyetlen dologgal nincs kibékülve: Costello véleményével a történtekről. „Utálja, amikor mindig azt mondom, hogy boldog vagyok, amiért ez történt. Azt kívánom, bárcsak senki másnak ne kellett volna ezen átmennie, de nem hiszem, hogy találkoztunk volna, ha velem ez nem történik meg, szóval boldog vagyok.”

Az élet győz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!