hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvégetéssel tiltakoznának a kiadók
Ledózerolja az állam a tankönyvpiacot

2014. 04. 17.
Hoffmann Rózsa a távozása előtt tett még egy agresszív lépést tankönyvfronton: az állami iskolák minden évfolyamában csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által megrostált tankönyvjegyzékből választhatnak a pedagógusok. Az eljárás sérti a pedagógusok szabad tankönyvválasztási jogát, és nem feltétlenül az ol­csóbb, különösen nem a jobb szakmai minőségű kiadványoknak kedvez, így az egyik legnépszerűbb kiadó, a Mozaik ki­szorítását is eredményezi. Az iskoláknak két hét alatt, szinte „vaktában” kell a tankönyvrendeléseket összeállítaniuk.

Függetlenül attól, hogy Hoffmann Rózsa elmondása szerint már két hónapja jelezte Balog Zoltán miniszternek, hogy bizonytalan saját, oktatásirányításra való alkalmasságát illetően, ez nem akadályozta meg őt abban, hogy távozása előtt még nekiálljon rohamtempóban levezényelni az idei tankönyvrendelést. A kerettantervi csúszások miatt idén április 9-én jelentette meg az Oktatási Hivatal (OH) a hivatalos tankönyvjegyzéket, amelynek alapján az iskoláknak április 30-áig le kell adniuk a rendeléseiket a KELLO-nak (az állami könyvtárellátó intézménynek), de a határidő sokak szerint az ezzel járó adminisztrációs terhek miatt is irreális.

A tankönyvkiadás államosításáról szóló törvény decemberi elfogadása és januári hatályba lépése után, nem sokkal a választások előtt az állam megvásárolta az Apáczai és a Nemzedékek Tudása tankönyvkiadókat, melyeket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel (OFI) együtt a tankönyvfejlesztés műhelyeiként képzel el a jövőben. A legnagyobb felháborodást most az váltotta ki, hogy az állami fenntartású iskolák pedagógusai minden évfolyamon a KLIK által javasolt listából kénytelenek tankönyveket kiválasztani. Ez a hivatalos OH-jegyzék alaposan megrostált változata, amely a bevált tankönyvcsaládok jó részét száműzte, viszont tartalmazza az OFI olcsó és botrányos színvonalúnak mondott kísérleti tankönyveit és a szakmai szervezetek (Magyartanárok Egyesülete, Tör­ténelemtanárok Egylete) által erősen kifogásolt műveket is, például az Apáczai háziszerzője, Bánhegyi Ferenc elhíresült történelemtankönyvei is.

Közel 70 kiadóból még 10 sem maradt a KLIK-listán, ahol tarol a két államosított kiadó, a legnagyobb vesztes viszont az egyik legnépszerűbbnek számító Mozaik, amelynek közel 350 kiadványa még fenn van ugyan az OH-listán, ám ezek alig egytizedét hagyta meg a KLIK. „Egyszerű a képlet: ha nem az állami fenntartó listájáról választanak az állami iskolák, akkor a KLIK eleve nem hagyja jóvá a rendelést” – mondta el lapunknak a Mozaik ügyvezető igazgatója, Reményfy Tamás. Így a többi, hivatalos jegyzéken szereplő kötetet legfeljebb az alapítványi és egyházi iskolák választhatják, melyek 280 ezer diákot oktatnak az 1,2 millióból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!