hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkosság Kansasben
Antiszemita indíttatású támadás zsidó intézmények ellen

2014. 04. 17.
Sosem leplezte durva antiszemita nézeteit az a férfi, aki egy nappal a pészah beállta előtt zsidó intézmények ellen intézett támadást az Egyesült Államokban. Frazier Glenn Cross három embert lőtt le egy közösségi háznál és egy öregek otthonánál Kansas City egyik külkerületében. Az áldozatokról végül kiderült, hogy nem voltak zsidók.

„Sajnos a neonáci erőszak tűrhetetlen erősödésének lehetünk szemtanúi globális szinten. Nem lehet tovább tolerálni ezeket a gyűlöletmegnyilvánulásokat, és nem lehet érintetlenül hagyni a neonáci csoportokat a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva, amikor ilyen erőszak és vérfürdő az eredmény” – többek között ez állt abban a nyilatkozatban, amelyet az Európai Zsidó Kongresszus adott ki azt követően, hogy az Egyesült Államokban zsidó intézményeket ért támadás. A zsidó húsvét, vagy­­is a pészah beállta előtt egy nappal három ember életét oltotta ki egy fegyveres férfi a Missouri állambeli Kansas City egyik jómódú elővárosában. Először egy zsidó közösségi központ volt a célpontja, ahol éppen tizenévesek számára tartottak tehetségkutató énekversenyt. Itt egy metodista hitű fiú, a 14 éves Reat Griffin Underwood és a 69 esztendős nagyapja, William Corporon vesztette életét. Az ámokfutó ezután egy nyugdíjasotthonban lövöldözött, ahol egy 53 éves katolikus nő, Terri LeManno esett a támadás áldozatául, aki az édesanyját látogatta meg. A feltételezések szerint az elkövetőnek, a 73 éves Frazier Glenn Crossnak, aki évekig a Miller családi nevet is használta, több lőfegyvere volt. Cross ellen előre megfontolt szándékkal elkövetett, szándékos emberölésért emeltek vádat, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Cross soha nem rejtette véka alá fasiszta nézeteit. Szomszédai is úgy ismerték, mint aki mindig a fehérek felsőbbrendűségét hangoztatta. A gyűlöletkeltő csoportokat figyelő Déli Szegénységi Törvény Központ (SPLC) elnevezésű jogvédő szervezet szerint Cross már fiatalon rasszista nézeteket vallott. Állítólag amikor édesapjától megkapta az egyik amerikai náci párt újságát, két percen belül tudta, hogy ez a mozgalom az otthona. Az 1980-as évek elején megalakította a Ku-Klux-Klan karolinai lovagrendjét, amelynek ő volt a parancsnoka, vagyis a nagy sárkánya. Csoportjába állományban lévő katonákat igyekezett toborozni, mivel maga is a hadseregben szolgált. Vietnamot kétszer is megjárta, és a zöld sapkás elitalakulathoz tartozott.

Az SPLC azonban feljelentette illegális félkatonai szervezet működtetéséért és afroamerikaiak megfélemlítéséért. Az ügy megállapodással zárult, a csoportját pedig betiltották. Cross azonban egy hónappal később újra akcióba lépett, és megalapította a Fehér Hazafias Pártot. 1986-ban egy tengerészgyalogos beismerte, hogy tankelhárító rakétákat, aknákat és robbanóanyagokat adott el a pártnak. Mivel így bizonyítékok voltak arra, hogy a bírósági tiltás ellenére Cross újabb félkatonai csoportot hozott létre, hat hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá. Az ítélet ellen fellebbezett, majd pedig elrejtőzött. Beszámolók szerint az „illegalitásban” támogatóinak egy listát küldött arról, hogy kikkel kell végezni, és a célszemélyekhez pontokat is adott: a fehér faj árulói 10 pont, zsidók 10 pont, bírók 50 pont, és az SPLC alapítója, Morris Dees 888 pont. Az FBI végül nyomára bukkant Missouriban egy mobillakásban, ahol fegyvereket is találtak. Három évet ült börtönben illegális fegyverbirtoklásért, valamint rablások és Dees meggyilkolásának kitervelése miatt. A büntetés azért volt rövid, mert Cross együttműködött a szövetségi ügyészekkel: 14 ember ellen tanúskodott, akik a fehér felsőbbrendűséget hangoztatták. Rasszista körökben emiatt árulónak bélyegezték, és háttérbe szorult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!