hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 05. 09. (XVIII/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ukrajna végleg kettészakadt

Új ország nevével lesz érdemes megismerkednünk május 11. után: Novorosszija Ukrajna délkeleti megyéiből létrejönni szándékozó köztársaság, amelyről egyelőre sem államformáját, sem alkotmányos berendezkedését tekintve nem tudunk mást, csak annyit, hogy vezetői a jelenlegi kijevi „fasiszta junta” népirtásától hivatottak megvédeni népüket.

Cipőbombával téríthették el a maláj utasszállítót?

Két hónappal a maláj utasszállító repülőgép eltűnése után továbbra is eredménytelen a roncsok utáni kutatás az Indiai-óceánon. Az összeesküvés-elméletek száma egyre nő, de továbbra sem tudni, pontosan mi történhetett a fedélzeten tartózkodó 239 utassal. Mindeközben a maláj hatóságok letartóztattak 11 terroristát, akik egyes források szerint az al-Kaidával állhattak kapcsolatban.

A vatikáni szabályok nem védenek a pedofil papoktól

Még mindig nem veszi elég komolyan a világ felháborodását a Vatikán a molesztált gyermekek ügyében. A hét elején Silvano Tomasi érsek, a Vatikán ENSZ nagykövete adott ki adatokat az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghallgatásán, amelyek csak tovább borzolták a kedélyeket. Eközben az ügyek kivizsgálására létrehozott szentszéki bizottság megállapításai is hiányosságokat tártak fel, de azt is elismerték, hogy a változásban csak reménykedni lehet.

Az új német médiasztár

Minden korábbinál nagyobb érdeklődés jellemzi a németeket Adolf Hitler iránt – áll egy, a német médiát figyelő kutatás jelentésében. 2013-ban mintegy 2000, a Führerről szóló könyvet adtak ki, míg ez év januárjától április végéig összesen 242, azaz naponta két olyan dokumentumfilmet sugároztak Németországban a tévécsatornák, amelynek címében a náci vezér neve szerepelt.

A terroristák éve

Bár az al-Kaida törzsbázisával szemben az Egyesült Államok és szövetségesei sikeresen léptek fel, mégis világszerte növekszik a terror és a terrorizmus áldozatainak száma egy most napvilágot látott jelentés szerint, amely 54 terrorszervezet működését vizsgálta világszerte. Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának jelentése alapján Európára a legnagyobb veszélyt a Szíriába utazó, majd onnan potenciálisan hazatérő szélsőségesek jelentik. 2013-ban a legdrámaibb növekedés Irakban  volt tapasztalható, ahol egy év alatt megduplázódott a terrortámadások száma.

Gyilkosságra utasíthatott a Sinn Fein vezetője?

Letartóztatta és négy napig kihallgatta az északír rendőrség Gerry Adamst, a Sinn Féin politikusát a múlt héten, egy több mint negyven évvel ezelőtt elkövetett gyilkossággal kapcsolatban. Adams, aki az északír békefolyamat egyik meghatározó szereplője volt, a Boston College hangfelvételei miatt került a rendőrség látókörébe, amelyeken volt IRA tagok állítják, hogy Gerry Adams a szervezet magas rangú tagja volt.

Földrengés és felszabadulás Európában

Felmérések szerint unióellenes képviselők tehetik ki az Európai Parlament több mint egynegyedét a május 22–25-ei választások után. Az euro­szkep­tikusok malmára hajthatja a vizet az európai voksolásokat a kezdetektől jellemző tendencia is: 1979 óta ugyanis minden egyes választáson csökkent a szavazók száma. A szakértők többsége azonban úgy véli, az EU-ellenesség erősödése nem fog jelentős változást eredményezni a 751 tagú parlament működésében.

Gdanski ács fia lett Európa elnöke

 Lengyel-olasz duó váltja fel decembertől az Európai Unió két vezető tisztviselőjét. Donald Tusk lengyel miniszterelnököt – Angela Merkel mellett – az elmúlt évtized egyik legsikeresebb politikusának tekintik. Most Herman Van Rompuy utódjaként az Európai Tanács elnöke (az unió nem hivatalos első számú vezetője) lesz, míg Federica Mogherini olasz külügyminiszter Catherine Ashton bárónő helyére lép az unió külügyi főképviselőjeként. Bár a 2009-ben a Lisszaboni Szerződés alapján létrehozott pozíciókhoz járó feladatkörök nem változnak, az új tisztviselők személyisége elődeikéhez képest több színt hozhat a nemzetközi életbe.

Belföld

„Elementáris erejű” kérdések órája a T. Házban

Ahhoz képest, hogy semmit sem lehet arról tudni, hogy az új kormány mire készül 2014 és 2018 között, az Országgyűlés alakuló ülése két, az elkövetkező négy évben teljesen mellékszerepet betöltő politikus ifjúkoráról szólt. Igaz, az feltétlenül újdonság, hogy 24 évvel a rendszerváltás után már nem az a kurrens téma a parlamentben, hogy ki volt kommunista, pufajkás, vagy SZT-tiszt, hanem az, hogy ki volt szkinhed. Azt szedtük össze, hogy miként jutottunk el ideáig.

Botka László receptje

Továbbra sem bír Botka Lászlóval és csapatával a Fidesz. Az általános vélekedés szerint a baloldal azért tudja tartani pozícióit Szegeden, mert az elbukott szoci bástyákkal ellentétben egyedül a Tisza parti városban sikerült megőrizni a párt eredeti, mozgalmi jellegét. Botka az MSZP választmányának elnökeként és polgármesterként is gyakori szereplője a helyi és országos médiának, családi és magánéletét azonban gondosan elzárja a kíváncsiskodó tekintetek elől.

Előbb lőnek, aztán kérdeznek

Saját lábába lőtt a kormány az uniós pénzek elosztását végző hazai intézményrendszer átalakítása során. Van rá esély, hogy a változások gyorsítanak majd a támogatások lehívásán – ám az új rendszer nem tetszik Brüsszelnek, és amíg nem hagyják jóvá, addig leállították a támogatási források kifizetését. Ha viszont csatát nyer a kormány, akkor jöhet egy utolsó roham a bennragadt uniós milliárdokért.

Kettészakadt ifjúság

A 2012-es hallgatói tüntetések nem váltottak ki kormányellenességet, nem aktivizálták a passzív többséget, a hallgatói mozgalom új mérföldkövének tekintett HaHa mára eltűnt, az egyetemisták elitje és legszegényebbje külföldre menne – többek között ez derül ki a Racionálisan lázadó hallgatók II. című hiánypótló tanulmánykötetből.

Alfából felmentve

Kikerült a Nemzeti Alaptantervből (NAT) a kötelező iskolai meditáció. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint új fogalmakkal helyettesítik a relaxáció és autogén tréning szavakat, és a kerettanterv módosítására ennek megfelelően kerül sor a következő hetekben. Egyúttal vége szakad a továbbképzési biznisznek is.

Közel Biszku ítélete

A kommunista expolitikus ellen egyebek mellett az 56-os sortüzek, háborús bűntett, valamint a kommunista bűnök tagadása vádjával indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken, ami a végéhez közeledik.

HÁTTÉR

Európa jobbra van?

Az Európai Parlament (EP) munkatársaként módomban áll közelről figyelemmel kísérni, hogyan hozzák döntéseiket az európai parlamenti képviselők. Bár a hazai ügyekre csak közvetett rálátásom van, úgy gondolom, hogy a magyar helyzetet gyakran és sajnos tévesen vetítik ki az Európai Parlament működésére is, ahol a hazaitól eltérő logika érvényesül. Ennek a különbségnek a tisztánlátása alapvető fontosságú lehet annak érdekében, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselőket küldjünk Magyarországról, akik a keresztény–konzervatív világképet erősíthetik, mivel erre az európai színtéren nagyon nagy szükség van.

Egy valódi hungarikum: az „évszázad deportálása”

Cikkünk a 70. évfordulóhoz kapcsolódó sorozat ötödik része. A hatodik tanulmány a magyar deportáltak sorsával foglalkozik a náci táborrendszerben.1944 tavaszára a több tízezres veszteségek ellenére Magyarországon élt a náci Európa legnagyobb zsidó közössége. Úgy tűnt, pár hónap, és a 760-780 ezer magyar zsidó túléli a népirtást. 1944. március 19-én azonban bevonultak a nácik. Négy hónappal később a budapesti csillagos házak lakóin és a munkaszolgálatos egységeken kívül már nem voltak zsidók Magyarországon. A magyar holokausztra a német megszállás nélkül valószínűleg nem került volna sor. De arra kevesen számítottak, hogy a kétoldalú tárgyalásokon az invázió után egy hónappal már meg is születik a végső döntés: valamennyi magyarországi zsidót Auschwitz-Birkenauba kell szállítani. Márpedig pontosan ez történt. Ami pedig ezután következett, az még a holokauszt történetében is példátlan volt.

Feszültségexport

A riportban évek óta szereplő országok között találhatunk olyanokat, amelyeknél a folyamatos romlás helyett javulás következik be? Az összefoglaló ugyanis kizárólag olyan országokra szorítkozik, amelyeknél szignifikánsan romlott a helyzet.

Népek a katasztrófa árnyékában

Speciális értékelési rendszert dolgozott ki a Minority Rights Group International (MRGI) elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet: azt igyekeznek meghatározni, hogy melyik országban mekkora egy humanitárius katasztrófa esélye. Legfrissebb jelentésük szerint a listát Szomália, Szudán és Szíria vezetik, de most először Ukrajna is felkerült a „fenyegetett népek” közé, és az európai országok között Moldova és Törökország is komoly figyelmet érdemel.

Nem a húszéveseké a világ

Az emberiség történetének egyedülálló időszakában élünk. A világ népessége drámai mértékben öregszik, a kormányok pedig mindeddig keveset tettek azért, hogy kezeljék ennek messzeható következményeit. Jelenleg körülbelül 800 millió 60 év feletti ember él a Földön, 2050-re többen lesznek két milliárdnál – miközben 150 éve az átlagos élettartam még csak 40 év volt. A szociális, gazdasági, oktatási és egészségügyi rendszer átalakítására van szükség annak érdekében, hogy a társadalmak alkalmaz­kodni tudjanak az új helyzethez.

Ne légy szerencsejátékos!

Peter Munk, a Budapesten született kanadai üzletember és a világ legnagyobb aranybányászati cégének, a Barrick Goldnak az alapító-tulajdonosa több mint 30 év után visszavonul. Ennek alkalmából adott egy terjedelmes leköszönő interjút a The Economistnak.

Botrányszag Rióban

Rio de Janeiróban a 2016-os nyári olimpiai játékok előkészületei „a legrosszabbul haladnak, ahhoz képest, amit eddig láttam” – nyilatkozta nemrég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John D. Coates. A külföldi sajtót bejáró nyilatkozat tovább erősíti a kételyt, miszerint a város nemzetközi segítség nélkül nem lesz képes felkészülni a nyári játékokra.

KÁVÉSZÜNET

Élet a cukorhegyen túl

Eve Schaub új típusú böjtöt hirdetett nemrég megjelent könyvében (A cukormentes év), amit hamar el is kapkodtak az amerikai könyvesboltok polcáról. A kétgyermekes anyuka felhívta a világ figyelmét a fruktóz káros hatásaira, és megmutatta, hogy e nélkül is van élet.

Ironman és bevásárlókosár

Kirepülnek a gyerekek, jönnek az unokák, a nyugdíj – és a lehangoltság. A gyerekek ugyanis elfoglaltak, nem érnek rá, a saját karrierből már bőven elég volt, a kapcsolatok beszűkülnek, az egészség megroggyan, és rázuhan az emberre az érzés, hogy a biológiai életének így alig van perspektívája. Innen szép nyerni, és a 66 éves, hétunokás nagymama bizony nyert, nem is akármit: a 2013-as év veterán sportolója díjat duatlonból.

Milánó, ahol a trend születik

Minden év áprilisában Milánó ad otthont a nagyszabású, a bútordizájnt középpontba helyező rendezvénysorozatnak. A Nemzetközi Bútorszalon és járulékos kiállításai idén a Rho Fiera vásárközpontban kaptak helyet. Milánó városa ebben az időszakban is tele van érdekes kiállításokkal, fesztiválokkal, bemutatókkal és egyéb kapcsolódó programokkal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!