hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajna végleg kettészakadt
Új ország születik

2014. 05. 08.
Új ország nevével lesz érdemes megismerkednünk május 11. után: Novorosszija Ukrajna délkeleti megyéiből létrejönni szándékozó köztársaság, amelyről egyelőre sem államformáját, sem alkotmányos berendezkedését tekintve nem tudunk mást, csak annyit, hogy vezetői a jelenlegi kijevi „fasiszta junta” népirtásától hivatottak megvédeni népüket.

A donyecki, luganszki és odesszai önjelölt vezetők a krímihez hasonló referendumot írtak ki május 11-ére, amelyben az Oroszországhoz húzó ukrán megyék kinyilváníthatják elszakadási vagy maradási szándékukat. Az utóbbi hét véres odesszai, kramatorszki és szlovjanszki eseményei után nem kétséges, hogy a referendum milyen eredményt fog hozni. Putyin pedig a tankok és a haderő Ukrajnába irányítása nélkül is célt fog érni: megismétlődhet a dél-oszét és abház forgatókönyv – a kérdés csak az, meddig terjed az orosz expanzió, mikor elégednek meg a volt szovjet területek elszakításával.

A kijevi tüntetések legvéresebb napjainál is több áldozatot követeltek az ukrán-orosz zavargások Odesszában május másodikán. A harkovi „Metalliszt” és az odesszai „Csernomorec” csapatainak mérkőzésére érkező szélsőjobbos drukkerek és az oroszpárti tüntetők összecsapásainak eddig 46 halálos áldozata van – közölték a hatóságok. A rendbontás utcai zavargásokkal kezdődött, majd a szakszervezetek székházánál ért véget, ahol egy tűzesetben több mint harmincan égtek meg vagy fulladtak meg a füstben. Az orosz média azóta is tele van a lángoló épület és a felbőszült tömeg képeivel: az ukrán nacionalisták a földön fekvő sérülteket ütötték. Az ukrán kormány azonnal leváltotta a helyi rendőrfőnököt, amiért az az egyre durvább erőszakot egyáltalán nem kezelte. A város lakói azóta sem heverték ki a traumát, de érdekes módon nem a helyi rendfenntartó erőket és a későn érkező tűzoltóságot okolják a tragédiáért, hanem a kijevi, általuk „náci, fasiszta juntának” nevezett kormányt.

A délkeleti megyék szeparatista mozgalmaival szemben katonai erővel fellépő kijevi vezetést a nyugati hatalmak és az ENSZ is önmérsékletre intette; ugyanakkor az Ukrajnától elszakadni kívánó területek önjelölt vezetői az odesszai események apropóján már bejelentették, hogy a kormány átlépte a Rubicont – semmiféle megegyezésről és egységes Ukrajnáról a továbbiakban nem hajlandóak tárgyalni. Oleg Carjov, aki a Donyecki körzet képviselője az ukrán törvényhozásban, a felkelők oldalára állt, és bejelentette, hogy felhagy korábbi ambícióival: nem a május 25-ére kiírt elnökválasztáson indul, hanem a többi szeparatista vezetővel közösen a 11-ére kiírt referendumban kampányol a területek elszakadásáért és új állam létrehozásáért, amely a Novorosszija nevet viselné.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!