hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vatikáni szabályok nem védenek a pedofil papoktól
Kínzás vagy nem kínzás?

2014. 05. 08.
Még mindig nem veszi elég komolyan a világ felháborodását a Vatikán a molesztált gyermekek ügyében. A hét elején Silvano Tomasi érsek, a Vatikán ENSZ nagykövete adott ki adatokat az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghallgatásán, amelyek csak tovább borzolták a kedélyeket. Eközben az ügyek kivizsgálására létrehozott szentszéki bizottság megállapításai is hiányosságokat tártak fel, de azt is elismerték, hogy a változásban csak reménykedni lehet.

A szentszék képviseletében Silvano Tomasi érsek adott számot az ENSZ kínzás elleni bizottsága előtt arról, hogy az ENSZ korábbi, kínzás elleni határozata vajon miért nem valósul meg a Vatikáni miniállam területén, holott a Szentszék ugyanúgy tagja az egyezményt aláíró és vállaló államok közösségének. A genfi meghallgatáson az érsek tíz ENSZ-szakértő előtt válaszolt a kérdésekre. A kétnapos meghallgatáson elmondta, hogy gyermekmolesztálási ügyekben 848 papot léptettek ki a papságból, és 2572 kapott ennél enyhébb büntetést – volt olyan, akit életfogytig tartó imádkozásra ítéltek, illetve sok papot olyan egyházközségekbe helyeztek át, amelyekben az érsek szerint nincsenek gyerekek.

A helyzet viszont sokkal komolyabb, ugyanis Tomasi elmondása szerint is csak 2013-ban 401 valós ügyet jelentettek, 2004 óta pedig legalább 3400 szexuális molesztálási ügyre derült fény, így teljesen érthető az ENSZ-bizottság elvárása, hogy az élethosszig tartó penitenciánál súlyosabb szankciókat is hozzon a Vatikán. A Vatikán alapvető érve ebben a kérdésben viszont az, hogy a gyermekmolesztálási ügyek nem tartoznak az egyezmény hatálya alá, ugyanis azok nem minősülnek kínzásnak. Frederico Lombardi vatikáni szóvivő a Vatikáni Rádióban elmondta: egyelőre még vita folyik az egyezmény szövegének értelmezéséről, és figyelmeztetett, hogy bizonyos civil szervezetek vádjait nem minden esetben lehet tényként kezelni, ez ugyanis hiteltelenné teheti az ENSZ-bizottságot. A Szentszék gyermekvédelmi tanácsadói bizottságának egyik tagja, Mary Collins, aki maga is áldozatul esett gyermekként a papi pedofíliának, ugyancsak elmondta, hogy habár ő maga az eseményt kínzásként élte meg, viszont ez mégis más, mint az a fajta kínzás, amelyet az ENSZ-egyezmény leír.

Az ENSZ-bizottság amerikai tagja, Felice Gaer a Guardian magazinnak fejezte ki rosszallását, és elmondta: a Szentszéknek hitelt érdemlően meg kell győznie a bizottságot arról, hogy hajlandó és képes felállítani a kereteket ahhoz, hogy a jövőben megakadályozza a kínzást, az embertelen és megalázó büntetéseket a katolikus intézményekben, illetve a hatáskörébe tartozó egyházi személyek esetében. A közelmúltban ugyanis több olyan eset­ről is beszámolt a sajtó, amelyben szexuális zaklatással vádolt egyházi személyek menekültek az igazságszolgáltatás elől a Vatikánba, ahol megtagadták a kiadásukat a hatóságoknak (ilyen volt például Josef Wesolowski érsek esete idén januárban).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!