hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feszültségexport
Interjú Mark Lattimerrel, a Minority Rights Group International ügyvezető igazgatójával

2014. 05. 17.
A riportban évek óta szereplő országok között találhatunk olyanokat, amelyeknél a folyamatos romlás helyett javulás következik be? Az összefoglaló ugyanis kizárólag olyan országokra szorítkozik, amelyeknél szignifikánsan romlott a helyzet.

– A mutatót elsődlegesen arra fejlesztettük ki, hogy a humanitárius katasztrófák kialakulására irányuló kockázatokat lehessen mérni a segítségével. Nem minden esetben jó viszont, ha arra hegyezzük ki a dolgokat, hogy valahol kismértékű javulás következik be. Ennek ellenére el kell mondani, hogy a világban vannak olyan térségek, ahol a helyzet korábban kritikus volt, viszont mára már nem nevezhető annak. Kiválaszthatnánk például olyan eseteket, mint Indonézia Ázsiában, vagy Libéria Afrikában, ahol pár évvel ezelőtt igen komoly kockázata volt a humanitárius katasztrófának, ám ez mára megszűnt. A teljes képet tekintve viszont inkább a romló helyzetek a jellemzőek.

Az összefoglalóban olvashatjuk, hogy sikeresen állapítják meg előre annak a valószínűségét, hogy egy térségben humanitárius katasztrófa alakulhat ki.  A nemzetközi közösség vagy az ENSZ vajon ebben az esetben miért nem avatkozik be már korán, hogy ha ezzel akár csak részben is megakadályozhatóvá válnának a tömegmészárlások?

– Annak ellenére, hogy számos korai figyelmeztető jelet tudunk azonosítani, az nem feltétlenül bizonyíték amellett, hogy garantáltan megtörténik a tömegmészárlás. Például ha egy helyen „csak” koncentrált fegyverfelhalmozás, vagy fegyverkezés történik, az kevés a nemzetközi fellépéshez. Például a Szudánban és a Közép-afrikai Köztársaságban kialakult konfliktus előrejelzés nélküli volt, és meglepetésként érte a nemzetközi közösséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!