hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrányszag Rióban
Brazília túlvállalta magát

2014. 05. 17.
Rio de Janeiróban a 2016-os nyári olimpiai játékok előkészületei „a legrosszabbul haladnak, ahhoz képest, amit eddig láttam” – nyilatkozta nemrég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John D. Coates. A külföldi sajtót bejáró nyilatkozat tovább erősíti a kételyt, miszerint a város nemzetközi segítség nélkül nem lesz képes felkészülni a nyári játékokra.

„Hogy őszinte legyek, aggódom – jegyezte meg Coates a riportereknek Sydneyben. – Nagyon-nagyon sok területen nem állnak készen.” A megjegyzések hasonlóak voltak az Olimpiai Bizottság elnökének áprilisi szavaihoz, amikor is a testület bejelentette, hogy külső szakembereket küld Brazíliába, hogy „megfigyeljék és felgyorsítsák” az ott folyó munkálatokat.

„Precedens nélküli, hogy a NOB külső szakértőket küldjön” – mondta a NOB elnöke, aki már hat alkalommal járt a városban, és még a közel tíz évvel ezelőtti, athéni helyzetnél is rosszabbnak minősítette a látottakat. Mindezek ellenére kizárta annak lehetőségét, hogy a nyári olimpia egy másik városban kerüljön megrendezésre. „Nincsen B-terv, az olimpiát Rióban tartjuk meg. Csupán segítséget kell biztosítanunk a rendezőknek, hogy olyan színvonalon készüljenek fel, amely a világ összes atlétája számára biztosítani tudja, hogy a legjobb formájukat hozzák majd” – tette hozzá.

Brazília egyébként két éven belül két jelentős nemzetközi sporteseménynek is otthont ad, és ezek közül szinte már a nyakukon van a közelgő, júniusi labdarúgó-világbajnokság. Sajnálatos módon egyik rendezvényt sem fogadja kitörő lelkesedés a helyi lakosság körében. Az előkészületek során eddig késésekkel, költségnövekedéssel, utcai tüntetésekkel („Fora, FIFA!”, azaz „FIFA, takarodj!”), sztrájkokkal, sőt, az építkezések során még halálesetekkel is szembe kellett nézniük a házigazdáknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!