hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne légy szerencsejátékos!
Peter Munk visszavonul

2014. 05. 17.
Peter Munk, a Budapesten született kanadai üzletember és a világ legnagyobb aranybányászati cégének, a Barrick Goldnak az alapító-tulajdonosa több mint 30 év után visszavonul. Ennek alkalmából adott egy terjedelmes leköszönő interjút a The Economistnak.

Munk 1927-ben született, egy jómódú budapesti zsidó családban. 1944-ben, amikor a nácik benyomultak Magyarországra, ő még csak tinédzser volt. A család végül a „Kasztner-vonat” segítségével menekült meg, melyen összesen 1684 zsidó jutott biztonságban Svájcba. A járatot a cionista Kasztner Rezső gründolta, miután alkut kötött Adolf Eichmannal. A „vért áruért” megállapodás szerint a zsidók szó szerint kivásárolták magukat a náci halálgépezetből. Életükért készpénzt, aranyat és gyémántokat adtak cserébe. Munk a háború borzalmait elkerülve Toron­tóban diplomázott 1952-ben villamosmérnökként. Első cégét 1958-ban, 31 évesen alapította. A vérbeli üzletember nevéhez számos, különböző profilú cég létrehozása kötődik, leghíresebb azonban kétség kívül az 1983-ban alakult Barrick Gold. Itt eleinte kőolajjal és földgázzal kereskedett, majd amikor ezen a területen súlyos veszteségeket szenvedett el, végérvényesen az aranybányászat felé fordult.

Akkoriban Dél-Afrikában még tombolt az apartheid és az amerikaiaknak tilos volt részesedést szerezniük a helyi vállalatokban. Peter Munk cégének viszont minden vagyona Észak-Amerikában volt. „Könnyű dolgom volt: elmentem Franciaországba, Németországba, Angliába, és azt mondtam: Srácok, a vagyonotok pár százaléka van csak aranyban, miért tartjátok ezt épp Dél-Afrikában? Csak idő kérdése, hogy mikor dől össze! Miért nem helyezitek valami biztonságosabb helyre, mondjuk Kanadába vagy Amerikába?” Munk gyakorlatilag 10 évig ezzel a „beköszönővel” házalt. A dél-afrikai piac hamar összeomlott, a megerősödött Barrick pedig felvásárlásokba kezdett.

De hogyan változott a bányászbiznisz a kezdetek óta? – kérdezte az újságíró. „A szőrmekereskedelem mellett a bányászat is vérbeli kanadai üzlet” – kezdte Munk. „Mi adtuk a legnagyobb iskolákat és a legjobb bányászokat, világklasszis cégekkel gyarapítottuk a glóbuszt. De 100 évig azt gondoltuk, hogy egy sikeres bányavállalkozást bányászoknak kell vezetniük.” Munk szerint ez egy alapvetően hibás felfogás volt, és ezt személyes karrierjével be is bizonyította. „Semmit sem konyítottam a bányászathoz. Szóval még a látszatát se tudtam kelteni, hogy én magam építettem fel egy nagy bányabirodalmat, mert én mindebből csak a geológiát értettem. Amit én igazán tudtam, az az, hogy hogyan kell egy üzletet irányítani, működtetni.” A befektetőket viszont a számok érdeklik, eredményeket akarnak látni. „Ha egy üzletember jobb pénzügyi eredményeket tud felmutatni, mint egy bányász, akkor őt fogják választani.”

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!