hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Elementáris erejű” kérdések órája a T. Házban
Fedősztorik

2014. 05. 08.
Ahhoz képest, hogy semmit sem lehet arról tudni, hogy az új kormány mire készül 2014 és 2018 között, az Országgyűlés alakuló ülése két, az elkövetkező négy évben teljesen mellékszerepet betöltő politikus ifjúkoráról szólt. Igaz, az feltétlenül újdonság, hogy 24 évvel a rendszerváltás után már nem az a kurrens téma a parlamentben, hogy ki volt kommunista, pufajkás, vagy SZT-tiszt, hanem az, hogy ki volt szkinhed. Azt szedtük össze, hogy miként jutottunk el ideáig.

A Fidesz jól keverte a kártyákat, mivel az Országgyűlés alakuló ülése és az új kormány megalakulásának a procedúrája nem arról szól, hogy idéntől miben lesz ez más, mint amilyen 24 évig volt. Az alaptörvény értelmében ugyanis az új kormányfőnek már nem szükséges kormányprogramot letenni az asztalra. A Fidesz vezetésének arról sem kellett számot adnia, hogy miként történhetett meg, hogy négy év jobboldali – a propaganda szerint rendkívül sikeres – kormányzást követően a szélsőjobb tábora növekedett, támogatottságuk átlépte az egymilliós lélektani határt, miközben évtizedekig az volt a mondás a Fidesz köreiben, hogy a szélsőjobb az impotens baloldali kormányzás terméke. Még példa is volt erre, hiszen 1998-ban a MIÉP baloldali kormányzást követően jutott be a parlamentbe, majd négyévnyi Fidesz-kormányzás után Csurkáék viszont kiestek onnét.

A Jobbik valóban 2010-ben a nem túl sikeres balliberális kormányzás „termékeként” lett parlamenti tényező, de a visszaesésük elmaradt. Megerősödtek, sőt, a közelgő önkormányzati választásokon egy sor, többnyire észak-magyarországi város vezetését is megszerezhetik, köztük az ország negyedik legnagyobb megyeszékhelyét, Miskolcét. Ennek okát még kormánypárti politikusok is a munkanélküliségben, illetve egyes térségek rossz közbiztonságában látják, amelyek nem függetlenek a kormányzati teljesítménytől.

Ennek ellenére kedden a T. Ház alakuló ülése a jobbikos Sneider Tamásról – mozgalmi nevén Roy-ról – és a szocialista Molnár Zsoltról szólt, nevezetesen, hogy ők mennyire és milyen mértékben voltak szkinhedek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!