hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa jobbra van?
Választások előtti közelkép az Európai Parlamentből

2014. 05. 08.
Az Európai Parlament (EP) munkatársaként módomban áll közelről figyelemmel kísérni, hogyan hozzák döntéseiket az európai parlamenti képviselők. Bár a hazai ügyekre csak közvetett rálátásom van, úgy gondolom, hogy a magyar helyzetet gyakran és sajnos tévesen vetítik ki az Európai Parlament működésére is, ahol a hazaitól eltérő logika érvényesül. Ennek a különbségnek a tisztánlátása alapvető fontosságú lehet annak érdekében, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselőket küldjünk Magyarországról, akik a keresztény–konzervatív világképet erősíthetik, mivel erre az európai színtéren nagyon nagy szükség van.

Magyarországon a Fidesz másodszor szerezte meg a parlamenti székek kétharmadát, amely egyrészről stabilitást jelent, másrészről vannak, akik úgy érzik, hogy a demokratikus fékek és ellensúlyok jobb érvényesülése miatt az ellenzéki pártok erősítése jogos igény. A szélsőségek ezzel egyidejű előretörése pedig sokakban erősíti azt az álláspontot, hogy a szocialista és liberális pártok támogatása szükségszerű. De vajon kivetíthető-e a magyar pártok helyzete az EU pártcsaládjaira? Kik és milyen értékrend alapján hoznak döntéseket Brüsszelben? És hol foglalnak helyet a magyar pártok jelöltjei az Európai Parlamentben?

Az európai küzdőtér szereplői

Az Európai Parlamentben ugyanúgy léteznek képviselőcsoportok, mint a magyar parlamentben, de az EP-ben nincsen kormányoldal és ellenzék. A viták a pártcsaládok között folynak, és arról szólnak, hogy milyen álláspont érvényesüljön a másik két nagy intézménnyel (Miniszterek Tanácsa, Európai Bizottság) történő tárgyalások során. Az EP-ben egyik frakciónak sincs annyi képviselője, hogy egyedül hozzon döntést. Egy jelentés (jogszabályjavaslat) elfogadásához a plenáris ülésen jelen lévő képviselők többségének igen szavazatára van szükség, vagyis ha mind a 766 képviselő jelen van a szavazáskor, akkor 384 szavazatra. Ennyi képviselővel egyetlen pártcsalád sem bír. Legtöbbször nincs is erre szükség, mert a plenáris ülésen általában nem teljes a létszám és a jelenlevők többsége dönt, de kiélezett helyzetben, nagy visszhangot kiváltó ügyek esetén minden szavazat számíthat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!