hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a cukorhegyen túl

2014. 05. 08.
Eve Schaub új típusú böjtöt hirdetett nemrég megjelent könyvében (A cukormentes év), amit hamar el is kapkodtak az amerikai könyvesboltok polcáról. A kétgyermekes anyuka felhívta a világ figyelmét a fruktóz káros hatásaira, és megmutatta, hogy e nélkül is van élet.

E ve Schaubot, a szabadúszó írónőt, a képzőművészeti diplomást és családanyát mindig is érdekelték az étkezés és az egészség összefüggései, de sosem annyira, hogy a gyakorlatban is tegyen családja és ön­maga egészséges életmódjáért. Ám egy nap minden megváltozott: férje biztatására megnézte egy San Franciscó-i egyetemi tanár a Csontos elhízik című videóját, ami egyből felkeltette a kétgyermekes anya figyelmét. A rövid bemutató a testbe kerülő fruk­tóz veszélyeit tárgyalja, aminek hatására Schaub elérkezettnek látta az időt, hogy változtasson családja étkezési szokásain.

2011-ben az egész család rászánta magát, hogy belekezdjen a cukormentes diéta évébe. A projektre Schaub férje bólintott rá először, majd 6 éves kislánya, Ilsa egyezett bele fájó szívvel az életmódváltásba, végül a 11 éves Gréta is áldását adta rá. Elkezdődött tehát a kihívás, ám Schaub nem akart egye­dül maradni sem kezdeti nehézségeik­kel, sem későbbi sikereikkel: minden napját megosztotta blogján az érdeklődőkkel, amiből könyvének ötlete is meg­született.

A család elsődleges célja a projekttel az volt, hogy kiszorítsák a mesterségesen előállított fruktózt az étrendjükből, ám minden más cukorféle és édesítőszer is feketelistára került. Könyvében Schaub ennek tudományos magyarázatát is közli: amikor a test feldolgozza a fruktózt, a máj húgy- és zsírsavat termel. Azonban a megengedettnél nagyobb mennyiség ezekből a melléktermékekből könnyen okozhat vérrögöt, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint kettes típusú cukorbetegséget, nem is beszélve az elhízásról. „Ha egész életében nem fogyasztana az ember fruktózt, akkor se történne semmi baja. A fruktóz nem sokat nyom a latban. Eszünk, de éhesek maradunk. Sőt, még többet akarunk belőle: ez a veszély forrása” – állítja. Ennek ellenére minden gyümölcsöt, ami rostot és növényi mikrotápanyagot tartalmazott, azt a család feltette az ehető ételek listájára. „Ez azért van, mert a legjobb módja annak, hogy az ember fruktózt vigyen a szervezetébe, ha az eredeti »hordozóból« eszik…”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!