hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 10. 10. (XVIII/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Magánadományok a terror számlájára

Hiába csatlakoznak egyre többen az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz, a dzsihádisták lendületét egyelőre nem sikerült megtörni. A hét elején a török határ közelében fekvő Kobani városába is betörtek. Az Egyesült Államok ezután az eddigi legintenzívebb légicsapásokat hajtotta végre, amivel egyelőre megakadályozta, hogy az Iszlám Állam teljes egészében elfoglalja a várost. Az iszlamisták elleni hadműveletek mellett sürgős lenne anyagi utánpótlásuk elvágása is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy olyan országoknak, mint Katar, ez nem áll az érdekében.

Szövetségbe forrt szabad köztársaságok

Tovább mélyül a nagy Oroszország kovácsolta frigy az Eurázsai Uniót alkotó három állam – Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia – között a közös gazdasági térség létrehozásáról szóló dokumentum parlamenti ratifikációja után. Január elsejétől a korábban is vámuniót alkotó országok között korlátlanul áramolhatnak a termékek és szolgáltatások, munkanyelvük pedig az orosz lesz. A Szovjetunió 2.0 viszont még távol van.

Zavar az erőben

Elemzők szerint minden jel arra mutat, hogy Észak-Koreában hatalmi harc van kibontakozóban. A börtönország csúcsvezetői példátlan módon a velük de jure hadban álló Dél-Koreába látogattak, hogy ott megtekintsék az Ázsiai Játékokat, három nappal később azonban egy hajójuk rövid tűzpárbajt provokált a Sárga-tengeren, megsértve a két ország közötti határt. Kedden az ENSZ-ben tartott sajtótájékoztatóján az észak-koreai külügyminisztérium ENSZ-ügyekért és emberi jogokért felelős tisztviselője először ismerte el munkatáborok létét az ázsiai országban, majd az emberi jogi hiányosságokat egy bővebben ki nem fejtett „társadalmi átmenet” velejárójaként magyarázta. Mindeközben a világsajtó már több mint egy hónapja eltűntnek nyilvánította Kim Dzsong-unt.

Az ebola útja

A mintegy fél éve tartó, eddig több mint 3400 beteg halá­lá­val járó nyugat-afrikai járvány kórokozója átlépte a fekete kontinens határát. Az Egyesült Államokban közel száz sze­mélyt tartanak meg­figyelés alatt, akik egy Libériából még tünetmentesen érkező, ám azóta elhunyt férfitől el­kaphatták a vírust, hétfőn pedig Spanyolország is be­je­len­tette az első helyi Ebola- fertőzést. Mindeközben egyre többen tartanak attól, hogy a vírusban olyan mutáció történik, amely lehetővé teszi, hogy a levegőben is terjedjen.

Ítélethozatal - Felmentést vár Radovan Karadzsics

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék ügyésze Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb politikus ellen. A több mint hétezer srebrenicai fogoly lemészárlása és Szarajevó civil lakosságát célzó tüzérségi lövetés a Karadzsics ellen felhozott két legsúlyosabb vádpont – ezek voltak a legsúlyosabb bűntények Európa területén a második világháború óta. Karadzsics azonban a felmentésben reménykedik.

Stockholm a palesztinokra építi diplomáciai kampányát

Svédország a nyugat-európai demokráciák közül elsőként ismerné el „Palesztinát” – jelentette be a szeptemberben megválasztott új kormányfő, Stefan Löfven. Bár a szociáldemokrata politikus ezt 2012-ben – ellenzéki politikusként – megígérte Mahmúd Abbásznak, kevesen gondolták volna, hogy kormányra jutva egyik első kezdeményezése a világpolitika legvitatottabb területét érinti majd. Vannak, akik az anticionista európai baloldal zászlóbontásaként értékelték a bejelentést, míg mások szerint csupán arról van szó, hogy Svédország önálló világpolitikai szereplő kíván lenni, és ehhez a fellépéshez kellett egy olyan bejelentés, amelyről előre lehetett tudni, hogy bejárja a világsajtót.

Enyhülés kompromisszumok nélkül

November 24-én lejár a határideje az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásoknak, melyeknek tétje, hogy Irán lemond-e a nukleáris programjáról, vagy sem. A tárgyalásokat övező közhangulat alapvetően optimista, és a legbefolyásosabb lapokban egyre másra jelennek meg a történelmi megegyezést sürgető publicisztikák. A valóságban azonban az  álláspontok nem közeledtek, Irán semmilyen kompromisszumkészséget nem mutat a nukleáris program legalább részleges leállítására.

Belföld

Egy különös játszma áldozata Navracsics

Részben az Orbán-kormánnyal szembeni brüsszeli ellenérzéseket akarták „leverni” Navracsics Tiboron, amikor az Európai Parlament illetékes bizottsága a biztosjelölti meghallgatását követően személyét ugyan elfogadta, de arra, amire eredetileg jelölték, nem találták alkalmasnak. A magyar politikus egyébként annak is áldozata lett, hogy a szocialisták és a néppártiak közötti alkufolyamatban a szocdemeknek kellett egy jobboldali túsz, hogy aztán kiválthassák azt egy baloldali jelöltre.

Ki mit nyerhet és veszíthet az önkormányzati választáson?

Az önkormányzati választások nagypolitikára gyakorolt hatását alapvetően meghatározza, hogy miképpen alakultak az előző országgyűlési választások. 2002-ben a helyhatósági választás zárta le lényegében a tavaszi választásokat, mivel ekkora vált egyértelművé, hogy az MSZP többségi társadalmi támogatottsággal rendelkezik. 2006-ban a szoros országgyűlési választások, majd az őszödi beszédet követő zavargások utáni önkormányzati választás, a Fidesz számára már a hosszú országgyűlési kampány kezdetét jelentette. 2010-ben a Fidesz kétharmados parlamenti győzelme után lendületből hozta az önkormányzati választásokat is, és most 2014-ben sem várható meglepetés, úgy tűnik az országos politikára gyakorolt hatása is minimális lesz, csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés. Sőt, azt lehet mondani, hogy a választásoknak a baloldali ellenzéki pártok szempontjából az lesz „csupán” a tétje, hogy miképpen alakul az erősorrendjük a következő három évben.

„A Fidesz egy neokommunista párt"

A kampányhajrában már csak eseményen lehet utolérni a Modern Magyarország Mozgalmat elindító Bokros Lajost. Angyalföld, Lidl parkoló. 25-30 DK-s nyugdíjas látható­sági mellényben fújja a lufikat, és stócolja a szórólapokat a bevetés előtt. Választó­polgárokat nem nagyon látni. Hangláda kerül a Citroën kombi tetejére, hadd szóljon az örömóda. Bokros kezdésre érkezik, mindenkivel lejattol, és áll a sajtó rendelkezésére. Miközben beszélünk, a szemem sarkából végignézem, ahogy a közteres mikuláscsomagot tesz a kocsim szélvédőjére. Drága interjú.

Áttörnek?

Az önkormányzati választásokon a Jobbik akár meg is duplázhatja polgármesterei számát, elsősorban a kistelepüléseken indulnak jó esélyekkel. A megyei közgyűlésekben különösen felülreprezentáltak lehetnek Vonáék, sőt, adott esetben a Fidesz szövetségeseiként is számításba jöhetnek majd. A fő kérdés azonban az, hogy igazi nagytelepülésen át tudnak-e törni. Ez derül ki a szélsőjobboldali párt esélyeit vizsgáló elemzésekből.

Tanár verve, szülő bilincselve jó?

Elindult a tanév, kitörtek az indulatok. Egy szegedi iskolában egy 6. osztályos fiú nekiment a tanár­nőjének, majd egy tatabányai iskola előtt egy iskolarendőr megbilincselt egy hőzöngő szülőt. A két eset többek közt azt jelzi, hogy az iskolák nem képesek saját hatáskörükben rendezni olykor még a legelemibb konfliktusokat sem.

Hit és értékek

Egy népszerű ünnep újjászületése: a szombatév

A Tóra-hű zsidóság online hangja, a Matzav.com videóján látható, hogy Rabbi David Lau főrabbi a legfelső rabbinikus bíróság jelenlétében szimbolikusan eladja Izrael földjét egy nem zsidó fiatalembernek. Megoldódott az arab-izraeli területvita? Nem, csak beköszöntött a szombatév, amikor nem lehet szántani-vetni, se eladni a föld termését Izrael földjén; kivéve, ha a föld nem zsidó tulajdonában van.

HÁTTÉR

Fajvédelem és misztériumjáték

„Dolgozni jöttem. Dolgozni akarok a züllésnek indult magyar nép megmentésének nagy napszámában, a kor bágyadtságától beteg lelkeknek meggyógyításában, a szenvedélyek lázától elgyötört bűnösök megtérítésén. Mindezt Jézus nevében. Jézus erejével.” – nyilatkozik első főpásztori beszédében Prohászka Ottokár a Horthy-korszak legendás püspöke, akit a magyar intelligencia apostolaként emleget az egyháztörténet. A lelkipásztor élete céljául tűzte ki, hogy felébreszti álmából a budapesti értelmiséget. Főpásztori szolgálata egy idő után kiegészült egy lelki társsal, Dienes Valéria matematikus, filozófus, mozdulatművésszel. Igazi mély barátság kötötte őket össze egészen Prohászka 1927-ben bekövetkezett haláláig, ami az Egyetemi Templom szószékén érte őt egy hosszú lelkigyakorlat alatt.

Gazdagmami vállalkozni tanít

Vállalkozni tanít anyukákat – olykor apukákat is – Vida Ágnes tréner, a gazdagmami.hu kitalálója. Hiánypótló tevékenységéért, amely a gazdasági válság évei alatt bontakozott ki, múlt héten Nápolyban 2000 pályázó közül nyerte el az Európai Bizottság Vállalkozásösztönzési Nagydíját. „A több ezer eredményes vállalkozó anyuka nélkül, akik néhány év alatt nálunk tanulva indultak el, nem jött volna létre ez a magyar siker” – mondja interjúalanyunk.

Fejlődés a terror árnyékában

Zoli Erbilben, a kurdok iraki fővárosában töltötte az elmúlt hónapokat. Testközelből élte át, hogyan fenyegetik a várost az Iszlám Állam terroristái, volt, hogy mindössze félórányira voltak tőle. Biztonsági szakemberként azonban éppen az volt a feladata, hogy többek között az ilyen helyzetekre is fel legyen készülve.

A kapitalizmus átka?

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szerint mára hatalmas méreteket öltött a globális egyenlőtlenség – írja a CNBC csatorna. Az elmúlt 200 év egyik legaggasztóbb mellékterméke a társadalmi rétegek közötti növekvő egyenlőtlenség, és ezen még 2008 sem tudott változtatni.

Idősfóbia

A 20. század során a föld népessége kétszer is megduplázódott. Ez a veszély viszont ma már egyáltalán nem fenyeget, hiszen a születési ráta a világ nagy részén meredeken csökken. A világgazdaságot viszont ez sem hagyja majd érintetlenül.

Kukoricatörésre vitték a dolgot

Gyerekkoromban az ősz biztos jele volt a család egyik nagy napja, a kukoricatörés. Április negyedikén a felszabadulást krumplirakással ünnepeltük, augusztus huszadika pedig általában a felszedéséről szólt. Ezek voltak a nem szeretem napok, meleg volt, semmi izgalom, csak a monoton, izzasztó munka. Estére teljesen elfáradva, összetörve kerültünk haza. Azonban a kukoricatörés más volt, már csak azért is, mert ide nem volt elég a szűk családi kör: szomszédok, rokonok, munkatársak jöttek és dolgoztak együtt, nagy volt a felfordulás. Sok év után újra kukoricát törni hívtak, amit egy hirtelen jött ötlettől vezérelve el is fogadtam.

Panama jobban teljesít

A Gallup ismét elkészítette aktuális „boldogságindexét”. A 2013-as felmérések alapján készült elemzésből megtudhatjuk, hogy mely országokban szeretnek leginkább élni az emberek. Az kevésbé meglepő, hogy az utolsó helyeken végzett Afganisztán és Szíria, de a több mint száz országot érintő felmérés szerint a legelégedettebbek Panama lakói. Magyarországon a pénzügyi gondok miatt szenvednek a legtöbben.

KÁVÉSZÜNET

Feloldódnak a hétköznapi terhek

A hideg beálltával, ahogy a természetben, úgy életritmusunkban is új időszámítás kezdődik. Az ünnepeket megelőző egy-két hónap sok szempontból az egyik legaktívabb időszak az éves körforgásban, ezzel együtt az egyik legstresszesebb is. Az év végi hajrában fokozódó munkatempó, a határidők nyomása hatalmas terhet róhat ránk, és nagy kihívás elé állítja szervezetünket.

Légy aktív!

„A BEACTIVE a szó szoros értelmében vett mozgás, fejlesztő edzés és tartásjavítás egyszerre. Azért edzünk, hogy egészséges, nyitott lelkülettel álljunk a mindennapok kihívásai elé, hogy megőrizzük vagy visszaszerezzük vitalitásunkat, s nem utolsó sorban hogy egész­séges, fitt, formás alakunk, izomzatunk legyen. Ugyanakkor egy »felhasználóbarát« edzésmódszer is ez, mely folyamatokban gondolkodik, hosszú távon tervez, céltudatos és még trendi is” – vallja Cseresnyés Beáta egészségmentor.

Ne felejts el írni!

Napjainkban drámai módon felgyorsult a kézírás visszaszorulása. Minél jobban digitalizálódik a világunk, annál inkább észrevehetjük saját magunkon, de a kör­nyezetünkben is azt a tendenciát, hogy egyre ritkábban írunk kézzel. Azt is egyre csúnyábban és egyre több helyesírási hibával. Csakhogy a korszellem, e-mailek, SMS-ek sem csökkentik a kézírás jelen­tő­ségét, melyet tudományos kutatások sora és szakemberek is egyértelműen bizonyítanak.

A siker: másoknak örömet szerezni

Kocsis Árpád a Budapest Sportiroda (BSI) és sok tömegsportrendezvény első embere, legyen szó futásról, úszásról, kerékpározásról vagy triatlonról. 1989 óta több mint 500 rendezvény irányítója volt, mely idő alatt lefutott 25 ezer kilométert, ezen belül 2013-ban éppen 2013 kilométert. Október 11-én a Spar Budapest Maraton találkozón több mint 20 ezer résztvevőnek szervez életre szóló élményeket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!