hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Panama jobban teljesít
Globális boldogságindex meglepetésekkel

2014. 10. 17.
A Gallup ismét elkészítette aktuális „boldogságindexét”. A 2013-as felmérések alapján készült elemzésből megtudhatjuk, hogy mely országokban szeretnek leginkább élni az emberek. Az kevésbé meglepő, hogy az utolsó helyeken végzett Afganisztán és Szíria, de a több mint száz országot érintő felmérés szerint a legelégedettebbek Panama lakói. Magyarországon a pénzügyi gondok miatt szenvednek a legtöbben.

A Global Well-Being Index – Globális Jóléti Index annak a 6 évig tartó és 2 millió interjú segítségével elkészített felmérésnek az egész világra kiterjesztett változata, amelyet korábban az Egyesült Államokra vonatkozóan állítottak össze. A felmérés az egyének jólétére vonatkozik, és a legátfogóbb tanulmány­nak számít ezen a területen. A globális változathoz 2013-ban gyűjtöttek adatokat, összesen 135 országban. Ennek során több mint 133 ezer, 15 évnél idősebb embert kérdeztek meg személyesen vagy telefonon, majd az összesítésből elkészült az országokra vonatkozó kimutatás.

A Globális Jóléti Indexet öt elemből állították össze. Arra voltak kíváncsiak a kérdezők, hogy az adott személyek mennyire szeretik a mindennapi tevékenységüket és mennyire motiváltak a céljaikat illetően; milyen erős a szociális hátterük, vagyis szilárdak-e támogató szeretetkapcsolataik; milyen a pénzügyi helyzetük, mennyire „stresszelnek” emiatt, illetve mennyire érzik magukat biztonságban; a közösséghez tartozás mennyiben ad számukra biztonságérzetet, elismertséget; és végül: milyen az egészségi állapotuk, van-e elég energiájuk a napi teendők elvégzéséhez.

Az eredményeket a Gallup három kategóriába osztotta: a „virágzó, gyarapodó” – a stabil és szilárd jólét állapota; a „küzdés” – mérsékelt vagy nem stabil jólété; a „szenvedés” pedig az alacsony szintű jólét állapotának felel meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!