hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magánadományok a terror számlájára
A katari forrás

2014. 10. 09.
Hiába csatlakoznak egyre többen az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz, a dzsihádisták lendületét egyelőre nem sikerült megtörni. A hét elején a török határ közelében fekvő Kobani városába is betörtek. Az Egyesült Államok ezután az eddigi legintenzívebb légicsapásokat hajtotta végre, amivel egyelőre megakadályozta, hogy az Iszlám Állam teljes egészében elfoglalja a várost. Az iszlamisták elleni hadműveletek mellett sürgős lenne anyagi utánpótlásuk elvágása is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy olyan országoknak, mint Katar, ez nem áll az érdekében.

„Figyelmeztettük a Nyugatot. Három dolgot akartunk: repülési tilalmi övezetet, egy ehhez hasonló biztonsági övezetet és a mérsékelt szíriai lázadók kiképzését” – ezt nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Kobani körül kialakult szorult helyzet kapcsán egy szíriai menekülttáborban. Erdogan azt is hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam problémáját nem lehet bombázással megoldani.

A törökök azonban nem háríthatják a teljes felelősséget a Nyugatra. A helyzetért Ankara ellentmondásos hozzáállása is hibáztatható. Kobanit ugyanis a még mindig nem megfelelően felfegyverzett kurdok védik, akiket állításuk szerint a törökök is akadályoznak soraik megerősítésében. Törökország azért nem segít a szíriai kurdoknak, mert azok szoros kapcsolatban állnak a náluk élő kurdokkal. Ankara emellett nem akarja azt sem, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelmet kihasználva Bassár el-Aszad elnök megszilárdítsa hatalmát Szíriában. A dzsihádistákkal a szomszédban azonban a törököknek előbb-utóbb a tettek szintjén is el kell kötelezniük magukat valamelyik oldalon. Erdogan már kijelentette, hogy be fognak avatkozni, ha veszélybe kerülnek azok a török katonák, akik Szíriában egy olyan történelmi helyet védenek, amit Ankara magáénak tekint. 

A Kobani elleni támadás rávilágít az amerikai stratégia hiányosságaira. A légicsapások ugyanis leginkább Irakra koncentrálódtak, Szíriában pedig főként az Iszlám Állam parancsnoki infrastruktúráját és olyan gazdasági célpontokat bombáztak, mint például az olajlétesítmények. Igaz, amikor úgy nézett ki, hogy a város elesik, az amerikaiak fokozták a támadásokat Kobaninál is, és lapzártánkig sikerült is megállítani a dzsihadistákat – a kurdok azonban úgy vélik, a segítség későn érkezett. Szakértők szerint a történtek is azt támasztják alá, hogy problémát okoz a légicsapások összehangolása azzal, ami a szárazföldön zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!