hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki mit nyerhet és veszíthet az önkormányzati választáson?

2014. 10. 09.
Az önkormányzati választások nagypolitikára gyakorolt hatását alapvetően meghatározza, hogy miképpen alakultak az előző országgyűlési választások. 2002-ben a helyhatósági választás zárta le lényegében a tavaszi választásokat, mivel ekkora vált egyértelművé, hogy az MSZP többségi társadalmi támogatottsággal rendelkezik. 2006-ban a szoros országgyűlési választások, majd az őszödi beszédet követő zavargások utáni önkormányzati választás, a Fidesz számára már a hosszú országgyűlési kampány kezdetét jelentette. 2010-ben a Fidesz kétharmados parlamenti győzelme után lendületből hozta az önkormányzati választásokat is, és most 2014-ben sem várható meglepetés, úgy tűnik az országos politikára gyakorolt hatása is minimális lesz, csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés. Sőt, azt lehet mondani, hogy a választásoknak a baloldali ellenzéki pártok szempontjából az lesz „csupán” a tétje, hogy miképpen alakul az erősorrendjük a következő három évben.

A Fidesz nyer, de akár kényelmetlen koalíciókba kényszerülhet

A kormánypártok lesznek az október 12-ei önkormányzati választások győztesei. Biztosan megszerzik a legtöbb polgármesteri széket, illetve az összes megyei közgyűlésben a legtöbb mandátumot. Ez utóbbi azonban nagyon komoly kérdéseket hozhat számukra. Néhány megyében, főleg ott, ahol a Jobbik erős a kistelepüléseken, nem lesz meg a többségük, ezért koalíciós kényszerbe kerülnek. Ez már a közgyűlési elnök megválasztásakor is színvallásra késztetheti a kormánypártokat: vagy a szélsőjobboldali párttal vagy a baloldallal fognak össze.

A Fidesz számára a várakozásokhoz képest rosszabb szereplést az jelentené, ha a 23 megyei jogú városból 10-et elveszítene, illetve Budapesten nem lenne meg a többsége. Valódi vereség pedig akkor lenne, ha a főpolgármesteri posztot nem tudnák megszerezni, bár ez a baloldal számára egy érdekes helyzetet eredményezne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!