hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 10. 17. (XVIII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rakéták után segélylicit

Az egy főre jutó nemzetközi segélyek tekintetében eddig is a Palesztin Hatóság kapta a világon a legnagyobb támogatást, ám most abszolút összegben is az első helyre kerültek, miután a kairói donorkonferencián újabb 5,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a részt vevő országok. (Ez az összeg mintegy 1300 milliárd forint, ami az idei évre tervezett magyar költségvetési hiány másfélszeresének felel meg, és 330-szorosa a viták kereszttüzébe került magyarországi civileknek szánt Norvég Alapnak). Elemzők szerint a pénzáradat csak megerősítheti az eddig vallott palesztin stratégiát, hogy reformok és gazdasági programok helyett továbbra is a legjobb hozamú befektetés az Izraellel szembeni konfrontáció és terror.

Nobel-díj a gyermekekért

Október 10-én az egész világ Malalát ünnepelte. Szinte napra pontosan két évvel azután, hogy a tálibok fejbe lőtték, amiért nyilvánosan kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért, a 17 éves pakisztáni lány a legfiatalabbként csatlakozhatott a Nobel-békedíjasok klubjához, ami 8 millió norvég koronával (300 millió forinttal) jár. Ugyanezen a napon a másik díjazott, Kailás Szatjárti indiai gyermekjogi harcos Twitter-követőinek száma néhány óra alatt alig százról több tízezerre ugrott. A gyermekmunka ellen küzdő Szatjárti 60 évesen lépett ki a teljes ismeretlenségből.

Hibátlan emlékmű

Senki számára nem kérdés, hogy Helmut Kohl, Németország nyugalmazott kancellárja a német egység megteremtőjeként, nagy jelentőségű politikusként vonul be a történelembe. Kérdés azonban, hogy azt a 200 hangszalagot, amelyeken 630 órán át kendőzetlen nyíltsággal beszél kollégáiról, barátairól és ellenfeleiről, megismerheti-e az utókor, vagy végleg eltűnnek oggersheimi bungalója pincéjében – hála második felesége azon törekvéseinek, hogy az idős kancellár emlékművén egyetlen karcolás se legyen.

Titkos paktum a székely autonómiáról?

Létezik-e az erdélyi magyar politikának egy évtizedekre előre megírt forgatókönyve, amelyben a magyarság képviselői feladták az autonómiatörekvés eszméjét? Nagy Árpád politológus szerint van ilyen paktum. Nincs azonban több  évtizedes titok, mert már 1993 nyarán fény derült a később Neptun-gate néven elhíresült titkos – amerikai közvetítéssel folytatott román-magyar – tárgyalásokra, amelyek ma is a politikai együttműködés alapjait képezik.

Tömegsírok és eltűnt diákok Mexikóban

Sokkolta a mexikói közvéleményt annak a negyvenhárom főiskolai hallgatónak az eltűnése, akik azért tüntettek szeptember végén, mert országukban előnyben részesítik a városi tanárokat a vidékiekkel szemben. A heves  tiltakozások során fegyveresek lelőttek hat diákot, a hatóságok pedig később a város egy elhagyatott részén tömegsírokat találtak. Azonban az eddig azonosított holttestek nem az eltűnt személyekéi.

Tovább menetelnek az iszlamisták

Zavartalanul folytatja ámokfutását az Iszlám Állam. A dzsihadisták két fronton is győzelem előtt állnak: Szíriában elfoglalhatják a török határnál fekvő Kobani városát, Irakban pedig egész Anbár tartomány az irányításuk alá kerülhet, amivel még közelebb kerülhetnek a fővároshoz. Bagdadban közben állandóak a merényletek, ami azt jelzi, hogy az Iszlám Állam fegyveresei már bent vannak a városban. A szélsőségesek a brutális kivégzésekkel sem hagytak fel, a jazidi nőkkel szembeni visszaéléseiket pedig meg is ideologizálták.

Oktatással számolná fel a terrorizmust Tony Blair

A Szíriában és Irakban zajló események reakciójaként létrejött Iszlám Állam (IS) elleni globális katonai összefogás esedékes és ésszerű döntés volt, de önmagában, hosszú távon nem lesz elég — írja a témában készült értekezésében Tony Blair egykori brit munkáspárti kormányfő.

Belföld

Meglepő és tanulságos - Önkormányzati választások 2014

A választások tanulsága, hogy a Fidesz csökkenő társadalmi támogatottsága mellett is képes volt megőrizni az önkormányzati szférában a dominanciáját, aminek egyértelműen az az oka, hogy ellenfelei képtelenek országosan választási lehetőséget felmutatni Orbán Viktorral és csapatával szemben. Ahol többnyire MSZP-s, kisebbrészt jobbikos politikus tudott alternatívát „képezni”, ott meglepő eredmények születtek, azaz a Fidesz olykor megalázó vereséget szenvedett, ami azt mutatja, hogy ha bármikor megbomlik az országos erőegyensúly, akkor a Fidesz is nagy bajba kerülhet. Bár erre most egy darabig nem kerülhet sor, hisz legalább három és fél évig nem lesz semmilyen voksolás, így a kormánypártok politikai ellensúly híján azt csinálhatnak, amit akarnak.

„Lesz még Magyarországon baloldali kormány”

Orbán Viktor a választásokat értékelve azt mondta, hogy – idézem: „a választás végkifejlete egy sohasem tapasztalt méretű összefogás, együttműködés és egység”. Nekem nem így tűnik, mert alacsony részvétel mellett a korábbiaknál kevesebb szavazatot kapott a Fidesz. Tarlós István soha nem kapott ilyen kevés voksot, mint most. A kerületek és a nagyvárosok többségében győztek ugyan, de sokat vesztettek a Fidesz jelöltjei. A 8 millió szavazópolgár 20 százaléka voksolt most a Fidesz jelöltjeire. Ez nem azt jelenti, hogy „soha nem tapasztalt összefogás” áll a Fidesz mögött.

Meglepetésemberek

Békéscsabán zsarolják egymást és megbéníthatják a várost a sértődött fideszesek, Gyöngyösön a mérleg nyelve lettek abszolút kisebbségben, Szegeden pedig egy drága kampányt buktak, hogy aztán újabb négy évet üljenek a Botka vezette város ellenzéki padjában. Körkép tanulságokkal.

Eltűnnek a képzett harmincasok?

Emelkedik a kivándorlási tendencia Magyarországon, és továbbra is nagy arányban megy ki a képzett, 40 év alatti korosztály, ha kell, családostul is. Aggasztó viszont, hogy a kint élő magyarok alig egytizede tervez biztos visszatérést — többek között ez derül ki egy új, nemzetközi kutatási projektből, melynek eredményei a héten láttak napvilágot.

A Kishantos-botrány okai

Hadat üzent a hatalom a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak. Másként ugyanis nehezen értelmezhető, hogy a biogazdálkodást folytató intézményt megfosztották földjétől. Kishantos 452 hektár területtel rendelkezett, ennek nagyobb részét az államtól bérelte. Az állam azonban újrapályáztatta a földet, és furcsa mód nem a kishantosiak nyertek. Bár a vesztesek több pert indítottak, melyek még nem zárultak le, az új bérlő a nyáron beszántotta a termést, majd néhány hete permettel és vegyszerrel ment a földre, ezzel tönkretéve a biominősítést.

Hit és értékek

Trollok, a hétköznapi szadisták

Nemrégiben hoztak nyilvánosságra egy, az internetes trollok személyiségjegyeit vizsgáló kutatást. A projekt végkövetkeztetése: a névtelenség kiváló terep az antiszociális egyének antiszociális hobbijának, mely egyébként szoros összefüggést mutat a hétköznapi értelemben vett szadizmussal, és még jó pár személyiségzavarral.

Fény az alagút végén

A klinikai halál beállta után még percekig megmaradhat a tudat – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely tudományos alapossággal igyekezett utánajárni a köznyelvben „halálközeli élménynek” nevezett jelenségnek. Bár ezeket az élményeket sokan szkepticizmussal kezelik, Dr. Sam Parnia, a New York-i Állami Egyetem munkatársa és csapata gondosan előkészített kísérletek során igyekezett meggyőződni valóságukról. A tudományos igényű cikk a Resuscitation (Újraélesztés) című orvosi szaklapban jelent meg.

HÁTTÉR

Értékelik a melegeket

Drámai változást tükröz a Vatikán homoszexuálisok felé tanúsított magatartásában a püspöki szinódus számára készült vitaanyag. Az új dokumentumot október 13-án, a szinódus félidejében ismertette a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor.

Norvégiára mindenütt odafigyelnek

„Ahol válság van a világon, ott felbukkan egy norvég is” – így jellemezte egyszer Geir Lundestad, a Nobel Intézet elnöke a nemzetközi konfliktuskezelésben kiemelkedő szerepet játszó skandináv ország aktivitását. Tény, hogy Norvégia nemcsak a közel-keleti békeközvetítésben játszott kiemelkedő szerepet, hanem a világ más térségeiben – Dél-Amerikától a Csendes-óceánig – is közvetített egymással háborús viszonyban álló felek között. Hogy miért vállalja Norvégia az ezzel járó erőfeszítéseket és költségeket? Többek között az ország protestáns tradíciója miatt, ami célul tűzi ki, hogy „békesség legyen a földön” – mondta lapunknak Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete, aki az utóbbi hetekben a civil szervezetek és a kormány közötti vita kapcsán többször szerepelt a nyilvánosság előtt. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy miért van Norvégiának méretéhez képest kiemelkedően nagy szerepe és tekintélye a nemzetközi életben.

Árral szemben – de sikeresen

2008 óta ritkán telt el úgy hónap, hogy ne találkoztunk volna a hazai bankszektort érintő csoportos létszámleépítésekről, fiókbezárásokról és egyéb költségcsökkentő intézkedésekről szóló hírekkel a médiában. Minden pénzügyi szolgáltató igyekezett alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és így akadtak olyanok is, akik a tényezők mérlegelése után a kivonulás mellett döntöttek. Mindezzel párhuzamosan pedig az ügyfelek gondolkodása és a pénzügyi szektorhoz való hozzáállása is átalakult.

Célra tarts, Bajnok!

Tudakozó alapján hívom Gurisatti Gyulát Dunaújvárosban.– Jó napot kívánok – bemutatkozom –, Gurisatti Gyulával szeretnék beszélni. (Háttérben talán műhely zaja.)– Szevasz Sas! Már vártam a hívásod.– Sas? De én nem a Sas vagyok.– Jaj, elnézést, teljesen olyan a hangja. Együtt dolgozunk, aztán így szólítom, hogy Sas.Nevetünk.– A világon semmi baj, számomra öröm, ha Sasnak neveznek, mindig szerettem volna, de még sosem jött össze. Mit tetszik dolgozni?– Asztalos vagyok.– A világbajnok búvárúszó Gurisatti Gyula számát szeretném elkérni.– A fiamét? Mondom máris.

Iskolai terrorizmus

Az iskolai lövöldözések elkövetőinek többségét társai korábban üldözték, zaklatták, fenyegették vagy megtámadták. A csoporthoz tartozás vágya rendkívül erős a gyerekekben, ezért ritkán szólnak a felnőtteknek a zaklatásról, de ha mégis, akkor se kapnak tőlük sok segítséget. Ezért írta meg az iskolai erőszakkal kapcsolatos felvilágosító könyvét a kanadai Barbara Coloroso.

LED it be!

Az idei Nobel-díjat a fizika tudományában a kék LED továbbfejlesztéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta. A rangos kitüntetést az indoklás szerint a húsz évvel ezelőtt felfedezett  nagy fényerejű fehér LED-ek, s ezáltal az energiatakarékos és hosszabb élettartamú fényforrások elterjedésének lehetővé tételéért ítélték oda a három szakembernek. Szakmán belül a díj meglepetést és értetlenséget is kiváltott, mivel a legelső, vörös LED, illetve a kis teljesítményű kék LED feltalálói korábban nem részesültek hasonló elismerésben.

A világ nagyon kicsiben

A szuperfelbontású fluoreszcens mikroszkópia felfedezéséért ítélte oda a kémiai Nobel-díjat ebben az évben a Nobel Bizottság. Eric Betzig, Stefan Hell és William E. Moerner olyan módszerek kidolgozásáért kapták a díjat, amellyel a mikroszkópok felbontásának útjában álló  évszázados akadályt tudták ötletes trükkökkel áthidalni.

GPS az agyban

Honnan tudjuk, hogy hol vagyunk, és merre kell menni? A filozófusokat és kutatókat évszázadokon át foglalkoztató kérdésre talált választ a három, Nobel-díjjal kitüntetett tudós. Agyunk működésének és a téri tájékozódásban elengedhetetlen belső térképnek a megismeréséhez vezető úton John O’Keefe, Edvard és May-Britt Moser kísérletei olyan mérföldkőnek számítanak, melyek sokak számára jelentenek ma is egyszerre útirányt és inspirációt.

KÁVÉSZÜNET

Magvas hadüzenet

Szalai János, a fővárosi Baross cukrászda vezetője néhány éve radikális döntést hozott, és a hagyományos alapanyagokat egészségesebbekkel váltotta fel. Tette mindezt azután, hogy étkezésének megváltoztatása révén gyógyíthatatlannak mondott betegségből épült fel. A mestercukrászt a részletekről kérdeztük.

Reformpróféták

Löw Lipótnak és az őt a szegedi rabbiszékben 1878-ban követő fiának, Immanuelnek az élete két évszázadon ívelt át. Lipót a re­form­korban volt vezéralakja a zsidók polgárosodásának, vallási reformjának és magyarosodásának, tudományos munkásságával pedig korábban nem látott magasságokba emelte a magyar zsidó művelődéstörténetet. Fia, Immanuel hiába volt közel hét évtizeden át a zsidó tudomány egyik óriása, az utolsó zsidó polihisztor, a világszerte ismert orientalista, élete végén megtagadták tudósként, magyarként, emberként egyaránt. 1944-ben, 90 évesen deportálták és a halálba kényszerítették.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!