hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trollok, a hétköznapi szadisták

2014. 10. 16.
Nemrégiben hoztak nyilvánosságra egy, az internetes trollok személyiségjegyeit vizsgáló kutatást. A projekt végkövetkeztetése: a névtelenség kiváló terep az antiszociális egyének antiszociális hobbijának, mely egyébként szoros összefüggést mutat a hétköznapi értelemben vett szadizmussal, és még jó pár személyiségzavarral.

A trollkodás kifejezést a rosszindulatú online tevékenységeknek egy rendkívül széles skálájára használják: jelentheti a témától független kommentek írását is, valamint akár családok gyászán való gúnyolódást, vagy sorozatos zaklatásokon, megalázásokon, hazugságokon keresztül egy ember öngyilkosságba kergetését.

Jól megvilágítják az online aljasság motívumait egy néhai elkövető szavai, aki szerint azért piszkált névtelenül egy depressziós lányt, mert zavarta, hogy az internetes közösség előtt tárja fel fájdalmait, és így sokan odafigyelnek rá, törődnek vele. Természetesen ez egy önmagát generáló folyamat lett, a zaklatások csak növelték a lányra irányuló figyelmet, így végső soron önmaga idegesítésével szórakoztatta magát a fiatalember. „Névtelenül csináltam, nem akartam, hogy internetes zaklatóként gondoljanak rám, viszont nem éreztem magam bűnösnek. Éjszakánként névtelenül írtam neki, viszont amikor találkoztunk az iskolában, egy szót sem szóltam hozzá.”

Ezt a jelenséget vizsgálja kettő, a közelmúltban elkészült felmérés, melyeket több mint ezerkétszáz interjúalany közreműködésével készítettek. A felmérések konklúziója, hogy szoros összefüggés mutatható ki az internetes – leggyakrabban névtelenül folytatott – trollkodás és a pszichológia által „sötét hármasnak” nevezett személyiségjegyek között: szadizmus, pszichopátia, machiavellizmus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!