hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Lesz még Magyarországon baloldali kormány”
Beszélgetés Gulyás Gergellyel, az Országgyűlés alelnökével, a választási törvények egyik „atyjával” az idei választásokról, a kétharmad igazi okáról, a „maoista” Demszkyről és a „munkásőr” Zoltairól

2014. 10. 16.
Orbán Viktor a választásokat értékelve azt mondta, hogy – idézem: „a választás végkifejlete egy sohasem tapasztalt méretű összefogás, együttműködés és egység”. Nekem nem így tűnik, mert alacsony részvétel mellett a korábbiaknál kevesebb szavazatot kapott a Fidesz. Tarlós István soha nem kapott ilyen kevés voksot, mint most. A kerületek és a nagyvárosok többségében győztek ugyan, de sokat vesztettek a Fidesz jelöltjei. A 8 millió szavazópolgár 20 százaléka voksolt most a Fidesz jelöltjeire. Ez nem azt jelenti, hogy „soha nem tapasztalt összefogás” áll a Fidesz mögött.

– Egy demokráciában – akár országos, akár helyi szinten – mindig azok döntenek a közjogi tisztségviselőkről, akik részt vesznek egy választáson. Lehet azon vitatkozni, hogy az alacsonyabb részvétel milyen hatással van a legitimációra, de ez a vesztesek okoskodása. Hozzáteszem, csak Budapesten maradt el érdemben a korábbiaktól a választási részvétel, ez az egyik oka, hogy szavazatszám tekintetében Tarlós István valamivel rosszabb eredményt ért el, de győzelme így is imponálóan magabiztos. Négy éve mindenki azt mondta, hogy a Fidesz nemhogy megismételni, de még megközelíteni sem fogja tudni az akkor elért eredményt, most viszont azt látjuk, hogy a lényeget tekintve a kormánypárti dominancia mértéke nem változott. Ráadásul a legtöbb esetben most a kormánypárti polgármesterek és képviselők újraválasztására került sor, így ez már nem megelőlegezett, hanem megszolgált bizalom. A három idei választás eredményét összességében nehéz másként értékelni, mint ahogy Orbán Viktor tette: a demokratikus verseny keretei között a kormánypártok mögött korábban nem tapasztalt mértékű tartós választói összefogás jött létre.

Nem ciki a Fidesznek, hogy olyan polgári nagyvárosokban, mint Debrecen vagy Győr mindössze 35 százalékos részvételi aránynál jönnek ki azok az eredmények, amire ez a sikerjelentés épül? A társadalom kisebbsége lát csak értelmet a szavazásban?

– Ha a részvétel kínos, akkor az valamennyi pártnak kínos kell, hogy legyen, de a győztesnek legkevésbé. Ez a harmadik választás volt idén. Az emberek közül sokan – különösen azért, mert a baloldal összeomlás utáni belső marakodását látva előre lefutottnak érezték a versenyt – inkább otthon maradtak, de ez nem változ­tat azon, hogy országosan a 2010-estől alig elmaradó részvétel volt. A demokrácia alapelve, hogy tisztségviselők megválasztásánál azoknak a véleménye számít, akik a részvétel mellett döntenek. Az Egyesült Államokban legritkább esetben fordul elő, hogy az elnökválasztáson való részvétel az ötven százalékot eléri. Ez mégsem vet fel legitimációs kérdéseket.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!