hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkos paktum a székely autonómiáról?
Neptun-gate

2014. 10. 25.
Létezik-e az erdélyi magyar politikának egy évtizedekre előre megírt forgatókönyve, amelyben a magyarság képviselői feladták az autonómiatörekvés eszméjét? Nagy Árpád politológus szerint van ilyen paktum. Nincs azonban több  évtizedes titok, mert már 1993 nyarán fény derült a később Neptun-gate néven elhíresült titkos – amerikai közvetítéssel folytatott román-magyar – tárgyalásokra, amelyek ma is a politikai együttműködés alapjait képezik.

A román tengerparton fekvő egykori Ceaușescu-rezidencián, a Neptun üdülőhelyen lezajlott találkozó mára elhíresült összeesküvés-elméletté nőtte ki magát, amely szerint az RMDSZ itt adta el a román politikának az önálló autonómia kivívásának eszméjét a mindenkori román kormányban való részvételért. Az alkuban részt nem vevő közéleti személyiségek már akkor inkorrektnek tartották az eljárást, és azóta is rendre kongatják a vészharangot a paktum körül, rámutatva, hogy az RMDSZ tulajdonképpen elárulta az erdélyi magyarságot a tárgyalásokon való részvétellel.
A húsz évvel ezelőtti események hírértékét aktualizálja az a pár nappal ez előtti bejelentés a román sajtóban, hogy a Project on Ethnic Relations (Etnikai Kapcsolatok Projekt, PER) nevű amerikai szervezet ismét Romániában, Bukarestben és Erdélyben tájékozódik a magyarok és a románok viszonyáról, és közvetíteni próbál a két nemzet közötti ellentétek áthidalásában. 1993-ban a PER hozta tető alá az RMDSZ és az akkori román hatalom között azt a találkozót, amelyen végül az RMDSZ képviseletében Frunda György szenátor, valamint Tokay György és Borbély László képviselők „magánemberként” tárgyalásokat folytattak a román féllel. Ezeken a tárgyalásokon gyakorlatilag megállapodás született arról, hogy az RMDSZ úgymond „mérsékelt” erőként működik – állítja Nagy Árpád. Ennek a megállapodásnak az egyik folyománya volt Románia felvétele az Európa Tanácsba, valamint az, hogy az RMDSZ három évvel később bekerülhetett a bukaresti kormányba, és tulajdonképpen azóta kisebb megszakításokkal tagja is a mindenkori román kormánynak.
A PER illetékesei – saját bevallásuk szerint a magyarok egyre hangosabb önrendelkezési igényei és tiltakozó akciói miatt aggódó román politikusok felkérésére – ismét térségünkben vizsgálódnak. Már tárgyaltak Bukarestben a román pártok és az RMDSZ képviselőivel, és ismét megpróbálják tető alá hozni a párbeszédet. „Húsz év alatt születtek eredmények az etnikai jogok terén, de ezek gyakorlatba ültetése nem valósult meg maradéktalanul, most már többre van szükség” – mondta a román sajtónak Allen H. Kassof, a PER 2005-ben visszavonult igazgatója.
Kolumbán Gábor szerint sem titkos paktum, sem titkos záradék nem született az egykori találkozón, és nem is „etnikai paktum” köttetett 1993-ban. A székelyudvarhelyi politológus akkor első kézből értesülhetett az eseményekről, hiszen az RMDSZ alelnöke volt, és bár nem vett részt a találkozón, de annak érdemi tartalma mindenki előtt nyilvánvaló volt. Az akkori viszonyok között valóban jól jött az amerikai közvetítés, hiszen a marosvásárhelyi események után nehezen lehetett bármiféle párbeszédet kialakítani, így a Neptunon zajló tárgyalások egy lehetséges alternatívát jelentettek mindkét félnek. Az biztos, hogy az ott lefektetett politikai irányvonal meghatározta a szövetség 1993-tól máig tartó politikáját, de ugyanez mondható el a román oldalról részt vevő PSD magatartásáról is: amit ígért az RMDSZ-nek, eddig mindig betartotta.
Bár az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) igyekszik ezzel a paktummal és a köré szőtt legendával magyarázni, hogy az RMDSZ számára miért volt csak választásikampány-téma az autonómia kérdése az utóbbi húsz évben, az erdélyi magyarokat tömörítő szövetség éppen egy hónapja állt elő konkrét, közvitára bocsátott autonómiatervezettel. „Az a gyanúm, hogy a néppárt csak a bizonyítványt magyarázza, mert bizony a támogatásuk az elmúlt választásokon nagyon alacsony volt, és talán nem tévedünk, ha esetükben túlélőharcról beszélünk” – mondja Kolumbán.
A mai amerikai aktivitásnak az az egyértelmű oka, hogy a szomszédos Ukrajnában etnikai háború folyik, így az Egyesült Államok illetékesei ismét felfigyeltek az erdélyi magyarok problémájára, és igyekeznek elemezni a helyszínen zajló folyamatokat. A politológus szerint azonban szó sincs sürgős beavatkozásról, hiszen a román–magyar kapcsolatok kiegyensúlyozottak, a két ország között nincs kiélezett konfliktus, és az erdélyi magyarság érdekei megjelennek a román belpolitikában az RMDSZ tolmácsolásában. Két NATO-tagállamról van szó, uniós országokról, ezért ma egészen más környezetben zajlanak ezek a beszélgetések. Az amerikai szervezet képviselői januárban és márciusban találkoztak a román pártok és az RMDSZ képviselőivel, az elmúlt hétvégén pedig újabb egyeztetésre került sor, ezért a rémhírkeltésnek nincs alapja, nem születik semmiféle titkos paktum az autonómia és az erdélyi magyarság jövőjéről sem amerikai közvetítéssel, sem nélküle – foglalja össze a történéseket Kolumbán Gábor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!