hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 01. 09. (XIX/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Állami hírtévé készül

Elégedetlenek lehettek a kormányban a közmédia eddigi teljesítményével, mert gyökeresen átalakítják a „királyi tévét”. Bár a BBC-t és a CNN-t emlegetik a nagy átalakítók, a szakértők és az ellenzéki politikusok szerint nagyon nem olyan lesz.

Vezéráldozat lett a Sorsok Háza

A Józsefvárosi pályaudvaron épülő Sorsok Házát áldozta be a kormány, hogy egy újabb nemzetközi botrányt elkerüljön. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) 2015-re nekünk ígért soros elnöksége tavaly év végén került veszélybe, miután a tagországok egy része komoly kritikát fogalmazott meg a Magyarországon tapasztalható antiszemitizmus és a Schmidt Mária vezetésével megvalósuló intézmény tervezett koncepciójával kapcsolatban.

Tomcat koncentrációs táborba küldene

Lépre csalta, és megpróbálta felelősségre vonni lapunk munkatársát Polgár Tamás és csapata, miután megírtuk, hogy Tolvajkergetők nevű társaságuk nem teljesen az, aminek láttatják. Tomcat különösen sérelmezte a stukkerére vonatkozó információkat, és azt próbálta bizonygatni, miért nem önbíráskodás, ha valakit arcba lő egy gázpisztollyal.

Sokakat emészt a társas magány

A karácsony viszonylag csendes, a szilveszter annál mozgalmasabb volt a mentőknél. A lelkisegély-szolgálatok hívásainak száma pedig főleg most, az ünnepek után növekszik meg. Különösen a társas magány jön felszínre, és kevésbé az egyedül élőké.

Munkában a káoszbrigád?

A hivatalos ellenzéki pártokra kezdenek hasonlítani a nem hivatalos ellenzéki mozgalmak. Társadalmi igény ugyanis láthatóan volna a tevékeny­ségükre, de ideológiai és személyi ellentétek miatt eddig senki sem volt képes élére állni az elégedetlenkedő töme­geknek. Új, a tömeget összefogni képes vezető pedig eddig nem tűnt fel. Így miként megosztott a parlamenti baloldal, az MSZP, a DK, az Együtt, az LMP és a PM, úgy megosztottak a különféle tüntető csoportok, a „MostMi”, a „Tovább nem hátrálhatunk”, az „aurórások” stb. körei.

Hit és értékek

Az evangéliumok történelmi hitelessége

Az evangéliumoknak – melyek Jézus Krisztus életének legrészletesebb történelmi elbeszélését tartalmazzák – egyetlen eredeti kézirata sem maradt fenn. De akkor honnan tudhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló bibliai beszámolók hitelesen tudósítanak-e a világtörténelem legnagyobb befolyással bíró személyiségének életéről?

Hol állt pontosan a jeruzsálemi Templom?

Az elmúlt heti számunkban írtunk arról, hogy egy új kutatás szerint Jeruzsálemben megtalálták az ősi frigyláda feltételezett rejtekhelyét (A Templom-hegy titka, Hetek, 2014. december 31.), és már geostratégiai forgatókönyvek is készültek a lelet esetleges felszínre hozatalának következményeiről. A téma iránti érdeklődést jelzi, hogy cikkünk online változatát egy nap alatt több tízezren olvasták el. A Hetek megkereste a The Ark Report  (A Frigyláda-jelentés) című könyv szerzőjét, Harry H. Moskoffot, aki vállalta, hogy egy interjú keretében részletesen beszámol kutatásairól. Moskoff addig is elküldte könyvének egy részletét, amely a Jerusalem Post 2014. december 25-ei számában jelent meg először.

HÁTTÉR

Év elejétől beindul a devizásokat mentő akció

Még néhány hét, s az újévben megtörténik végre a rendszerváltást követő magyar kapitalista piacgazdaság legnagyobb gazdasági-pénzügyi melléfogásának, a lakossági devizahitelezésnek átfogó rendezése. Cikkünk a laikus olvasónak próbál meg segítséget nyújtani az eligazodáshoz, továbbá annak értelmezéséhez, hogy egy átlagos devizahiteles számára mit is jelentenek majd a változások.

18 ezer fős iszlámellenes megmozdulás Németországban

Drezdában 2014 októbere óta egyre nagyobb támogatottságot élvez a heti rendszerességgel tüntetéseket tartó Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom. Hétfőn 18 ezer embert vittek utcára. Az időközben bejegyzett egyesületté vált csoport megosztja a közvéleményt, és mára politikai viták tárgya is lett.

A Föld, ahol majd élünk

Az utóbbi három évben bemutatott science fiction filmek jelentős része a Földön játszódik, a planéta jövőbeli sorsát taglalja. Érdemes megnézni, hogy a mostani víziók szerint mi mindentől szenved majd a bolygónk, kik és miért akarják birtokba venni – annál is inkább, mivel az igényes fantasztikum a műfaj hosszú történetében valójában mindig a saját korának problémáira reflektál.

Farkasok nyomában

A 20. században megritkultak Európában az olyan nagyragadozók, mint a barnamedve és a farkas. A Bécsi Állatorvosi Egyetem legfrissebb tanulmánya azonban kimutatta, hogy ez a trend megfordulni látszik. Az osztrák kutatók egész Európára kiterjedő megfigyelései alapján a nagyragadozók létszáma ismét növekszik: 17 ezer barnamedve, 12 ezer farkas és 9 ezer hiúz él a kontinensünkön. A legnagyobb farkaspopuláció Romániában található, de megjelentek már Magyarországon is.

Egy igazi tolvajkergető

Held, azaz Hős – csak így emlegetik munkatársai Fehér Istvánt az ausztriai Tatzmannsdorfban. A férfi, aki egy luxusszállodában dolgozik masszőrként, országos hírnévre tett szert azzal, hogy hitére és megérzéseire támaszkodva leleplezett egy autófeltörésre szakosodott bandát. Az egész azzal kezdődött, hogy ellopták a vadonatúj futócipőjét…

Franciaország behódolása

Michel Houellebecq francia író Behódolás (Soumission) című regénye január 7-én jelent meg a párizsi Flammarion kiadó gondozásában. Úgy tűnik, hogy a mű már most történelmet írt, lévén az első könyv Franciaországban, amely hivatalos megjelenése előtt elérhetővé vált a nagyérdemű számára az interneten terjedő kalózpéldányok révén. Vajon mi állhat a rendkívüli figyelem hátterében? Talán a cinizmusáról és vulgaritásáról köztudottan híres író személye? Vagy inkább az a kényes téma, amelynek bemutatására vállalkozott?

Terrorveszély Pakisztánban

December 16-án egy tálibokból álló terrorcsoport rajtaütést hajtott végre egy katonai iskolán Pesavárban. Mindenkire tüzet nyitottak odabent, a vérengzésben 145-en vesztették életüket, főleg diákok. A brutális mészárlás felrázta a közvéleményt, országos szintű megtorlások vették kezdetüket.

KÁVÉSZÜNET

Példabeszédek valódi hősökről

Az a három ember érdekli a szerzőt abból a tízből, akik fegyőrruhába öltöztetve sem hagyják szó nélkül a rabruhába öltöztetett ember megalázását. Akik tíz ember közül hárman határozott utasítás ellenére sem hajlandók áramütéssel kínozni az áldozatot. Nyáry Krisztián Igazi hősök – 33 magyar című műve róluk nyújt érdek­feszítő élettörténeteket. Róluk. Akiket nem szippantott be semmiféle Lucifer-hatás.

A hamburger császára

„Sehol sem kapható egy jóízű hamburger” - panaszkodott Dave Thomas anno, majd megalapította az első éttermét, amelyet nyolcéves lányáról nevezett el. A Wendy’s azóta több ezer éttermet működtet, franchise rendszerben. Dave Thomas (1932-2002) hagyatékát azonban nemcsak az óriási, szögletes húspogácsákkal teletö­mött hamburgerek fémjelzik, hanem az árván maradt gyermekek örökbefogadását elősegítő, és ma is működő Dave Thomas Foundation for Adoption alapítvány is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!