hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az evangéliumok történelmi hitelessége
Nincs más

2015. 01. 08.
Az evangéliumoknak – melyek Jézus Krisztus életének legrészletesebb történelmi elbeszélését tartalmazzák – egyetlen eredeti kézirata sem maradt fenn. De akkor honnan tudhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló bibliai beszámolók hitelesen tudósítanak-e a világtörténelem legnagyobb befolyással bíró személyiségének életéről?

A kereszténység szempontjából felbecsülhetetlen fontosságú, alapvető kérdés, melyről a vita máig zajlik: emberek által kreált legendák-e vagy pedig történelmi hitelességű beszámolók a názáreti Jézus életéről szóló legrészletesebb tudósítások, a bibliai evangéliumok? E kérdés igazságos megválaszolásához egyrészt azt kell kinyomoznunk, hogy mennyire megbízható a négy evangélium (Máté, Márk, Lukács, János) ránk maradt több ezer ókori másolata, másrészt tisztázni kell azt is, mit fogadunk el történelmi ténynek.

Ötezer ókori másolat

Mivel az eredeti kéziratok elvesztek, és egyelőre nem találtuk meg őket – ha egyáltalán léteznek még, ami alig valószínű, tekintettel a papirusz romlandóságára –, a protestantizmus és a felvilágosodás óta (konkrétan Rotterdami Erasmus munkásságától kezdve) az eredeti szövegek rekonstruálását a szövegkritika tudománya igyekszik elvégezni. Korábban a nyugati kereszténységben az egyeduralmat élvező római katolikus egyház tanítóhivatala a hagyományozás megbízhatóságára és az egyház hitelesítő tekin­télyére alapozva a szentté avatott Jeromos által a 4. században készített latin fordítást, a Vulgatát fogadta el szent szövegként; míg az éppoly ősi keleti (ortodox)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!