hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Franciaország behódolása
Botrányregény a muzulmán áttörésről

2015. 01. 15.
Michel Houellebecq francia író Behódolás (Soumission) című regénye január 7-én jelent meg a párizsi Flammarion kiadó gondozásában. Úgy tűnik, hogy a mű már most történelmet írt, lévén az első könyv Franciaországban, amely hivatalos megjelenése előtt elérhetővé vált a nagyérdemű számára az interneten terjedő kalózpéldányok révén. Vajon mi állhat a rendkívüli figyelem hátterében? Talán a cinizmusáról és vulgaritásáról köztudottan híres író személye? Vagy inkább az a kényes téma, amelynek bemutatására vállalkozott?

2022, Franciaország. François Hollande (meglepő módon) a második mandátumát tapossa egy megerősödött szélsőjobb ellenszelében. Minden jel arra mutat, hogy a közelgő választások Marine Le Pen pártjának kedveznek majd. Hacsak nem történik valami váratlan fejlemény a két forduló között, amely felboríthatja az erőviszonyokat. Mint például az, hogy a Muzulmán Testvériség a második helyen végez.

Íme, Houellebecq történetének alapszituációja, amelynek kibontakozását egy középkorú, nihilista egyetemi irodalomtanár szemszögéből olvashatjuk. A kiábrándult értelmiségit megtestesítő narrátor – s végső soron egész Európa – hosszú és gyötrelmes útja tárul elénk, amelynek vége az Allahnak való teljes behódoláshoz vezet. Nem véletlen a főszereplő Huysmans-nal való párhuzama sem. A 19. századi francia író – aki egy dekadens Európát festett le kultúrtörténeti összefoglalójában (A különc, 1884) – ugyanis élete végén megtért, csak épp ő katolikus lett.

Hogyan történhet meg tehát Franciaország iszlamizációja a nem is olyan távoli jövőben? Mindenekelőtt egy karizmatikus vezető színre lépése szükségeltetik. A fiatal, csupán öt éve létező (teljes mértékben fiktív) Muzulmán Testvériség élén ilyen személy áll. Mohammed Ben Abbes óvatosan kezeli mind a palesztinok támogatásának, mind a zsidó vallási közösségekhez való viszony kérdését. Emellett kulturális létesítményeket, karitatív szervezeteket hoz létre, melynek révén nagy népszerűségre tesz szert (a nem feltétlenül vallásos) arab fiatalok körében is. Így a 2022-es választásokon 25 százalékos támogatottságot kap, követve ezzel az első helyen álló Nemzeti Frontot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!