hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állami hírtévé készül
Kincstári üzenő

2015. 01. 08.
Elégedetlenek lehettek a kormányban a közmédia eddigi teljesítményével, mert gyökeresen átalakítják a „királyi tévét”. Bár a BBC-t és a CNN-t emlegetik a nagy átalakítók, a szakértők és az ellenzéki politikusok szerint nagyon nem olyan lesz.

Átalakítják a közmédiát, az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejövő szórakoztató műsort szolgáltató, kicsit bulvárosnak szánt Petőfi TV és a nyáron induló M4 Sport csatorna mellett március 15-től gyökeresen megváltozik az M1 csatorna műsorkínálata is. Ez utóbbi csatorna hírtévé jellegű lesz, az eddig itt látható szórakoztató vetélkedők más adókra kerülnek át, a nemzeti főadó szerepe pedig a – 2010-ben majdnem megszüntetett – Duna TV-re hárul. A közmédia vezetői szerint a „napi aktuális csatornaként” pozícionált M1 esetében az alkotók számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát. Az M1 új stílustervét Simon Jago, a BBC World News, illetve az Al Dzsazíra és más televíziók arculatát is kiötlő brit szakember készíti.

Vásárhelyi Mária médiaszociológus szerint az átalakítás kapcsán hiába hivatkozási alap a BBC vagy a CNN, valójában a Kádár-rendszer pártállami médiáját építették, építik fel újra, amelynek lényege a teljesen egyoldalú tájékoztatás, és egyértelműen propagandacélokat szolgál: „az agymosás eszköze”.

A szakértő úgy látja, hogy az eddigi jobboldali médiastruktúra azért sem volt megfelelő a Fidesz-kormány számára, mert az Orbán–Simicska háború miatt a nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó HírTv lojalitása bizonytalanná vált, már megjelentek műsoraiban a kritikus hangok is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!